Lukemisto

Vuoden helmet: Myrskyn nostaneet puiset seksilelut ovat nyt Lapin lippulaiva – suunnittelijalle on kunnia-asia, että anustapit tehdään juuri Rovaniemellä

Valitsimme vuoden 2018 mielenkiintoisimpia tarinoitamme uudelleen luettavaksi. Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 15.10.2018.

Jouni Porsanger
Suunnittelija-yrittäjä Tea Latvala uskoo yrityksensä olevan nyt sellaisella kynnyksellä, että seuraavat kaksi vuotta ratkaisevat sen kohtalon.

Suunnittelija-yrittäjä Tea Latvala uskoo yrityksensä olevan nyt sellaisella kynnyksellä, että seuraavat kaksi vuotta ratkaisevat sen kohtalon.

Niina Niemelä

Harmittoman näköinen.

Se on ensimmäinen ajatukseni ottaessani kirjavan, hieman pääsiäismunaa muistuttavan puuesineen käteeni. Suunnittelija-yrittäjä Tea Latvala istuu nojatuolissa Arctic design shopissa ja tarkkailee ilmettäni.

– Eihän tästä heti tajua, että se on seksilelu, möläytän.

Lasken anustapin takaisin kahvipöydälle toisen, vähän kapeamman mallin viereen.

Latvalaa naurattaa. Hän on kuullut vastaavaa palautetta aiemminkin, eikä ota sanojani pahalla. Hän suunnittelee puisia design-seksileluja eli anustappeja ja hieromasauvoja yrityksensä Teatiamo Industriesin kautta.

Lähtökohtana suunnittelussa on, että seksilelut ovat esteettisesti niin kauniita, että ne kehtaa jättää vaikka pöydälle.

Lapin lippulaiva

Anustapit tehdään kokonaan Rovaniemellä.

Latvala löysi yhteistyökumppanit muotoilualan yrittäjistä Juha Forsténista, Jan Leutolasta ja Maxim Narbroughinista.

Kaikki alkoi vuosi sitten Slush-tapahtumasta Helsingissä.

– Istuimme poikien kanssa alas ja mietimme, mitä voisimme yhdessä tehdä, kertoo Latvala.

Treeformin Leutola kysyi Latvalta, onko hän kuullut liimatusta koivuviilusta. Siitä ja biokomposiitista Treeform valmistaa muun muassa siteettömiä Ilahu-lumilautojaan. Koivuviilu liimataan ja puristetaan lankuiksi.

– Innostui asiasta valtavasti, Latvala sanoo.

Treeformilla on kirjavaksi värjättyä revontulilankkua. Siitä valmistetaan muun muassa puukonkahvoja, aseenperiä ja nyt myös anustappeja.

– Värit palvelevat sanomaa, jota yritän elämässäni tuoda muutenkin esille, kuten tasa-arvoista rakkautta, Latvala sanoo.

Anustappien ja hieromasauvojen eli dildojen muodon Latvala kehitti piirtämällä. Piirroksista tehtiin 3D-mallinnukset.

Tapit jyrsitään revontulilankusta Forstén Moto Designin tiloissa. Jyrsityn anustapin pinta on vielä karhea, joten ne siirtyvät naapuriin, Treeformille. Siellä ne hiotaan ja lakataan käsin.

Ensimmäisessä erässä tappeja valmistettiin noin sata. Seuraava sadan kappaleen tilaus on jo laitettu sisään.

– On kunnia-asia, että anustapit tehdään Rovaniemellä, sanoo Latvala.

Hänen haaveissaan on, että myös hieromasauvojen valmistus voitaisiin siirtää Puolasta pohjoiseen. Ne valmistetaan samalla tekniikalla.

Suunnitelmia yhteistyökuvioista on jo ollut kolmannen rovaniemeläisyrityksen, Gran Garagen kanssa.

– Kuukauden sisällä on tarkoitus kokeilla dildojen valmistamista revontulilankusta täällä, Latvala paljastaa.

