Yle: Yli 80 hallista löytynyt riskirakenteita

Mari Koukkula
Yle: Yli 80 hallista löytynyt riskirakenteita

Outokummun Kemin kaivoksen murskevarasto kohoaa 42 metrin korkeuteen. Kuvituskuva.

STT

Ympäristöministeriö ja turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ovat kehottaneet varmistamaan yhteensä lähes 400 teräsrakenteisen hallin turvallisuuden, koska niiden rakenteet saattavat olla turvallisuusriski, kertoo Yle.

Ylen laatiman listan perustella yli 80 hallista on löytynyt riskirakenteita, jotka on kuitenkin suurelta osin korjattu tai korjausta suunnitellaan. Listalla on jäähalleja, maneeseja sekä teollisuus- ja varastokäytössä olevia halleja eri puolilta maata. Tarkastettavien hallien toimittajana on ollut konkurssiin päätynyt Nordic Hall/Korato tai Muotopeite Oy .

Ylen kyselyn mukaan vain joka neljäs listatuista halleista on tarkastettu ja lähes sadan hallin kohdalla kunnan rakennusvalvonnalla ei ollut tietoa kohteen tarkastuksesta. Tämä johtuu siitä, että hallien omistajilla ei ole raportointivastuuta, ellei vakavia ongelmia ilmene. Siksi rakennusvalvontaviranomaisilla ei välttämättä ole tietoa kaikista tarkastuksista.

Maneesin romahdus johti lakiin tarkastuksista

Laukaassa vuonna 2013 sattunut maneesiturma johti lakiin, joka velvoittaa arvioimaan laajarunkoisten hallien rakenneturvallisuutta. Turmassa kuoli 10-vuotias tyttö. Maaliskuussa hovioikeus tuomitsi johtavan rakennustarkastajan asiassa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Laki tarkastuksista tuli voimaan huhtikuussa 2015.

Laajarunkoisia halleja on käytössä muun muassa ratsastuskouluissa, kaupoissa ja sika- ja siipikarjatiloilla. Säädökset koskevat tuhansia rakennuksia.

Tammikuussa onnettomuustutkintakeskus patisti tarkastamaan halleja. Vaaratekijöitä sisältävät hallit ja muut rakennukset kannattaa tarkastaa heti onnettomuuksien ehkäisemiseksi, sillä muuta mahdollisuutta korjaustarpeessa olevien hallien tunnistamiseksi ei ole, keskuksesta todettiin tuolloin.

Onnettomuustutkintakeskus löysi Laukaan sortuneesta maneesista vakavia epäkohtia ja virheitä niin suunnittelussa, konepajatoteutuksessa kuin rakentamisessakin. Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n arvion mukaan esimerkiksi liitosten suunnittelun epäkohdat olivat niin suuria, että kaikki vastaavanlaiset hallit pitäisi purkaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös