Turvapaikan hakijamäärien uuteen äkkinousuun varauduttava, kehottaa selvitys

Muutama poliisilaitos voisi ehdotuksen mukaan erikoistua turvapaikka-asioihin

Ari Kettunen
Turvapaikan hakijamäärien uuteen äkkinousuun varauduttava, kehottaa selvitys
Pertti Mattila

Turvapaikanhakijoiden määrien uuteen äkkinousuun on syytä varautua, arvioi Maahanmuuttovirasto. Viraston sisäisen selvityksen mukaan on varmistettava, että turvapaikkakäsittely toimii, vaikka hakijamäärät kasvaisivat.

Kirjaamiskäytäntöjä olisi esityksen mukaan yksinkertaistettava niin, että tarpeelliset tiedot hakijasta tulevat kirjatuiksi ruuhkatilanteissakin.

Lisäksi nousi esiin tarve kehittää automaation avulla analytiikkaa, jolla kyetään arvioimaan hakemusten ja päätösten määriä.

Maahanmuuttovirasto myös esittää, että turvapaikkahakemusten vireillepano voitaisiin keskittää Suomessa muutamalle poliisilaitokselle. Nämä poliisilaitokset erikoistuisivat turvapaikka-asioihin.

Turvapaikanhakijan informointia pitäisi kehittää niin, että hän saa kuvan, mitä hänen asiassaan tapahtuu prosessin aikana. Hakijan pitää lisäksi saada tietoonsa, mitä häneltä odotetaan ja mitkä hänen oikeutensa ja velvollisuutensa ovat.

"Ei systemaattista virhettä"

Maahanmuuttovirastossa ei ole tulkkausten laadun ja oikeellisuuden systemaattista seurantaa. Sitä pitää selvityksen mukaan kehittää, sillä erityisesti turvapaikka-asioissa tulkkauksen laatu on kriittinen tekijä.

Maahanmuuttovirasto selvitti turvapaikkamenettelyn ja sen päätöksenteon laatua sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) toimeksiannosta.

–Viimeisten kolmen vuoden aikana saapuneiden yli 40  000 hakemuksen tasolla ei näytä vallitsevan systemaattista virhettä, joka tuottaisi eri päätöksiä kuin lakiin kirjatut kansainvälisen suojelun kriteerit edellyttävät, Mykkänen arvioi.

Sisäministeri sanoi Helsingin Sanomissa torstaina, että Suomen ja muiden EU-maiden tulisi kasvattaa ottamiensa kiintiöpakolaisten määrää samalla, kun EU:n ulkorajojen valvontaa tulisi tiukentaa niin, että turvapaikanhakijoiden tulo esimerkiksi Välimeren yli saataisiin vähenemään.

Lapsiperheille eritystukea

Nyt valmistuneessa selvityksessä painotetaan, että turvapaikkaa hakevat lapsiperheet tarvitsevat erityistä tukea ja että heillä on erityisiä tarpeita. Jo vastaanottovaiheessa pitää huomioida paitsi alaikäiset yksin tulleet hakijat myös perheiden mukana olevien lasten tarpeet.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin arvosteli kesäkuun alussa, että Maahanmuuttoviraston käytäntö käännytyspäätöksissä ei turvaa lapsen oikeuksia. Sakslin kritisoi sitä, ettei virasto tee omaa päätöstä lapselle, joka on syntynyt perheen saaman käännytyspäätöksen jälkeen.

Maahanmuuttovirasto painottaa selvityksessään myös viranomaisten yhteistyön merkitystä. Maahan saapuvan informointiin pitää nivoa mukaan myös Rajavartiolaitos, poliisi, turvapaikkayksikkö ja vastaanottokeskus.

Vuosina 2015–2018 Maahanmuuttovirasto on käsitellyt ja ratkaissut runsaat 44  300 turvapaikkahakemusasiaa. Hakijat olivat kotoisin yhteensä 131 maasta.


Kommentit (1)

  • Dredd

    Suomeen ei taida tulla suoraa reittiä mistään turvattomasta maasta. Taannoin esimerkiksi Norja kieltäytyi ottamasta vastaan Venäjältä pyrkiviä turvapaikanhakijoita juuri siksi, että Venäjä on turvallinen. Eikä siitä seurannut Norjalle mitään. Ruotsi ei ole turvaton, eivät Baltian maat, Saksa tai Puola. Suorat lennot tulevat turvallisista maista.

    Afrikasta ei taideta tulla non-stop laivakyydillä ihan Suomeen asti.

    Näillä perusteilla varautumiseksi riittää maalaisjärjen käyttönottaminen. Sen lisäksi pitää vielä nostaa se housuihin valahtanut selkäranka oikealle kohdalleen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös