pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Kun­toi­lua, vael­lus­reit­te­jä, lasten leik­ki­paik­ko­ja – Kemi kysyy kun­ta­lai­sil­taan, mihin he käyt­täi­si­vät 30 000 euroa

Osallistavan budjetin määrä-raha Kemissä kohdistetaan lapsille ja nuorille tänä vuonna.

<p>Osallistuvalla budjetin määrärahalla Kemiin on kehty muun muassa vaellusreittejä. Kuvassa reitin suunnitellut Pentti Korpela vuonna 2019. </p> Maarit Isomaa ja Jungon kuntoportaat.
Osallistuvalla budjetin määrärahalla Kemiin on kehty muun muassa vaellusreittejä. Kuvassa reitin suunnitellut Pentti Korpela vuonna 2019.
Osallistuvalla budjetin määrärahalla Kemiin on kehty muun muassa vaellusreittejä. Kuvassa reitin suunnitellut Pentti Korpela vuonna 2019.
Kuva: Jussi Saarela

Kemin kaupunki jatkaa jo useita vuosia kaupungissa käytössä ollutta  osallistuvaa budjetointia tänä vuonna. Osallistavassa budjetoinnissa kuntalaiset saavat päättää mihin julkisia varoja jaetaan ja käytetään.

Kaupunki pyytää kemiläisiltä ehdotuksia siitä, miten he käyttäisivät 30 000 €. Tänä vuonna ehdotusten teemaksi esitetään lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehittämistä ja aktiivisuuden lisäämistä osana koronapandemiasta toipumista.

– Osallistuva budjetointi etenee kaksivaiheisesti. Ensin kyselemme ehdotuksia, mihin rahaa voisi käyttää. Sitten kuntalaiset saavat pisteyttää ehdotukset paremmuusjärjestykseen, kertoo Kemin kaupungin hallinto- ja kehitysjohtaja Jukka Vilén.

Kaupungin päättäjien tehtäväksi jää pohtia, mikä esityksistä on toteuttamiskelpoinen.

– Ihmiset eivät aina ehdotuksia pohtiessaan hoksaa, millaiset asiat kuuluvat kaupungin tontille. Aika hyvin kaupunginhallitukset ovat noudattaneet kaupunkilaisten toiveita, Vilén kertoo.

Kaikki kuntalaiset saavat osallistua

Vaikka tänä vuonna osallistavassa budjetoinnissa kohteena ovat lapset ja nuoret, saavat ehdotuksia antaa kaikenikäiset kuntalaiset.

– Kysely laitetaan kaupungin sivuille auki ja kerromme siitä sosiaalisen median kanavilla.

Nuoria aktivoidaan mukaan ideointityöhön nuorisotoimen ja koulujen kautta.

Myös yhdistysten ja seurojen toimijat voivat tehdä ehdotuksia 30 000 euron käyttämiseen.

Ensimmäisten joukossa

Vilénin arvion mukaan Kemi on ollut ensimmäisten suomalaiskaupunkien joukossa tekemässä osallistuvaa budjetointia.

– Kuulin mallista kymmenkunta vuotta sitten Itämeren kaupunkien liiton vuosikokouksesta. Malli on benchmarkattu Kemiin sieltä. Valistunut kaupunginhallitus päätti kokeilla osallistuvaa budjetointia, josta onkin ollut hyviä kokemuksia. Sittemmin osallistavan budjetoinnin malli on levinnyt muihinkin kuntiin.

Ympäristö ja viihtyvyys

Vilén kertoo, että kuntalaisten ehdotukset liittyvät usein ympäristöön ja sen viihtyvyyteen.

– Vuosien varrella osallistavan budjetoinnin rahaa on käytetty esimerkiksi Jungon kuntoportaisiin, Mansikkanokan rannan ulkokuntosaliin sekä sisäsataman leikkiveneeseen. Yhtenä vuonna rahalla siistittiin rannan pusikoita, toisena Kemiin toteutettiin vaellusreittejä, Vilén kertoo.

Usein summa menee siis pienimuotoisiin rakennusprojekteihin. 30 000 euron summa ei tosin järin suuri ole, eikä se pelkästään välttämättä riitä.

Töihin ennen kesää

Tänä vuonna kaupunki päätti lähteä toteuttamaan osallistuvaa budjetointia hyvissä ajoin alkuvuodesta.

Ehdotuksien keräämiseen, niistä äänestämiseen ja kohteen valintaan menee pari kuukautta. Kilpailuttamiseen saa varata aikaa noin kuukauden päivät.

Toiveissa on, että mahdollisia rakennustöitä tai hankintoja päästäisiin tekemään jo ennen kesää, että työ valmistuisi kesän aikana. Useampana vuotena nimittäin on käynyt niin, että osallistavan bujetoinnin kohteet ovat valmistuneet vasta myöhään syksyllä ja niistä on päästy nauttimaan vasta seuraavana keväänä lumien sulamisen jälkeen.