Lapin nukketeatteriyhdistyksen 7 sooloa -festivaali: Noin seitsemän liikkuvaa installaatiota rantautuu Rovaniemelle

Lapin nukketeatteriyhdistyksen 7 sooloa -festivaali tarjoilee täyslaidallisen nykynukketeatteria Wiljamin lavalla. Marionettinukkeja ei näillä festivaaleilla nähdä.

Pekka Aho
Johanna Salo ja Darja Heikkilä mainostivat 7 sooloa -festivaalia Rovaniemen taiteiden yössä. Salo on festivaalin taiteellinen johtaja ja Heikkilä Lapin Nukketeatteriyhdistyksen puheenjohtaja.

Johanna Salo ja Darja Heikkilä mainostivat 7 sooloa -festivaalia Rovaniemen taiteiden yössä. Salo on festivaalin taiteellinen johtaja ja Heikkilä Lapin Nukketeatteriyhdistyksen puheenjohtaja.

Maria Paldanius

Järjestyksessään seitsemäs 7-sooloa nukketeatterifestivaali kokoaa kirjavan joukon nykynukketeatterin ammattilaisia Rovaniemelle syyskuussa. Vaikka kolmen päivän aikana nähtävien esitysten lukumäärä on kirjattu festarin nimeen, ei se ole kiveen hakattu.

– Tänä vuonna esityksiä on kuusi ja toissa vuonna niitä oli kahdeksan. Tämä on siis noin seitsemän soolon festivaali, festivaalin johtaja, rovaniemeläinen nukketeatteritaiteilija Johanna ”Jose” Salo naurahtaa.

Noin seitsemästä esityksestä yksi on suunnattu lapsille ja lapsiperheille, yksi vauvoille ja valtaosa, vähän ehkä yllättäen aikuisille. Aikuisyleisön rohkaiseminen nukketeatteriin onkin perusteltua, sillä nukketeatteri mielletään helposti vain lasten teatterimuodoksi.

– Lapset on helpompi saada katsomaan nukketeatteria, koska nuket ovat lasten juttu. Kyse on kuitenkin todella monimuotoisesta esittävän taiteen lajista, jota on aina tehty myös aikuisille. Nukketeatteri sana on siinä mielessä harhaanjohtava. Itse puhun yleensä vain teatteriesityksistä, Salo mainitsee.

Appelsiinin identiteetti

Seitsemättä juhlavuottaan viettävän, suunnilleen seitsemän soolon festivaalin tavoitteena on paitsi herättää ihmisissä iloa ja oivalluksia, myös lisätä tietoisuutta nukketeatterista esittävän taiteen muotona, joka voi parhaimmillaan vetää vertoja jopa perinteiselle teatterille.

– Nukketeatterissa kiehtovinta on persoonan rakentaminen nukeille ja esineille. Katsoja voi liikuttua vaikka siitä kun appelsiinilla menee huonosti. Mutta miten luodaan appelsiinille oma persoona? Salo kysyy.

Minkä tahansa nuken tai esineen identiteetin synty vaatii sekä harjaantunutta taiteellista silmää, että vahvaa teknistä osaamista. Salo itse lukeutuu siihen nukketeatterintekijöiden skaalaan, jotka tekevät mieluiten kaiken itse aina esityksen lavastuksesta nukenrakentamiseen asti.

– Haluan, että kaikilla esitykseen päätyvillä asioilla ja esineillä on merkitys. Minulla on vahva visuaalinen maailma. Kutsunkin nukketeatteriesityksiä usein liikkuviksi installaatioiksi, Salo muotoilee.

Nuket iholla kiinni

Miltei seitsemän sooloa käsittävän festivaalin kattaus on tänä vuonna poikkeuksellinen, ei ainoastaan siksi, että kohdeyleisönä on eritoten aikuisväki, vaan myös teemojen ja esitystapojen tähden. Moni voi yllättyä huomatessaan, ettei nukketeatteri tarkoitakaan vain marionettinukkeja, joita sermien takana lymyävät esiintyjät liikuttelevat.

– Esityksissä näkyy niin klovneriaa, runoja kuin paperiteatteria ja niissä liikutaan välillä aika raskaissakin aihepiireissä. Esimerkiksi oman teatterimme esitys Erottamattomat pohjautuu Maria Jotunin Huojuvaan Taloon ja käsittelee parisuhdeväkivaltaa, Salo paljastaa.

Wiljamin lavalla tullaan näkemään korkeatasoista, vahvasti tässä ajassa läsnä olevaa nykynukketeatteria, jossa marionettinuket loistavat poissaolollaan. Esiintyjät eivät piileskele sermien takana vaan tulevat miltei katsojan iholle kiinni. Pienet, esimerkiksi pöydällä ja kämmenellä liikuteltavat nuket ja esineet vaativat lähietäisyyttä voidakseen kommunikoida katsojan kanssa.

– Nukketeatteri on pientä teatteria. Yleisömäärä kuhunkin esitykseen on rajattu ja siksi suosittelemme myös varaamaan liput etukäteen, Salo vinkkaa.

7-sooloa

Nukketeatterifestivaali Rovaniemellä tarjoaa esityksiä niin aikuisille kuin lapsillekin.

Perjantaina 21.9 klo 18 Teatteri Liikutus: ”Erottamattomat” (aikuisille).

Lauantaina 22.9 klo 11 Fillariteatteri: ”Makkarapiruetti” (koko perheelle), ja klo 12, 12.20, 12:40, 13, 14, 14:20, 14:40, 15, 16, 16:20, 16:40, 17, 17:20, 17:40: Lee Lahikainen – Catacombes (aikuisille, sanaton), yksi katsoja per esitys, varattava etukäteen sekä klo 18 Laura Sillanpää – Rapu (aikuisille) ja Iltajuhla klo 19:30 – 23, klo 20 Orkestar Strada – Naamiohahmojen kykykilpailut 2018 (aikuiset).

Sunnuntaina 23.9 klo 14 ja 15 Nukkereaktori – Unipuu (vauvoille), max. 8 vauvaa/esitys, varattava etukäteen.

Liput: Aikuiset 12€, lapset/vauvat 8€, iltajuhla 20€.

Festaripassi kaikkiin esityksiin, paitsi Unipuuhun 50€.

Varaukset suositeltavia, loput liput ovelta käteisellä tuntia ennen esitystä.

Varaukset: soolofestit2018@gmail.com.

Festaritoimisto auki: Pe 15–18, La 10–20. Su 12–15.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös