Tulikärpäsen tarinat lensivät maailmalle

Ensimmäinen Pohjois-Koreasta salakuljetettu kaunokirjallinen teos julkaistaan suomeksi

STT, ELINA KORKEE

Nimimerkki Bandin novellikokoelma Syytös (S&S) on tiettävästi ensimmäinen kaunokirjallinen teos, joka on salakuljetettu Pohjois-Koreasta. Syytös julkaistaan suomeksi lähipäivinä.

Kirjan seitsemän tarinaa on kirjoitettu 1980- ja 1990-luvuilla. Ne kuvaavat karulla tavalla elämää diktatuurin puristuksessa.

Pientä poikaa kiusataan koulussa, koska hänen isoisänsä on julistettu sosialismin vastustajaksi. Rakastava vaimo syö aamiaisella vain pari lusikallista riisiä ja säästää loput annoksestaan miehelleen lounaaksi. Kaivoskaupungin mies ei saa matkustuslupaa vanhalle kotiseudulleen, vaikka sisko lähettää jo kolmannen sähkeen äidin vakavasta sairastumisesta.

Syytöksen suomentaja Raisa Porrasmaa käytti suomennoksen pohjana ranskankielistä käännöstä.

- Tarinat ovat juonivetoisia novelleja, sellaisia joita lukiessa on pakko saada selville miten tämä loppuu. Mieleeni tulivat esimerkiksi Tshehovin novellit, kertoo Porrasmaa.

- Kirjailija on selvästi perehtynyt maailmankirjallisuuteen aika laajastikin, hän arvioi.

Syytös julkaistiin vuonna 2014 Etelä-Koreassa ja melko pian sen jälkeen Ranskassa. Tämän kevään kuluessa se ilmestyy noin 20 maassa.

Kirjoittajan henkilöllisyys peitossa

Kirjan julkaisijat pyrkivät kaikin tavoin peittämään kirjoittajan henkilöllisyyden, koska hän asuu edelleen Pohjois-Koreassa.

- Olemme hyvin pidättyväisiä kirjoittajan identiteetin paljastamisessa, kertoo Syytös-kirjan julkaisemiseen vaikuttanut eteläkorealainen ihmisoikeusaktivisti Do Hee-yun STT:lle sähköpostitse.

Faktaa on Don mukaan se, että nimimerkki Bandi – suomeksi Tulikärpänen – on valtion tukema kirjailija. Muun pohjoiskorealaisen älymystön tavoin hänet on kuitenkin useaan otteeseen määrätty ruumiilliseen työhön.

Do kertoo, että käsikirjoituksen salakuljettivat Pohjois-Koreasta kiinalaiset matkailijat. Käsikirjoitus oli piilotettu propagandakirjojen väliin.

– Kirja on eleetöntä kuvausta Pohjois-Korean jokapäiväisestä elämästä. Toivon, että lukijat voivat sen avulla ymmärtää, miten orjamaisissa oloissa ja pelon vallassa pohjoiskorealaiset elävät, kirjoittaa Do.

Vaikea saada luotettavaa tietoa

Vanhempi tutkija Elina Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista on kuullut Syytös-kirjasta, mutta ei ole vielä itse lukenut sitä. Sinkkonen on tutkinut muun muassa Korean niemimaan jännitteitä.

- Pohjois-Koreasta on vaikea saada luotettavaa tietoa. On aina myönteistä, että sieltä saadaan paikalla asuvien ihmisten kokemuksia ulkopuolisten tietoon, hän sanoo.

Sinkkonen sanoo, että Pohjois-Koreaa koskeva uutisointi keskittyy usein turvallisuuspoliittisiin näkökulmiin.

- Ihmisten kärsimys ja hätä jäävät helposti sivurooliin.

Yhteen Koreaan on pitkä matka

STT Koreoiden yhdistyminen on sekä Etelä-Korean että Pohjois-Korean virallinen poliittinen tavoite. Syvä erimielisyys vallitsee kuitenkin siitä, miten yhdistyminen pitäisi toteuttaa.

Tutkija Elina Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista kertoo, että Etelä-Koreassa on useita poliittisia toimielimiä, joiden tehtävänä on valmistella yhdistymistä. Päivänpoliittinen linja Pohjois-Koreaa kohtaan on ollut milloin tiukempi, milloin sovittelevampi.

- Toukokuussa Etelä-Koreassa valitaan uusi presidentti. Sitten nähdään, mihin suuntaan maan politiikka liikahtaa, sanoo Sinkkonen.

Yhdistymistavoitteella on Etelä-Koreassa myös kansalaisten laaja tuki.

- Nuoremmissa ikäluokissa yhdistymisen kannatus on kuitenkin laskenut koko ajan. Vanhemmissa ikäluokissa sen kannatus on suurempi, kertoo Sinkkonen.

Sinkkosen mukaan on ilmeistä, että Koreoiden yhdistyminen ei voi toteutua kovin nopeasti. Samalla yhdistyminen käy sitä vaikeammaksi, mitä enemmän aikaa kuluu.

- Saksojen yhdistyminen vuonna 1990 tapahtui lyhyemmän ajan kuluttua maan jakamisesta. Koreoiden välillä elintasokuilu kasvaa koko ajan, ja yhdistymisen kustannukset huolettavat monia, toteaa Sinkkonen.

Pohjois-Korean tärkein ulkomainen tukija on Kiina, jolle se on ollut hyödyllinen puskurivaltio. Sinkkosen mukaan jopa Kiinassa yleinen mielipide on alkanut kääntyä Pohjois-Korean hallintoa vastaan.

- Kaikki eivät varauksettomasti tue Pohjois-Korean ylläpitämistä, sanoo Sinkkonen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös