Pekka Mauno

Työministeri Jari Lindström (sin.) ei aio ryhtyä helpottamaan EU-alueen ulkopuolelta tulevaa työvoiman hankintaa, vaikka sellainen hallitusohjelman mukaan olisi mahdollista.

–Aveissa (aluehallintovirastot) ei ole riittäviä resursseja valvoa työehtoja. Jos tarveharkinta avattaisiin kokonaan, aiheutettaisiin enemmän ongelmia kuin hyötyjä, halpatyö ja harmaa työ lisääntyisivät, sanoo Lindström.

Hallitusohjelmassa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevaa työperäistä maahanmuuttoa linjattiin niin, että tarveharkintaa voidaan lieventää kun se on työllisyyden kannalta perusteltua. Sitä on asiantuntijatyön osalta helpotettu, mutta suorittavan työn osalta tarveharkinta on edelleen voimassa.

Nopeasti kasvava matkailuelinkeino ja myös hoiva-ala valittavat koko ajan työvoimapulaa. Esimerkiksi Lapissa on jatkuvasti avoimia työpaikkoja tarjoilijoille, kokeille ja myyjille. Samaan aikaan työttömiä työnhakijoita on Lapissa yli 11 000.

–Ykkösasia on, että omille työttömille saadaan töitä, sanoo Lindström.

Työministerin mielestä matkailuelinkeinon pitäisi EU:n ulkopuolelle vilkuilun sijaan ottaa oppia siitä, miten telakat ja autoteollisuus ovat hoitaneet rekrytointinsa.

–Pitäisi huolehtia asumisesta ja huolehtia uudelleen koulutuksesta. Tarvitaan muuntokoulutusta. Sellaista voisi ajatella matkailuun rakennusalalla tehtyjen kokeilujen tapaan, sanoo työministeri.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • TJ

    Mitä sammakoita ministeriltä? Eikö palkkoja pidä polkea, koska ne ovat liin korkeita suomessa ja suomi ei pääse jaloilleen.

  • Quidemushercookerescort

    Kun työnantjalla on asiat kunnossa, niin ei ole vaikeuksia saada työntekijöitä. Ykkösasioita ovat: palkkaus, kohtelu, työaika ja asunto.
    Puskaradio pelittää työntekijöiden kesken.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös