Uudenvuodentinat kielletään, mutta tälle uudellevuodelle niitä saa vielä myydä

Jenni Gästgivar
Uudenvuodentinat kielletään, mutta tälle uudellevuodelle niitä saa vielä myydä

Pääministeri Juha Sipilä sulatti tinaa vielä viime vuonna.

STTHelsinki

Runsaasti lyijyä sisältävien kemikaalien myynti kielletään EU-alueella maaliskuun alusta. Käytännössä kielto koskee pääasiassa uudenvuodentinoja.

Kuluttajille myytäville esineille on jo aiemmin ollut voimassa lyijyrajoitus, mutta uudenvuodentinoja ei lasketa esineiksi ja siksi kielto koskee niitä vasta ensi maaliskuusta alkaen, kerrotaan Tukesista.

Lyijyn myynti uudenvuodentinaksi ei ole kiellettyä vielä tänä vuonna, mutta lyijytinat pitää myydä pakattuina ja merkittyinä vaarallisia kemikaaleja koskevien velvoitteiden mukaisesti.

Lyijy on lisääntymiselle vaarallinen aine, eli se voi heikentää hedelmällisyyttä tai vaurioittaa sikiötä.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Uutiset Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin uutiskirjeen perusteella.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Tolle tinan pitäjälle sopisi runo… Paljon tinasit paljon pilasit, lopuksi kolvisi kylmenee ,vaalit lähenee.

  • Nimetön

    En ymmärrä jos ollaan myymässä tinaa, niin se onkin lyijyä. Miten tämä on kahdollista, kaikesta muustakin ollaan niin tarkkoja kun on vähäkin eri kuin on myynti esitteessä. Loppuu myynti heti ja sako tulee myyjälle. Näitä lyijykenkiä on myyty vuositolkulla. Verkoistakin alapauloista poistettiin lyijy aikoja sitten, vaikka ei ne sieltä olisi mihinkään olisi liuenneet.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös