Rikokset

Vanhukselta lähes 50 000 euroa huijannut ruokapalveluyrittäjä sai ehdollista vankeutta Oulussa – myös rahoilla talon ostanut mies tuomittiin ehdolliseen

Soini Teija
Oulun käräjäoikeus piti petosta törkeänä.

Oulun käräjäoikeus piti petosta törkeänä.

Heidi Peltonen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1964 syntyneen naisen ja vuonna 1959 syntyneen miehen ehdolliseen vankeuteen tapauksessa, jossa iäkkäältä naiselta huijattiin rahaa.

Tuomio tuli tapauksesta, jossa Pohjois-Suomessa ruokapalveluyrittäjänä toiminut nainen huijasi 91-vuotiaalta naiselta noin 50 000 euroa rahaa. Syyttäjän mukaan nainen oli vedonnut vanhuksen tunteisiin ja antanut ymmärtää olevansa hädässä. Iäkkäältä naiselta saamansa rahat yrittäjä käytti miehensä kanssa kiinteistön kauppahinnan maksamiseen.

Rikokset tapahtuivat vuonna 2012.

Molemmat vastaajat kiistivät teot. Yrittäjä sanoi rahan olleen laina.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt tätä kertomusta uskottavana, sillä rahoista ei ollut tehty velkakirjaa, eikä rahojen takaisinmaksuista, korosta tai vakuuksista oltu sovittu. Lisäksi rahoja ei oikeuden mukaan ole maksettu lainkaan takaisin yli kuuden vuoden aikana.

Ruokapalveluyrittäjänä toiminut nainen sai kymmenen kuukautta ehdollista vankeutta törkeästä petoksesta.

Oikeus piti petosta törkeänä, sillä nainen oli tavoitellut rikoksella huomattavaa hyötyä, kohteena on ollut erityisestä heikkoudesta tai muusta turvattomasta tilasta kärsinyt vanhus ja rikos aiheutti huomattavaa vahinkoa asianomistajalle. Oikeuden mukaan nainen huijasi iäkkäältä naiselta lähes kaikki tämän rahat.

Sen sijaan syyte törkeästä rahanpesusta hylättiin.

Ehdollisen vankeuden lisäksi hänet määrättiin maksamaan asianomistajalle korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 53 000 euroa.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään rahanpesuun, ja hänet tuomittiin kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle törkeän rahanpesun kohde, eli rahoilla ostettu kiinteistö.

Tuomio ei ole lainvoimainen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös