sisällissota

Tutkija: Hennalassa vankien arkeen kuuluivat nälkä ja jano, ja näännyttäminen oli tarkoituksellista

Hennalassa oli toukokuun alussa noin 16 000 vankia.

Eeva Nikkilä-kiipula

Lahden lähellä jäi toukokuun alussa 1918 valkoisten vangiksi valtava joukko itään päin pakenevia punaisia. Lahden nykyisen keskustan lähellä sijainneelle Fellmanin pellolle koottiin kaikkiaan noin 30  000 vankia. Hennalaan tuotiin tutkija Marjo Liukkosen mukaan paljon enemmän ihmisiä kuin mitä tähän asti on luultu.

–  Löysin Hans Kalmin esimiehelleen, vankileirien päällikölle Verner Juveliukselle lähettämän sähkösanoman, jossa hän sanoi vankeja olevan 16  000–18  000. Tämä oli tilanne 10. toukokuuta. Ilmeisesti kuitenkin jo toukokuun lopussa vankeja oli muutamia tuhansia vähemmän.

Vankimäärän vähenemistä selittävät Liukkosen mukaan teloitukset sekä se, että leiriltä päästettiin pois esimerkiksi nuoria, jotka olivat joutuneet ajamaan punaisten pakko-ottamia hevosia. Myös pakolaisäitejä päästettiin lastensa kanssa pois.

Hennalassa oli toukokuun lopussa noin 10  000 miestä ja noin 2  280 naista. Teloitettujen tarkka lukumäärä on Liukkosen mukaan kysymysmerkki, koska Hennalaa koskevaa tutkimusta ei ole ennemmin tehty.

–  Teloitettujen miesten määrästä on vain arveluja. Niiden mukaan heitä olisi ollut 500–1  000.

Liukkonen onkin jo aloittanut seuraavan tutkimuksensa, joka keskittyy Hennalassa teloitettuihin miesvankeihin.

"Nälkään näännyttäminen tarkoituksellista"

Hennalassa vankien arkeen kuuluivat nälkä ja jano, ja tämä näännyttäminen oli Liukkosen mukaan tarkoituksellista.

–  Esimerkiksi valkoisiin kuulunut kirjailija Juhani Aho kirjoitti kirjassaan Hajamietteitä kapinaviikoilta, että ampukaa mieluummin, mutta älkää näännyttäkö nälkään.

Hennalan ylilääkäri lähetti esimiehelleen sähkösanoman, jonka mukaan vangeille olisi annettu 2  000 kilokaloria päivässä ruokaa. Sähkösanoman mukaan vangit saivat muun muassa makkaraa, voita, leipää, kalliokalaa ja valkokaalia.

– Tosiasiassa kaikki vangit muistelevat, että aterian muodostivat murikka eli selluloosaa sisältänyt leivänpala ja puolikas silliä.

Hennalaan, joka oli entinen venäläinen kasarmi, oli vedetty vesijohto, mutta myös vankien vedensaantia säännösteltiin. Vartijat myös myivät vangeille oikeuksia hakea vettä Porvoonjoesta kymmenellä markalla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös