Valtiovalta tahtoo vähentää jätemäärää ja lisätä kierrätystä

Antti TuominenHelsinki

Ympäristöministeriö on tehnyt luonnoksen valtakunnallisesta jätesuunnitelmasta, joka ulottuu vuoteen 2023. Yhdyskuntajätteestä pitäisi kierrättää 55 prosenttia 2023 mennessä, ja tällä hetkellä kierrätysaste on noin 40 prosenttia.

Painetta tulee myös EU:lta. Unioni on asettanut jäsenmailleen sitovan tavoitteen, jonka mukaan jo vuonna 2020 jätteestä pitää kierrättää puolet.

Ylitarkastaja Sirje Stén ympäristöministeriöstä sanoo, että suomalaisilla on edessään kovasti töitä, jotta tavoitteeseen päästään. Se voi vaatia sitä, että lainsäädäntö ohjaa tiukemmin kotitalousjätteen kierrätystä.

Sténin mukaan biojätteen kierrätys on Suomessa lähes kaksinkertaistunut vuosikymmenessä. Kierrätysastetta kuitenkin painavat yhdyskuntajätteen muuttunut koostumus ja erityisesti paperinkulutuksen vähentyminen. Paperia kierrätetään Suomessa hyvin tehokkaasti. Kun paperijätteen määrä vähenee, vähenee myös kierrätetyn paperin määrä.

Tilastokeskuksen jätetilaston mukaan yhdyskuntajätteen kierrätysmäärä oli vuonna 2015 noin 1,1 miljoonaa tonnia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös