Alkukesästä on liian kylmää, kesäkuussa ei jaksa olla enää koulussa. Pitäisikö koulujen kesäloman alkua siirtää kaksi viikkoa eteenpäin? Ota kantaa!

Anssi Jokiranta
Alkukesästä on liian kylmää, kesäkuussa ei jaksa olla enää koulussa. Pitäisikö koulujen kesäloman alkua siirtää kaksi viikkoa eteenpäin? Ota kantaa!

Aleksi Ylitalo piirtää historian tunnin tehtävää. Sitä seuraavat Johannes Sotaniemi, Fanni Sandgren, Heidi Kangas ja Taina Rantala.

Aino-Helena Hietala

Koskenkylän koulussa Rovaniemellä kansalaisaloite koulun kesäloman siirtämisestä kaksi viikkoa eteenpäin saa kannatusta ja vastustusta.

Kuudesluokkalainen Fanni Sandgren ja kolmasluokkalainen Johannes Sotaniemi ovat siirron puolesta.

–Lomahan ei siitä lyhene ja kesälomalla olisi paremmat ilmat, Sandgren perustelee.

Sotaniemi on metsästäjä, kalastaja ja marjastaja, joten elokuun loma kiinnostaa.

–Käyn isän kanssa metsällä ja kalassa. Ensi kesänä aion hankkia metsästyskortinkin.

Viidesluokkalainen Aleksi Ylitalo pitäisi lomat nykyisellään.

–Se tuntuu hyvältä loma-ajalta.

Koulun johtajaopettaja Taina Rantala ja luokanopettaja Heidi Kangas lopettaisivat lukuvuoden kesäkuun alussa. He ihmettelevät, mikä hyöty siirrolla olisi.

–Oppilaat ovat muutenkin väsyneitä keväällä. Pimeä talvi on takana ja he odottavat lomaa. Eivät he jaksa enää istua luokassa, Kangas sanoo.

–Eikä ole vielä sääskiä! Tätä ei etelässä ymmärretä.

Rantalan mielestä asiaa pitäisi pohtia oppilaiden oppimisen ja perheitten eikä koulun ulkopuolisesta näkökulmasta.

Oppilaat ovat hänen mukaansa levottomia jo toukokuussa, kun kesäloma on lähellä. Kevätlukukausi on pidempi kuin syyslukukausi, mikä lisää lomantarvetta.

–Kaksi kouluviikkoa kesäkuun alussa voisi olla luontokeskeistä ja kokonaisvaltaista uuden opetussuunnitelman mukaisesti.

Lukiossa ei ongelma

Tornion yhteislyseon lukion rehtori Marko Kaarlela pitää kesälomien siirtoa hyvänä ideana. Sitä on esitetty monesti ennenkin.

–Tällaiset ehdotukset tahtovat kaatuu Helsingin päässä selvityksiin. Ehkä yliopistojen valinnatkaan eivät anna joustoa, kun kesälomat painavat päälle.

Lukiossa muutos ei hänen mielestään vaatisi välttämättä kevään ylioppilaskirjoitusten aikataulun muuttamista.

–Abit lähtevät hyvissä ajoin koulusta ja ylioppilastodistukset saadaan valmiiksi, ettei korkeakoulujen yhteisvalinnan aikatauluja tarvitse rukata uudeksi.

Pääsykoerumbaa ei lähitulevaisuudessa enää ole, kun sisäänpääsy painottuu tulevaisuudessa todistusvalintaan.

–Ruikutushan alkaa talvilomien ja yhteisvalinnan muuttamisesta, jos abien koulutyö päättyy kaksi viikkoa myöhemmin.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset pitäisi siirtää kakkosjaksolle. Nyt ne osuvat ensimmäiselle jaksolle, mikä on tiukka aikataulu kesäloman jälkeen.

Sopisi Utsjoella

Suomen päälaella Utsjoella muutos saa ainakin Utsjokisuun koulun vt. rehtorin Marjatta Krogeruksen kannatuksen.

–Se sopisi hienosti Utsjoelle. Kesä alkaa vasta kesäkuun puolenvälin kieppeillä. Kesäkuun alussa järvet ovat usein jäässä ja tuntureilla on lunta.

Norjan rajalla merkittävää on, että norjalaiskouluissa lukuvuosi jatkuu lähelle juhannusta. Koulu tekee yhteistyötä norjalaisen Sirman koulun kanssa.

Kevätlukukausi venyisi pitkäksi ja sitä olisi Krogeruksen mielestä pätkittävä. Norjalaisilla on pääsiäisenä muutamaa päivää pitempi pääsiäisloma, mikä sopisi Suomeenkin.

–Syyslomaa voisi lyhentää ja pitää osan pääsiäislomaan. Toisaalta syksyllä on pimeää ja lomaa sinnekin tarvitaan.

Matkailuala kannattaa aloitetta

Suomen matkailuorganisaatioiden valtakunnallinen yhteistyöelin Suoma ry kannattaa kansalaisaloitetta koulujen lomien siirtämisestä. Yhdistys katsoo, että kesälomakauden siirto olisi piristysruiske kotimaanmatkailulle.

–Kun koulut alkavat, matkailukohteista kaikkoavat kotimaiset asiakkaat ja kesätyöntekijät. Matkailuyrittäjät joutuvat supistamaan toimintaansa juuri Keski-Euroopan lomasesongin aikana, kertoo Suoman puheenjohtaja Anne-Marget Hellen.

Ranuan eläinpuiston toimitusjohtaja Tommi Hinno ei näe ongelmaa loman siirtämisessä.

–Matkailun kannalta se voisi olla järkevää, kun elokuun alussa on periaatteessa lämpimämpää kuin kesäkuun alussa. Ison volyymin liikkuminen vain siirtyisi.

Eläinpuistossa on kesätyöntekijöinä paljon 15–18-vuotiaita koululaisia.

–Jos loma-aika muuttuisi, he olisivat töissä eri aikaan kuin tähän asti. Henkilökunnan palkkaamisessa täytyy tietää, koska aloitetaan suurimman kesätyöntekijäjoukon kanssa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä on käynnistänyt selvityksen koulujen kesälomien siirron taloudellisista vaikutuksista matkailuelinkeinolle. Sen pitäisi valmistua kevään aikana.

Selvityksen tavoitteena on arvioida, kuinka suuri osa matkailutilinpidon esittämästä noin 14 miljardin matkailukysynnästä ajoittuu kesälomakaudelle ja mikä vaikutus lomien siirtämisellä on matkailukysyntään.

Kesäloma

Etelä-Suomen ruotsinkielinen rehtoriyhdistys on tehnyt kansalaisaloitteen peruskoulun ja lukion kesälomien siirtämisestä kahdella viikolla eteenpäin.

Ehdotuksen mukaan koulutyö päättyisi viikon 24 viimeisenä arkipäivänä nykyisen viikon 22 asemasta.

Koulutyö alkaa yleensä elokuun puolenvälin aikoihin, päivämäärän päättää kunta.

Lukuvuodessa on 190 työpäivää.

Aloitteessa muutosta perustellaan alkukesän koleudella, kun loppukesän lämpimyydellä ja aurinkoisuudella.

Siirtämällä lomaa kahdella viikolla eteenpäin, kesäloma olisi samaan aikaan kuin muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa.

Jos kansalaisaloitteen taakse saadaan 50 000 nimeä, se etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Lomien siirtäminen on ollut esillä ennenkin, muun muassa Lukiolaisten liitto ja monet kansanedustajat ovat esittäneet sitä viime vuonna, opetusministeriössä on tehty selvitys siirrosta koulutusjärjestelmän näkökulmasta 2005-2006.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös