Tutkija on saanut paljon kielteistä ja myönteistä palautetta

Eeva Nikkilä-kiipula

Marjo Liukkonen sanoo yllättyneensä siitä, kuinka paljon suuria tunteita hänen tutkimuksensa herättää. Tähän hän ei ollut varautunut.

–  Olen saanut jonkin verran tulikivenkatkuista palautetta, jonka mukaan Suomessa lapset eivät olisi joutuneet teloittamaan Hennalan leirillä. Oikeasti siellä oli oravakomppanialaisia eli alle 17-vuotiaita suojeluskuntapoikia teloittajina.

Liukkoselle on myös sanottu, ettei naisia raiskattu Suomen sisällissodassa. Hän on kuitenkin löytänyt tästä viitteitä myös Hennalassa.

–  Esimerkiksi saksalainen upseeri Hans Tröbst kertoo hygieniaupseerinsa olleen teloituspaikalla, jossa naisille tehtiin ensin sisätutkimus raskauden varalta. Paikalla ei ollut lääkäreitä, ja jos sotilaat alkavat tehdä nuorille naisille sisätutkimusta, niin tämä ei kuulosta miltään lääketieteelliseltä toimenpiteeltä. Kyse oli mielestäni joko raiskauksesta tai seksuaalisesta häpäisystä.

Myrskyisää palautetta on tullut myös siitä, että Liukkosen mielestä Hennalan leiri ei ollut toukokuussa 1918 sotavankileiri, vaan keskitysleiri.

–  Siellä oli erittäin paljon siviilejä, ja vankeina oli myös lapsia. Se oli keskitysleiri.

Myös toisenlaista palautetta Liukkonen on saanut. Ihmiset ovat kiitelleet ja itkeneet puhelimessa.

–  He ovat kertonet luulleensa, ettei koskaan kirjoitettaisi siitä, mitä Hennalassa tapahtui.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös