Televisio

Dokumentti näyttää, miten romanssihuijarit Ghanassa toimivat – Suomikin mainitaan

Tiina Vuorimäki

Dokumenttiprojekti: Sakawa

** Sakawa ei selitä mitään, vaan näyttää ghanalaisten ponnisteluja romansihuijausbisnessä. Se on dokumentin heikkous, liian moni asia jää enemmän tai vähemmän epäselväksi.

Se on harmi, koska aihe on kiinnostava. Rakkauspetoksista ja rahaa ihastukselleen lähettävistä miehistä ja naisista puhutaan. Nyt avataan asian toista puolta.

Dokumenttielokuvan ghanalaisista työttömistä huijarinuorista on ohjannut Ben Asamoah. He käytävät apuna omien taitojensa lisäksi uskonnollisia rituaaleja.

Huijattuna ainakin yksi suomalainen

Suomikin mainitaan. Kohteena oleva suomalainen ei kuulemma koskaan kysy, mitä lemmenkohteelle kuuluu, vaan mitä hänen pillulleen kuuluu.

Suurin osa kohteista tuntuu olevan englanninkielisistä maista.

Miehet yrittävät hankkia rahaa esiintymällä naisina ja lupaamalla rakkautta valkoisille rikkaille – tai rahakkaiksi luulemilleen – miehille.

Tavallisen afrikkalaisen elintason vinkkelistä katsottuna he ovatkin varakkaita. Asuinkadut näyttävät aivan erilaisilta kuin Ghanassa. Miehet nimittäin käyvät karttaohjelmien avulla katsomassa, missä kohteet asuvat.

Puhelin muuntaa äänen

Yleensä ghanalaiset esiintyvät naisina ja kohde on rakkaudennälkäinen mies. Magic voice -puhelin muuttaa miehen puheen naisen ääneksi.

Ihan korni on puhelinseksikohtaus, jossa langan päässä oleva mies voihkii ja "nainen" istuu terassinkaiteella lepertelemässä magic voice -puhelimeen. "Aktin" jälkeen hän sulkee puhelimen ja huokaa raskaasti.

Ehkä tyydytetty mies lähettää pian lisää rahaa.

Nettihuijausten yksi lähde on Ghanaan rahdattava tietokonejäte. Koneiden sisuskaluista löytyy henkilötietoja ja muuta käyttökelpoista materiaalia.

TV1 torstai 13.6. klo 19.00


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös