Vahvemmat juomat kauppoihin, juomaa mukaan ravintolasta –  uusi alkoholilaki eduskunnalle

Eriika Ahopelto
Vahvemmat juomat kauppoihin, juomaa mukaan ravintolasta –  uusi alkoholilaki eduskunnalle

Oluiden valikoima ja alkoholipitoisuus kasvaa kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla, mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen uudesta, vapaammasta alkoholilaista.

Johanna Puukka

A-olut, vahvat siiderit ja long drink -juomat ovat raivaamassa tiensä kauppoihin, kioskeihin ja huoltamoille. Mikä eduskunta hyväksyy uuden alkoholilain esityksen niissä saa myydä alkoholijuomia aina 5,5 tilavuusprosentin vahvuuteen saakka.

Eduskunta käsittelee hallituksen tänään antamaa lakiesitystä syysistuntokauden ajan.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto on tyytyväinen ehdotukseen.

–Uudistus on varsin maltillinen, mutta näemme sen askeleena kohti maltillisempaa ja eurooppalaisempaa sääntelyä. Sääntely tulee lähemmäksi tätä päivää, Luoto kommentoi.

Luoto arvelee, että kaupan alan, panimoteollisuuden ja etenkin pienpanimoiden lisäksi muutos tuntuu myös valtion kassassa.

–Tämä leikkaa varmasti matkustajatuontia ja kerryttää valtion verotuloja.

Suuriin kulutusmuutoksiin Luoto ei usko.

–Keskioluen suosikkiasemaa tämä ei kaada. Vahvempien tuotteiden hinta on jo verotuksenkin vuoksi korkeampi, ja se ohjaa siten kulutusta.

Uusi alkoholilaki voimaan tultuaan näkyy kirjaimellisesti myös myyntipisteissä.

–Muutokset juomaosaston valikoimissa ja tilankäytössä ovat varmasti ketju- ja myymäläkohtaisia.

Käsityöläisoluet nousevat uutena mukaan lakiin. Niiden valmistajat saisivat myydä tuotteitaan suoraan valmistuspaikalta.

Pienen panimon tuotteena pidettäisiin lähtökohtaisesti maltaista käymisen avulla valmistettuja vahvuudeltaan enintään 12-prosenttisia alkoholijuomia.

Myös ravintoloiden aukioloajat vapautuvat. Anniskeluaika päättyisi jatkossakin klo 01.30, mutta anniskelua saisi jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella enintään klo 04:ään.

Anniskelupaikat voisivat myös myydä alkoholijuomia asiakkaiden mukaan otettavaksi kauppojen tapaan, kunhan ne noudattavat normaaleja vähittäismyynnin sääntöjä.

Mikäli eduskunta lain hyväksyy, jatkossa yhdellä luvalla saisi anniskella kaikkia alkoholijuomia. Myös ravintoloiden vastaavien hoitajien pätevyysvaatimuksia kevennettäisiin.

Bonuksia tai ostohyvityksiä ei alkoholijuomaostoksista enää saisi kirjata. Säännös koskisi myös ulkomailla tai laivoilla ostettuja alkoholijuomia. Vastaavat säännökset koskevat jo nyt tupakkatuotteiden myyntiä.

Alkoholivero on kiristymässä ensi vuodelle. Kuluttaja tuntee veron korotuksena tuotteiden hinnoissa. Luvassa on noin 100 miljoonan euron kiristys.

Alkoholivero on välillinen kulutusvero, jonka valmistaja, maahantuoja tai myyjä maksaa kaikesta alkoholista. Korotus vaikuttaa myös tuotteiden kuluttajahintoihin.

Valtion kassaan kilahti alkoholiverotuottoina viime vuonna noin 1,35 miljardia euroa vuonna 2016.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

 • Nimetön

  Muistakaamme oluen koukuttavuus.
  Mallasriippuvuus, joka saadaan jo aamiaismuroista kuten maissihiutaleet.
  Sitten urheilun jälkeen porukalla juodaan olutta.Menee aikaa ha oli maistuu enemmän kuin urheilu.
  Kevyitä viinejä löytyykin riittävästi.
  Siirtykäämme viiniasiantuntemuksen opetteluun.
  .

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös