Yhdenvertaisuusvaltuutettu toivoisi myös vartijoille koulutusta etnisen profiloinnin välttämiseen

STTHelsinki

Poliisi on nostettu tikun nokkaan kielletyn etnisen profiloinnin harjoittamisesta, mutta yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että yhtä lailla tarvetta koulutukselle olisi myös vartiointiliikkeissä.

–  Olisi erityisen tärkeää, että siellä koulutettaisiin myös, kun vartijat liikkuvat liiketiloissa ja poistavat ihmisiä tiloista, ettei taustalla olisi syrjintää tai etnistä profilointia, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Vartiointiliikkeet nousivat esille myös huhtikuussa julkaistussa Pysäytetyt-tutkimusraportissa. Haastatellut kertoivat, että poliisit, vartijat tai kaupan myyjät olivat monesti kiinnittäneet heihin tai heidän tuttaviinsa erityistä huomiota etnisen taustan ja ulkonäön perusteella.

Etenkin vartijoiden toimintaa kuvattiin töykeäksi ja epämiellyttäväksi. Poliisin käytöstä luonnehdittiin kohteliaammaksi.

– Esimerkiksi somalialaistaustaisten vastaajien riski tulla vartijoiden kontrolloimaksi ilman ilmeistä syytä on lähes kymmenkertainen verrattuna valtaväestöön. Havainto ei koske samassa määrin poliisia, kerrotaan raportissa.

Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolanissa tehdyssä tutkimuksessa haastateltiin 145 sellaista henkilöä, jotka kuuluivat etnisiin tai rodullistettuihin vähemmistöihin. Lisäksi haastateltiin 26 poliisin edustajaa ja 14 muuta asiantuntijaa. Haastattelut toteutettiin pääkaupunkiseudulla ja Turussa vuosina 2016–2017.

Romanien kohtelusta vantaalaishuoltoasemalla rikosilmoitus

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi tiistaina tehneensä rikosilmoituksen vantaalaisella huoltoasemalla viikonloppuna tapahtuneesta epäillystä syrjintärikoksesta. Poliisi kertoi tehneensä rikosilmoituksen julkisuudessa olleiden tietojen perusteella.

Iltalehti uutisoi lauantaina, että romaniperhettä kieltäydyttiin palvelemasta Neste-huoltoasemalla etnisen taustan vuoksi. Videolle kuvatussa tilanteessa myyjä kehottaa perhettä maksamaan auton tankkauksen seteliautomaatilla eikä hyväksy tankkauksen jälkeen suoritettavaa käteismaksua.

Myyjä myöntää videolla, että syy on perheen etnisessä taustassa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös