kolumni: Mud­dus­jär­ven pa­lis­kun­nan met­säs­tys­kiel­to on tais­te­lu­huu­to

Influenssa: Ro­va­nie­mi aloit­taa inf­luens­sa­ro­ko­tuk­set mar­ras­kuus­sa – aikaa ei voi vielä varata

Kuun­te­le Po­pu­Lap­pi-pod­cast: Seit­se­män en­sim­mäis­tä osaa "Mitä miettii lap­pi­lai­nen muu­sik­ko?"

PopuLappi on podcast-sarja, jossa rovaniemeläinen muusikko Jaakko Laitinen juttelee lappilaisten musiikintekijöiden kanssa. Sarjan ensimmäisessä osassa on haastateltavana Harri Kuusijärvi ja toisessa osassa Noora Määttä. Tästä jutusta voit kuunnella seitsemän ensimmäistä osaa.
PopuLappi on podcast-sarja, jossa rovaniemeläinen muusikko Jaakko Laitinen juttelee lappilaisten musiikintekijöiden kanssa. Sarjan ensimmäisessä osassa on haastateltavana Harri Kuusijärvi ja toisessa osassa Noora Määttä. Tästä jutusta voit kuunnella seitsemän ensimmäistä osaa.
Kuva: Miila Kankaanranta

PopuLappi on Lapin Kansan uusi podcast-sarja.

Voit lukea sarjan toimittajan Jaakko Laitisen haastattelun täältä.

PopuLappi on syväluotaus lappilaiseen populaarimusiikkiin vaihtuvin vierain. Haastattelijana toimii Rovaniemen Musiikkikirjaston vs. erikoiskirjastonhoitaja Jaakko Laitinen, ääniteknikkona Ville Kanabro, jinglen on säveltänyt Harri Kuusijärvi. Podcast on valmistettu yhteistyössä Rovaniemen Musiikkikirjaston kanssa ja Aluehallintoviraston avustuksella.

Osa 1. Harri Kuusijärvi

Maailmanhistorian ensimmäisen PopuLappi-podcastin vieraana Rovaniemellä asuva lankojärveläinen harmonikansoittaja ja säveltäjä Harri Kuusijärvi Sole Azul, Lehtojärven Hirvenpää sekä Harri Kuusijärvi Koutus -yhtyeistä.

Kuusijärvi kertoo harmonikan käytöstä nykyklassisessa musiikissa, omista soittajan uran ensiaskeleistaan sekä seikkailuistaan suomalaisen musiikinopiskelumaailman putkistossa. Kertaamme Koutus-yhtyeen syntykuviot ja yritämme suusanallisesti määritellä sen merkillisen musiikin. Kuulostelemme koronan vaikutuksia muusikon arkeen sekä saamme tietää miten melodiabassoharmonikka eroaa perinteisestä standardibassohaitarista.

Kuusijärvi avaa myös harmonikan elektroakustisten mahdollisuuksien kehittämisprojektiaan, jossa hän yhdistelee akustista ja elektronista sointia, harmonikan vaatimista remonteista sekä oudoista löydöksistään.

Osa 2. Noora Määttä

Puhelinseksi-yhtyeen Noora Määttä kertoo yhtyeensä Sydänkohtaus tanssilattialla -levynsä kesken jääneestä levyjulkkarikiertueesta.

Keskustelua punkin tilasta Suomessa ja Rovaniemellä vuonna 2020. Keskustelua punkin olemuksesta, laulujen ja sanoitusten teosta sekä siitä minkälaista on olla nainen rock-scenessä. Lisäksi Määttä paljastaa karaokesuosikkinsa.

Osa 3. Hilda Länsman

Joikaaja Hilda Länsmanilta kysytään koronakevään ja -kesän kuulumisia Utsjoelta. Globaali pandemia sattui juuri suunnitellun luovan tauon kanssa päällekäin ja mahdollisti keskittymisen suvun poronhoitoelinkeinoon. Rajojen sulkeminen aiheutti merkillisiä tilanteita Saamenmaalla.

Kuulostellaan Länsmanin kokoonpanojen Duo Vildásin, Soljun ja Gájanas-bändin kuulumisia, puhutaan joiusta yleisemmin sekä opinnoista Sibelius Akatemian GloMas-ohjelmassa.


Osa 4. Antti Kero

Fyysikko, itseoppinut muusikko ja Sodankylän jamien puuhamies, Antti Keron kanssa ihmetellään korona-ajan kuulumisia ja Sodankylän etäelokuvafestareita.

Kuulemme kuinka Kero löysi musisoinnin ilon ja muusikon itsestään parikymppisenä. Kurkistamme Sodankylän jami- ja musiikkiskeneen.

Miten on mahdollista, että Sodankylän kokoisessa kunnassa on niin aktiivinen jamielämä? Sukellamme jamien filosofiaan sekä kuulemme etäjami-innovaatioista.

Osa 5. Minna Siitonen

Kysymme harmonikansoittajan ja Rovaniemen Teatterin kapellimestarin Minna Siitosen kuulumiset koronakeväältä. Kuulemme harmonikkamusiikin saapumisesta Kittilän Siitosen kylään, kertaamme nuoruudet bändit ja Rimpparemmin reissuvuodet.

Muistelemme tietä teatterin maailmoihin ja availemme teatterintekemisen iloja ja reunaehtoja. Tunnustamme live-tilanteen kauneuden mittaamattoman arvon niin musiikissa, teatterissa kuin teatterimusiikissakin. Fiilistellään Vänän Musiikkiklubeja sekä striimi-keikka-ajan kummallisuuksia.

Osa 6. Arto Tiesmaa

Laulava tullimies Arto Tiesmaa kertoo uusimmasta projektistaan Keksi-runon levyttämisestä. Miksi Tornionjoen vuoden 1677 tulvista kertova perimätietona sukupolvelta toiselle kulkeutunutta runo kiinnostaa?

Muistellaan Tiesmaan ensiaskeleita musiikin parissa 1970-luvun Pellossa ja tuotantoa vuosikymmenten varrelta. Keskustelemme myös hänen  isästään Erkki Tiesmaasta ja reissusta Eldankajärven ja Röhörannan maisemiin. Myös H pistetään oikealle paikalleen.

Osa 7. Pekka Kumpulainen

Monitaiteilija Pekka Kumpulainen kertoo koronakevään kuulumisia ja valottaa Zoom-taiteen tekemisen haasteita ja mahdollisuuksia.

Selvittelemme Kumpulaisen ensiaskeleita musiikin parissa Ivalossa Valhalla-bändistä akateemisiin maailmoihin sekä palkituksi elokuvantekijäksi Pariisiin.

Tarinaa Inari Festival of Experimental Musicin hämmästyttävistä artistivalinnoista ja -ruokailuista. Käsittelemme myös Kumpulaisen omaa musiikintekijyyttä Vihaajat ja Ystävät-kokoonpanojen kautta sekä loppumattomasta matkasta itseensä lauluntekijänä.

Vaikeitakaan aiheita – kuten Vihaajien delfiini-suhdetta – ei karteta.