G-piste avasi silmät

Kirvesmiehen tyttären tie puisten design-seksilelujen suunnittelijaksi on erikoinen.

Vanhemmat työskentelivät puunjalostustehtaalla Kurikassa yli 20 vuotta. Puu materiaalina tuli tutuksi, mutta ei johtanut vielä uravalintaan.

– Tai näin ainakin haluan ajatella, nauraa Latvala.

Hän valmistui vaatesuunnittelijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2007. Samana vuonna häntä pyydettiin juontamaan G-piste-ohjelmaa yhdessä toimittaja-juontaja Anna Perhon kanssa. Ohjelmasta tuli 14 jaksoa ja siinä käsiteltiin seksiin liittyviä asioita.

– Ajattelin, että saan palkkani juontohommissa vähällä vaivalla.

Juontotyön aikana hänelle selvisi, kuinka paljon ihmiset käyttävät PVC-muovista valmistettuja seksivälineitä. Se avasi silmät.

– Kysymys on valtavasta bisneksestä!

Mielen sopukoihin jäi kytemään ajatus, mitä alalla voisi tehdä toisin.

Mystinen Rachel

Kolme vuotta sitten Latvala asui silloisen puolisonsa kanssa Miamissa Yhdysvalloissa. Latvala sai tietää puolison olleen uskoton, ja pari erosi. Surun murtama nainen jäi Miamiin toipumaan. Kodin lähellä oli puoti, jonka ovi oli aina suljettu.

Eräänä päivänä mystisen puodin ovi olikin auki. Latvala astui sisään ja tapasi mentaalivalmentajan, Rachelin.

– Hän sanoi, että ovi oli lukittuna, koska en ollut aiemmin valmis, Latvala muistelee.

Oudon naisen sanat pelottivat. Latvala kokee olleensa aina herkkä, vaikka jokseenkin epäilevä yliluonnollisiin asioihin.

Kahden naisen kohtaamisesta muodostui ensin eräänlaisia terapiatapaamisia ja lopulta ystävyyttä. Rachel sai Latvalan taas uskomaan itseensä.

Hän vietti eron jälkeen viisi viikkoa Miamissa meditoiden ja keskustellen Rachelin kanssa. Kesken yhden meditaation Rachel nousi seisomaan. Hän levitti kätensä, hymyili ja julisti:

– I see dildos in beautiful boxes! (Näen dildoja kauniissa laatikoissa)

Latvala tuijotti naista ja ajatteli hänen menettäneen täysin järkensä.

Tea ti amo – rakastan sinua

Jokin Rachelissa sai Latvalan tuntemaan sellaista rauhaa ja varmuutta, että yhteydenpito jatkui Suomeen paluun jälkeenkin.

Latvala työskenteli Helsingissä art directorina aina kello kahdeksasta neljään. Tuore sydänsuru ja muutokset elämässä saivat mielen käymään ylikierroksilla. Latvala kärsi unettomuudesta.

Lääkkeeksi unettomuuteen ja ajankuluksi hän alkoi piirtää. Paperille muodostui uusi visuaalinen maailma.

– Rakensin tietämättäni Teatiamoa, vahvaa naista.

Vahvan naisen hahmosta muotoutui yritys, joka myy puisia seksivälineitä.

Yrityksen nimi tuli italialaisen ystäväpariskunnan sanoista. He ihmettelivät, miksi Latvala ei tee omaa vaatemallistoa, kun sille olisi niin hyvä nimikin.

– Tea ti amo! Tea, rakastan sinua, rakasta itseäsi, ystävät hokivat.

– He eivät koskaan keksineet kysyä, milloin suunnittelen puukikkeleitä, nauraa Latvala.

Vuotta myöhemmin, kun Rachel oli lausunut kohtalokkaat sanat dildoista laatikoissa, Latvala piteli käsissään ensimmäisiä versioita niistä kotonaan Helsingissä.

Hän pakkasi esineitä laatikoihin, kun ystävän sanat muistuivat mieleen.

– Se hetki oli pelottava. Menin shokkiin, kun ymmärsin yhteyden.

Amor laittoi lusikkansa soppaan, kun vielä saman vuoden elokuussa Latvala rakastui. Hän selaili seuranhakusovellusta, kun ruudulle ilmestyi rovaniemeläinen Aki Mikkola.

Seurustelu vaati joustoa puolin ja toisin. Latvala matkusti paljon ja koki, että puoliso joutui näkemään paljon vaivaa päästäkseen rakkaansa luo.

Lopulta rakastavaiset halusivat saman katon alle. He menivät naimisiin reilu vuosi sitten.

– Tein ison kompromissin, kun muutin Rovaniemelle, Latvala sanoo.

Tosin pelkkä avioelämä ja puoliso eivät riittäneet syyksi lähteä pohjoiseen. Latvalan yritys oli siinä tilanteessa, että hän pystyi työskentelemään missä vain.

– En olisi koskaan tehnyt tätä vain miehen vuoksi.

Lisäksi Rovaniemelle houkutti Arctic design shop, jolle etsittiin uutta yrittäjää. Silloinen ylioppilaskunnan pääsihteeri Liisa Ansala haastatteli Latvalan Skypen välityksellä.

– Sanoin, että päätös saattaa olla aivan hullu, mutta voin ottaa liikkeen vastuulleni.

Rovaniemestä tuli uusi kotikaupunki.

Suomi isoin markkina

Suomi on puisten seksilelujen isoin markkina. Verkkokaupan kautta Suomi-designtuotteita tilataan satunnaisesti ympäri maailmaa.

Seksivälineitä menee Isoon-Britanniaan, Saksaan ja Yhdysvaltoihin. Useissa tilauksissa on taustalla kuitenkin jonkinlainen Suomi-kytkös.

Latvalalta usein kysytään, paljonko seksivälineitä ostetaan käyttöön ja koristeeksi. Kysymys huvittaa, koska eihän hän voi tietää, mihin tarkoitukseen joku ostaa anustapin tai dildon.

– Anustapeista tiedän sen verran, että osa on ostettu kannatuksen vuoksi koriste-esineiksi.

Anustappeja voisi Latvalan mukaan valmistaa ehkä noin parisataa kappaletta kuukaudessa. Yhdestä revontulilankusta saa noin 30 tappia.

Valmistus vie, jos kaikki tarvikkeet ovat valmiina, reilut pari viikkoa.

Latvalalla oli aiemmin työn alla etsiä markkina-alueita laajemminkin, mutta esimerkiksi Yhdysvaltojen markkinoille on tällä hetkellä valtavan vaikea päästä.

– Sinne dildoja ja anustappeja on ostettu taide-esineiden varjolla.

Joulukuussa Latvala reissaa jälleen Miamiin. Hän avaa pop-up-gallerian, jossa esittelee tuotteitaan.

Lisäksi ystävä vei mukana Kaliforniaan Tom of Finlandin myymälään. Yhteistyö ei ole vielä varmaa, mutta se, että liike halusi tuotteita kokeilumyyntiin, on lupaavaa.

– En oleta, että kaikki ymmärtäisivät mitä teen, mutta on hienoa, kun olen saanut mahdollisuuden.

Latvalalla on pieni varasto tuotteilleen Tallinnassa Virossa. Syy on käytännöllinen:

– Logistiikkakustannukset ovat edullisemmat siellä kuin Suomessa.

Ikuinen dildonainen

Seuraavat kaksi vuotta tulevat Latvalan mukaan näyttämään, miten yritykselle käy.

Iso muutos on se, että Teatiamon yritysneuvonantaja-tiimiin liittyivät mobiilipelien kehittäjänä tunnettu Peter Vesterbacka ja sijoittaja Kustaa Valtonen.

– Mulla on niin hyvä fiilis tästä. On olo, ettei tarvitse perustella ja selitellä yritystäni kenellekään enää, Latvala sanoo.

Apuna on ollut Rovaniemen Kehitys ja sieltä erityisesti Juho Ikonen. Hänen puoleensa Latvala kääntyy yhä, jos jokin yritysasioissa mietityttää.

Yrittäjyytensä alussa hän sai sietää tytöttelyä ja alatyylistä vihjailua. Mauttomia letkautuksia sateli. Latvalalta kyseltiin, saako dildoista tikkuja ja hänelle läheteltiin alapääkuvia. Suhtautuminen muuttui, kun sisukas yrittäjä sai projektirahoituksen silloiselta Tekesiltä, nykyiseltä Business Finlandilta.

– Silloin ihmiset tajusivat ensimmäistä kertaa, että tässä on liiketoimintaa.

Latvala uskoo, että hänet tullaan aina muistamaan dildonaisena. Lempinimi on kuitenkin kahden vuoden aikana saanut myönteisemmän sävyn. Hän on päässyt suunnittelemaan muun muassa erikoispakkauksen, puisen linnunpöntön, Altian Koskenkorvalle ja luomaan Lapland food clubille osastoa Berliinin isoille ruokamessuille.

– Jos en olisi tullut tunnetuksi yhdestä kepistä, voi olla ettei mua olisi lähestytty muilla projekteilla.

Muuta makuuhuoneeseen

Latvalalla on ollut päiviä, kun hän on ajattelut heittävänsä hanskat tiskiin ja myyvänsä kaiken pois.

– Sellaisia romahduksia on välillä, viimeksi vuodenvaihteessa.

Jotain on mennyt kuitenkin oikein, sillä Teatiamon liikevaihdon odotetaan tänä vuonna ainakin tuplaantuvan.

Viime vuonna yritys teki nollatuloksen, sitä edellisenä vuonna tulos oli tappiollinen.

Arctic design shopin toiminta on kasvanut samalla. Kun Latvala otti ohjat, myymälällä oli 15 aktiivista tuottajaa. Nyt sopimuksia eri pienyrittäjien ja taiteilijoiden kanssa on 80.

– Kaikki tuotteet ovat suomalaisia ja noin 80 prosenttia Lapista, Latvala kertoo.

Tulevaisuudessa Latvalan suunnittelupöydältä saattaa tulla muita makuuhuoneeseen liittyviä asioita.

– Visionani olisi luonnonmukaiset tekstiilit, kuten lakanat ja yöpuvut.

Kolmas mahdollisuus on valmistaa muita käyttötavaroita, kuten kynttilöitä.

Jos Latvalan yritys kasvaa tarpeeksi, hän arvelee voivansa hyvin myydä sen.

Tea Latvala

41-vuotias, kotoisin Kurikasta.

Koulutukseltaan taiteen maisteri (Taideteollinen korkeakoulu 2007), muotoilija amk (Lahden muotoiluinstituutti 2002).

Opiskellut myös Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

Asunut 15 vuotta Helsingissä.

Muutti Rovaniemelle kesäkuussa 2017.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Ei ne sinunkaan lapset ilman seksiä olisi syntyneet. Ympyrä sulkeutui, tsup. Tai saattoihan sei olla vaikka aanus. 🤭 Siihen se on maailma mennyt, eikä ketään vahingoittanut. Suurempaa tuhoa aiheuttavat huumeet ja alkoholi ja yleensä ihan vielä vanhempien käyttämänä ja hienolla opastuksella. Mutta hysss, lakaiataan toki se maton alle ja keskitytään vihaamaan puutappeja.

  • Nimetön

    Mihin ollan matkalla? Olen 70vuonna syntynyt mies? Nykypäivänä kaikki on normaalia🤔tai minusta se on epänormaalia et mainostetaan seksi leluja lasten silmissä. Työntämää ne anus tapit vaikka sieraimiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös