Johanna Sarriola

–On hienoa päästä tapaamaan presidenttiparia. Linnan juhliin kuuluu tietty yllätyksellisyys, siksi odotankin innolla, keitä tänne on kutsuttu, Suomen opiskelijakuntien liiton puheenjohtaja Anni Koivisto sanoo.

Utsjoelta kotoisin oleva Koivisto sai kutsun maan seuratuimpiin juhliin syntymäpäivänään.

–Kirje tuli toimistolle, mutta olin silloin päivän seminaarissa. Työkaverit laittoivat kuvat kutsusta sosiaaliseen mediaan, joten moni muu tiesi asiasta ennen minua, Koivisto nauraa.

26-vuotiaan Koiviston koti on Utsjoella, mutta töiden vuoksi hän asuu Helsingissä. Sosionomiopinnot Vaasassa ovat nyt tauolla.

–Opiskelijapolitiikka, ammattikorkeakouluopiskelijoiden edunvalvonta, on nyt päivätyöni. Innostuin politiikasta muutama vuosi sitten ja samalla heräsi halu kehittää asioita.

Hän pääsi viime kuntavaaleissa myös Utsjoen valtuustoon ja olen sen nuorin jäsen.

Koivistolle oli heti selvää, mitä hän laittaa juhliin yllensä.

–Saamenpuku on arvokkain vaate mitä voi olla. Asiaa ei tarvinnut edes miettiä.

Sen sijaan puvun valmistaminen on vaatinut lukuisia puhelinsoittoja sekä ystävien ja sukulaisten apua.

–Helsingistä ei saa verkakangasta, joten materiaaleja on hankittu Inaria ja Kautokeinoa myöten. Siskoni ja ystäväni auttoivat ompelemaan puvun, joka on tehty perheen mallien mukaan.

Linnan juhliin pääsy on Koivistolle merkityksellinen myös siksi, että aika usein saamelaiset kutsun saaneet ovat jonkin saamelaisen organisaation edustajia.

–Voin näyttää, että saamelaiset voivat olla asiantuntijoita monessa muussakin kuin vain Saamen kansaan liittyvissä asioissa.

Jos Koivisto voisi muuttaa yhden asian, hän antaisi saamelaisille nykyistä vahvemman oikeuden osallistua päätöksentekoon itseään koskevissa asioissa.

–Nyt meitä toki kuullaan, mutta ei läheskään aina kuunnella. Myös stereotypia saamelaisista elää edelleen vahvana. Se välillä turhauttaa.

Koivisto toivookin, että kaikki suomalaisen koulun käyneet saisivat saman objektiivisen tiedon saamelaisista.

–Ennakkoluulot todennäköisesti vähenisivät.

Itsenäisyyspäivänä usein kysytään, mitä itsenäisyys merkitsee. Koivistolle kysymys on osin ristiriitainen.

–Koen olevani saamelainen, en suomalainen. Suomi tarkoittaa minulle instituutioita, kuten esimerkiksi koulua ja toimivaa terveydenhuoltoa sekä yhdenvertaisia mahdollisuuksia menestyä elämässä.

–Suomalaisten pitäisi ymmärtää, että saamelaiset ovat oma kansa, ei pelkkä kielivähemmistö, Koivisto korostaa.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Jussa

    Upeaa <3

  • Naapuri

    Hyvä Anni!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös