Tutkimus: Mikromuovia päätyy ihmisen elimistöön noin viisi grammaa viikossa

Selvityksestä käy ilmi, että suurin yksittäinen mikromuovien lähde on juomavesi. Mikromuovia kertyy sekä pullo- että hanavedestä.

RAMI HANAFI

Taneli Koponen

Mikromuovia päätyy ihmisten elimistöön noin viisi grammaa viikossa. Muovimäärä vastaa yhtä pankkikorttia. Tiedot käyvät ilmi Newcastlen yliopiston tutkimukseen perustuvasta raportista, jonka on tilannut luonnonsuojelujärjestö WWF.

Selvityksestä käy ilmi, että suurin yksittäinen mikromuovien lähde on juomavesi. Mikromuovia kertyy sekä pullo- että hanavedestä. Kuukausittain mikromuovia kertyy yksittäisen ihmisen elimistöön noin 21 grammaa ja vuodessa jopa 250 grammaa. Raportti vaatii hallituksia ottamaan vastuun tilanteesta ja koko ketjusta valmistajista kuluttajiin.

Alueelliset erot mikromuovin määrissä ovat suuria. Raportin mukaan esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Intian juomavedestä löytyi kaksinkertaiset määrät mikromuovia verrattuna Euroopan ja Indonesian juomavesiin. Tutkituista elintarvikkeista merenelävät, oluet ja suola sisälsivät suurimmat mikromuovijäämät.

Jätevedenpuhdistus ja juomaveden laatu ovat Suomessa hyvällä tasolla. Suomessa kuluttajien muovipakkauksista kuitenkin vain reilu neljäsosa päätyy kierrätykseen.

– Suomessa ovat Itämeren muoviroskaisimmat rannat, joiden roska on peräisin kuluttajien ja rakennusten käyttämästä muovista. Myös järvivesistä, joista juomavetemme valmistetaan, on löydetty mikromuoveja yhtä paljon kuin Itämerestä. Vesilaitosten valmistaman juomaveden muovipitoisuutta tutkitaan parhaillaan. On tärkeää, että Suomi yhdessä EU:n kanssa näyttää esimerkkiä muoviroskan vähentämisestä ja sen nykyistä paremmasta kierrätyksestä, WWF Suomen meriasiantuntija Anna Soirinsuo sanoo tiedotteessa.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Ilmastohysteriaa, mikromuovihysteriaa ja muita rentihysterioita kehitellään tyhmien ihmisten rahastamiseksi kukin omien myynti ja rahastustavoitteiden mukaan. Muovia syntyy myös aivan luonnonmukaisesti eläinperäisestä jätteestä ilman ja auringon vaikutuksesta, samoin on öljykin syntynyt kasvi ja eläinjätteestä. Usein näkyy öljymäistä sinertävää ainetta myös täysin koskemattomalta soiselta alueelta jossa ei koneita ole liikkunut kilometrien säteellä ja kevään tulvavedetkin ovat huuhtoneet alueen puhtaaksi mutta ilman lämmettyä alkaa tuo öljymäinen aine tihkua maan uumenista ruosteisen veden mukana järviin ja jokiin päätyen osin myös juomaveteen lähinnä eteläsuomessa.

  • Nimetön

    Tutkimusraportissa kyllä esiintyy maininta mikromuovin terveysvaikutuksista, mutta siinä todetaan, ettei pitkäaikaisvaikutuksista ole selvyyttä ja terveysvaikutuksia edelleen tutkitaan. Hengitysilmassa olevan mikromuovin haitallisuudesta on raportin mukaan tutkittua tietoa, mutta toisaalta raportissa kerrotaan, että hengitysilman kautta tulevan mikromuovin määrä on yleensä hyvin pieni ja vaihtelee paikallisesti. Näistä epäselvistä terveysvaikutuksista ei ole mainintaa ainakaan suomenkielisessä WWF:n uutisessa, jota Suomen media näyttää kritiikittömästi kopioineen. Toisaalta tutkimusraportilla on omat ansionsa, koska sillä on selvitetty mikromuovien määriä mm. ruoassa, juomassa ja hengitysilmassa, ja on eritelty joitakin ilmeisiä terveysriskejä sekä korostettu terveysvaikutusten tutkimisen tärkeyttä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös