Väärinkäytökset marjanpoiminnassa ovat vähentyneet, mutta eivät tyystin loppuneet

Hovioikeus ryhtyy käsittelemään syytteitä thaipoimijoihin kohdistuneesta ihmiskaupasta. Viranomaisten ja marja-alan yritysten solmima aiesopimus on kohentanut oloja, mutta ongelmia esiintyy edelleen.

Ville-Petteri Määttä
Vuoden 2016 ihmiskauppasyytteiden jälkeen vastaavia väärinkäytöksiä ulkomaalaisia metsämarjanpoimijoita kohtaan ei ole tullut esille. Arkistokuva.

Vuoden 2016 ihmiskauppasyytteiden jälkeen vastaavia väärinkäytöksiä ulkomaalaisia metsämarjanpoimijoita kohtaan ei ole tullut esille. Arkistokuva.

Elina Korkee, STT

Vaasan hovioikeudessa puidaan lähiviikkojen aikana ihmiskauppasyytteitä, jotka liittyvät tapahtumiin Thaimaassa ja Keski-Suomen metsissä vuonna 2016.

Sen jälkeen vastaavia väärinkäytöksiä ulkomaalaisia metsämarjanpoimijoita kohtaan ei ole tullut esille, kertoo hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Jos olisi tullut, niin poliisille olisi tehty ilmoitus, hän sanoo.

Ylitarkastaja Katri Lyijynen Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä vahvistaa, että uusia marjanpoimijoihin liittyviä ihmiskauppaepäilyjä ei ole viime vuosina tullut tietoon.

Toimintatapoja on kohentanut viranomaisten ja marja-alan yritysten aiesopimus, jossa on ohjeita ulkomailta tulevien metsämarjojen poimijoiden kohtelusta.

Ongelmia tulee silti edelleen esille, Soraisen mukaan etenkin poimijoiden rekrytoinnissa Thaimaasta.

Aiesopimuksen allekirjoittivat vuonna 2014 ulkoministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä joukko marja-alan yrityksiä. Sopimusta on sittemmin päivitetty ja tarkennettu. Yrityksiä on parikymmentä, suuri osa niistä pohjoisessa Suomessa.

Yksi uuden hallituksen tavoitteista on, että lainsäädäntöä ulkomaalaisista metsämarjanpoimijoista aletaan valmistella.

Vähintään 30 euroa päivässä

Aiesopimus vaatii muun muassa, että poimijalla tulee olla mahdollisuus saada vähintään 30 euron ansiot päivässä.

Sopimus sisältää ohjeita myös poimijoiden perehdyttämisestä, majoituksesta, matkavakuutuksista ja kohtuullisista matkakuluista.

– Ohjeet ovat kaikkien alan yritysten tiedossa ja entistä enemmän myös poimijoiden itsensä tiedossa, Sorainen sanoo.

Aiesopimukseen on kirjattu, että hyväksyttäviä toimintatapoja laiminlyövälle yritykselle myönnetään seuraavalle poimintakaudelle vähemmän marjanpoimijoiden viisumeita. Vakavat ja toistuvat laiminlyönnit voivat johtaa siihen, että viisumeita ei myönnetä lainkaan.

– Yhden ainoan kerran on tätä klausuulia käytetty, silloin oli aika isoakin huolimattomuutta. Yritys otti opikseen, Sorainen kertoo.

Nykyisin metsämarjojen poimija tienaa Soraisen mukaan keskimäärin useita tuhansia euroja parin-kolmen kuukauden marjakauden aikana. Tulo on verovapaata. Marjarahat eivät ole palkkaa, vaan marjayritys ostaa marjat poimijoilta.

– Aika pitkää päivää silloin tehdään, useimmiten tuntuvasti yli kahdeksan tuntia. Poimijat haluavat itsekin mahdollisimman hyville ansioille, Sorainen sanoo.

Rekrytointi on heikoin lenkki

Sorainen myöntää, että esimerkiksi marjanpoimijoiden majoitusleirejä olisi hyvä käydä tarkastamassa useammin kuin mihin viranomaisilla on voimavaroja. Aiesopimus sallii yllätystarkastukset.

Heikoin kohta järjestelmässä on Soraisen mukaan poimijoiden rekrytointi Thaimaassa. Se on lähinnä paikallisten henkilöiden vastuulla. Liioiteltuja arvioita ansiomahdollisuuksista kerrotaan edelleen.

– Yrityksiä on yritetty vastuuttaa, että ne olisivat paremmin hereillä, Sorainen sanoo.

Ihmiskauppasyytteet liittyvät tapahtumiin vuonna 2016

Keskisuomalaista marja-alan yrittäjää syytetään ihmiskaupasta. Syytteet liittyvät tapahtumiin vuonna 2016.

Keski-Suomen käräjäoikeus langetti yrittäjälle ehdollisen vankeustuomion ja liiketoimintakiellon tammikuussa 2018. Sekä syyttäjä että tuomittu ovat valittaneet tuomiosta Vaasan hovioikeuteen.

Syytteiden mukaan thaimaalaisia värvättiin pakkotyöhön marjanpoimintaan. He joutuivat yöpymään ahtaissa ja epäsiisteissä tiloissa ja tekemään töitä 12–15 tuntia päivässä. Lisäksi heidän passinsa ja matkustusasiakirjansa oli otettu pois.

Syytetty kiistää syyllistyneensä rikokseen ja vaatii syytteiden hylkäämistä.

Syyttäjä katsoo, että ehdollinen vankeustuomio on liian lievä ja yrittäjä tulee tuomita vähintään kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Hovioikeus on varannut jutun käsittelyyn parikymmentä istuntopäivää. Viimeiset niistä ovat lokakuussa.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Jo aiesopimuksessa, puhumattakaan lain valmistelusta, pitäisi ottaa huomioon maanomistus ja maanomistajat. Nämä on jätetty täysin huomiotta. Organisoitu marjabisnes toimii täysin laittomuuden pohjalta. Sellaista lakia kuin jokamiehenoikeus ei ole, on maantapa, jota revitetään suuntaan ja toiseen. Thaipoimija ei ymmärrä, mitä jokamiehenoikeus pitää sisällään. Maanomistaja kärsii ja korjaa vahingot.
    Löperöiltä virkamiehiltä on turha odottaa mitään vastuuta asioista.
    Jos maanomistajalle ei jätetä muuta kuin omankädenoikeus, niin otetaan se sitten käyttöön.

  • marjanpoimija

    Tämä suomessa harjoitettu marjapisnes ei ole toiminut koskaan rehellisellä pohjalla,eikä suomessa ole jokamiehen oikeudella harjoittaa kyseistä pisnestä, nämä kansain vaeltaminen ihmisten elinympäristöissä on Kesän ajat käsittämätön oikeus, on otettu ylivalta , paikallisilta ihmisiltä ryöstettiin nämä vähäisemmätkin luonnonvaraiset marjat. Nämä omien marjamaitten raastajat tuovat apean ja itkun mieleen ,vieden talven marjasadon monen ihmisen ruokapöydästä,ennenkaikkea heikoimpina marjavuosina, tämä jos mikä on suomen luonnossa häiriötekijä , mikä vaikutus on luonnon eläimille,jotka tarvitsevat ravinnokseen juuri luonnonmarjoja,linnut,porot, ei ole oikein

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös