Vanhanen uskoo käänteeseen presidentinvaalien loppusuoralla: "Me olemme sen tekijöinä"

Keskustalaiset yrittävät vauhdittaa Vanhasen presidenttikampanjaa järjestämällä vielä parissa viikossa tuhat tapahtumaa hänen tuekseen.

Mauri Ratilainen
Vanhanen uskoo käänteeseen presidentinvaalien loppusuoralla: "Me olemme sen tekijöinä"

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen signeerasi lauantaina vaaliämpärinsä Ritva ja Väinö Lehtimäelle Helsingin asema-aukolla. Tilaisuudessa oli jaossa 50 ämpäriä ja 250 ohraleipää.

Aki Taponen

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk.) uskoo, että vaalikamppailun loppusuoralla tapahtuu vielä ennakoimaton käänne.

–Kampanjoinnissa viimeisen kahden-kolmen viikon aikana joka kerta niin on tapahtunut. Niissä muutokset eivät ole kymmenesosaprosentteja, vaan 5–10 prosentin mittaluokkaa.

–Uskon, että me olemme sen käänteen tekijöinä, Vanhanen sanoi Helsingissä puolueensa kunnallisjärjestöjen ja valtuustoryhmien puheenjohtajapäivillä.

Kampanjapäällikkö, puoluesihteeri Jouni Ovaskan mukaan käänne tapahtui Vanhasen esiinnyttyä torstaina televisiossa, jossa ehdokas piti selkeän keskustalaisen arvopuheen suurista tulevaisuuden asioista ja vielä ilman papereita.

–Se oli herätys. Moni sanoi sen jälkeen, ettei keskustalainen voi äänestää kokoomustaustaista ehdokasta, Ovaska sanoi.

Keskustalaiset aikovat järjestää Vanhasen kampanjaa vauhdittaakseen vielä tuhat tapahtumaa, joista ehdokas itse osallistuu yli viiteenkymmeneen. Yhteensä hänelle kertyy puolentoista vuoden kampanjan aikana yli 350 puhetilaisuutta.

Niinistön Nato-logiikka ihmetyttää

Tähänastisissa kannatusmittauksissa Vanhaselle on mitattu vain parin prosentin kannatusta. Kyselyjen perusteella suurin osa keskustan kannattajista aikoo äänestää nykyistä presidenttiä, kansanliikkeen ehdokasta Sauli Niinistöä.

Värittömästä kampanjasta syytetty Vanhanen ei puheessaan välttänyt Niinistön arvostelua.

Vanhanen sanoi, ettei hän ymmärrä Niinistön logiikkaa, jonka mukaan EU:n ja Naton lähentyminen voi johtaa Suomessa tarpeeseen harkita Nato-jäsenyyttä.

–Sekä EU että Nato haluavat pitää omat roolinsa selkeinä. Missään tapauksessa Suomen intressissä ei ole lähteä sekoittamaan näitä rooleja.

–Niinistö on antanut ymmärtää, että EU olisi portti Natoon. Sitä ajattelua en ymmärrä, Vanhanen näpäytti.

Vanhanen korosti, että suomalaisten turvallisuus tulee vakaasta Pohjois-Euroopasta.

–Vakautta tuemme parhaiten, kun emme muuta suurstrategista asemaamme. Suomen ja Ruotsin kannattaa pysyä sotilasliitto Naton ulkopuolella, emmekä tuo Naton ja Venäjän päärajaa Suomen kohdalle, hän perusteli.

Vanhanen lisäsi, että Suomen pitää kuitenkin säilyttää itsellään oikeus arvioida turvallisuusratkaisujaan.

Vanhanen arvosteli Niinistöä myös asettumista vaalikoneessa tukemaan ajatusta suurkaupunkien tärkeästä merkityksestä muuhun maahan verrattuna.

–Eilen taas huomasin Tampereen paneelissa, kun hän korostikin koko maan asuttamisen tärkeyttä. En täsmälleen tiedä, kumpaa vastausta hän kannattaa, koko maan eheyttä korostanut Vanhanen sanoi ja sai yleisön naurahtamaan.

Rytmihäiriö hermostutti syksyllä

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä haastatteli Vanhasta yli 300-päisen keskustaväen edessä. Hän kysyi muun muassa, milloin kylmähermoisena tunnettu Vanhanen on viimeksi hermostunut.

–Syksyllä, kun tuli 15 senttiä raskasta suojalunta, niin tuntui, ettei jaksa lapioida. Jälkeenpäin tiesin, että se johtuu rytmihäiriöstä, ja silloin rupesi vähän hermostuttamaan.

Sittemmin sydämen rytmit on saatu asetettua kohdalleen ja Vanhanen on vakuuttanut terveyden olevan kunnossa.

Varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) luottaa siihen, että keskustalaiset tekevät kovasti töitä sen eteen, että Matti Vanhanen yltää presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

–Ihmettelen istuvan presidentin lausuntoa, ettei toista kierrosta tule. Se kuulosti minun korvaani ylimieliseltä.

–Tietysti poliitikot ovat myös kovia vitsailemaan, Kulmuni sanoi, koska ei ole varmuutta, kuinka vakavissaan Niinistö näin oli sanonut.

Valitsijayhdistyksen presidenttiehdokkaan Paavo Väyrysen erkaantumista omille teilleen Kulmuni piti valitettavana. Hän arvioi Väyrysen kannattajien olevan kuitenkin etupäässä niitä, jotka eivät muuten ehkä äänestäisi lainkaan.

Puheenjohtaja Juha Sipilä korosti, että keskustalla on vain yksi ehdokas, Matti Vanhanen.


Kommentit (2)

  • Huomio

    Vanhanen tukee Sipilän pääomapolitiikkaa jonka johosta on vaikea ymmärtää sitä, että kansalaiset häntä äänestäisi

  • ELite

    Käännehän voi tulla loppusuoralla.muttei Vanhasen toimesta.Onneksi Väykkä sekoittaa kepun pakkaa,ja suuri osa kepuleista äänestää Niinistöä kuten ennenkin se,kun on trendikästä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös