Uusi alkoholilaki etenee eduskuntaan – bonukset pois juomista, anniskelut aamuneljään

Anne Torvinen
Uusi alkoholilaki etenee eduskuntaan – bonukset pois juomista, anniskelut aamuneljään

Uutena asiana alkoholilaissa määriteltäisiin käsityöläisoluet, joita valmistajat saisivat myydä suoraan valmistuspaikalta.

STTJyväskylä

Kiistelty alkoholilain uudistus etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että hallitus on antanut eduskunnalle esityksen uudeksi alkoholilaiksi.

Ruokakaupoissa myytävien juomien sallituksi alkoholin enimmäispitoisuudeksi esitetään 5,5:tä prosenttia. Lisäksi esitetään, että ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja juomia. Uudistus siis sallisi kaupoissa A-oluet, nykyistä vahvemmat siiderit ja väkevistä alkoholijuomista valmistetut long drink -juomat.

Alkoholijuomaostoksista ei kuitenkaan enää saisi kaupan tarjoamia bonuksia tai ostohyvityksiä. Sääntö koskisi myös ulkomailla tai laivoilla ostettuja alkoholijuomia, joista ei enää saisi bonuksia suomalaisen kaupan etukortilla.

Esityksen mukaan ravintoloiden aukioloajat vapautettaisiin täysin, mutta ravintolan omalla ilmoituksella anniskelua saisi jatkaa enintään aamuneljään saakka. Anniskelupaikat voisivat myös myydä alkoholijuomia asiakkaille mukaan otettavaksi kauppojen tapaan. Lisäksi esityksessä linjataan, että nykyisistä A-, B- ja C- anniskeluluvista luovuttaisiin, joten jatkossa yhdellä luvalla saisi anniskella kaikkia alkoholijuomia.

Uutena asiana alkoholilaissa määriteltäisiin käsityöläisoluet, joita valmistajat saisivat myydä suoraan valmistuspaikalta. Lähtökohtaisesti pienen panimon tuotteena eli käsityöläisoluena pidettäisiin juomia, jotka on valmistettu maltaista käymisen avulla ja jotka ovat vahvuudeltaan enintään 12-prosenttisia.

Esityksen mukaan alkoholin ulkomailta tapahtuva etämyynti olisi myös vastaisuudessa kielletty. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että säännöstä tarkastellaan uudestaan, kun etämyynnin kieltoa koskeva EU-tuomioistuimessa ollut oikeustapaus ratkaistaan korkeimmassa oikeudessa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös