Rovaniemen hovioikeus lievensi tuomioita Talvivaaran työtapaturmajutussa

Juha Neuvonen
Rovaniemen hovioikeus lievensi tuomioita Talvivaaran työtapaturmajutussa

Talvivaaran kaivos ja tehdas

STT, PEKKA MOLIIS

Rovaniemen hovioikeus lievensi Talvivaaran kaivoksen työtapaturmajutussa annetut tuomiot. Ne koskivat kahta esimiestä, joiden alainen kuoli vakavassa työtapaturmassa maaliskuussa 2012.

Hovioikeus kumosi Kainuun käräjäoikeuden antaman tuomion kuolemantuottamuksesta, mutta katsoi käräjäoikeuden tavoin, että metallien talteenottolaitoksen osastopäällikkö ja käyttöpäällikkö syyllistyivät työturvallisuusrikokseen.

Työntekijä kuoli kaivoksella, kun hän meni ilman tarvittavia suojavarusteita auki olleen rikkivetyventtiilin läheisyyteen. Tapauksen poliisitutkinnassa ei selvinnyt, miksi venttiili oli jäänyt auki.

Ongelmia jo aiemmin

Talvivaaran kaivoksen alueella oli ennen kohtalosta päivää ollut useaan otteeseen pienempiä rikkivetyvuotoja. Hovioikeus katsoi, etteivät esimiehet olleet toimineet riittävän tehokkaasti, jotta ongelma olisi saatu kuriin. Näin ollen he syyllistyivät työsuojelurikokseen.

Molemmat syytteessä olleet esimiehet tuomittiin 40 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen, joka heidän tuloillaan tiesi 1 160 ja 1 800 euron suuruisia sakkoja. Ratkaisu syntyi äänestyspäätöksen jälkeen äänin 2–1. Yksi istunnon tuomareista olisi pitänyt voimassa käräjäoikeuden päätöksen kokonaisuudessaan.

Ratkaisussaan hovioikeus katsoi, ettei työturvallisuusrikoksesta tuomituilla vastaajilla ollut mahdollisuutta estää kokeneen työntekijän onnettomuutta. Kohtalokas rikkivetyvuoto johtui eri syystä kuin aikaisemmat, ja se oli hovioikeuden mukaan luonteeltaan yllättävä, äkillinen ja ennalta arvaamaton.

Konkurssipesä ei valittanut

Tuntemattomaksi jääneestä syystä kokenut työntekijät ei ollut ulos mennessään käyttänyt henkilökohtaisia suojavälineitä. Hovioikeuden arvion mukaan onnettomuus olisi todennäköisesti tapahtunut siitä riippumatta, olisivatko tuomitut osastopäällikkö ja käyttöpäällikkö toimineet huolellisesti.

Käräjäoikeus tuomitsi aikoinaan myös Talvivaara Sotkamon konkurssipesän jutussa 60 000 euron yhteisösakkoon. Konkurssipesä ei valittanut tuomiostaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös