THL: Jos saunan kiukaissa ja takoissa poltettaisiin puut oikein, vältettäisiin 250 ennenaikaista kuolemaa vuodessa

Tomi Glad
THL: Jos saunan kiukaissa ja takoissa poltettaisiin puut oikein, vältettäisiin 250 ennenaikaista kuolemaa vuodessa

Puun poltto on luonteeltaan orgaanisten kaasujen polttoa. Jotta palavat kaasut kohtaavat hapen oikeassa lämpötilassa, sytyttäminen pitää tehdä polttopuiden päältä.

Pekka Mauno

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielestä nyt on selvää näyttöä, että puun polton parantaminen olisi pienhiukkaspäästöjen vähentämisen kannalta ykkösasia.

–Päästöjen terveysvaikutukset eivät ole vain arvioita, vaan rekisteritutkimusten tuloksia. Pitkäaikainen savuille altistuminen aiheuttaa kuolemia, sydän- ja keuhkosairauksiin ja keuhkosyöpiä. 200-250 ennenaikaista kuolemaa vuodessa, sanoo ylilääkäri Raimo O. Salonen THL:n ympäristöterveysyksiköstä.

Kyse on usein huonosti toteutetusta puun poltosta saunan kiukaissa, takoissa ja huonetiloissa olevissa helloissa ja kamiinoissa. Niiden hiukkaspäästöt ja syöpävaarallisten PAH-yhdisteiden päästöt voivat olla monikymmen- tai jopa monisatakertaiset hyvään, korkean hyötysuhteen polttoon verrattuna.

Pienhiukkaset ovat halkaisijaltaan 0,0025 millimetrin kokoisia ja pienen pieninä tunkeutuvat helposti ulkoa talon sisään ja hengityksen mukana aina keuhkorakkuloihin saakka. Osa kiinteistä hiukkasista voi päästä verenkiertoonkin.

Salosen mukaan riski vakavista terveyshaitoista on suurin vanhoilla, kaukolämmön ulkopuolella olevilla pientaloalueilla, joissa poltetaan paljon puuta. Maastolliset olosuhteet ja tiivis havupuukasvusto heikentävät pihan tuulettumista.

–Piipusta pitäisi tulla vain hienoista väreilyä tai kovalla pakkasella valkoista savua, kun päästöissä oleva vesihöyry jäähtyy nopeasti, Salonen kuvailee oikeanlaisen palamisen lopputulosta.

Karkeasti arvioiden puolet hiukkaspäästöistä riippuu polttolaitteen tekniikasta ja puolet käyttäjän toimista. Ensimmäiseen alkaa tulla parannusta vuoden 2022 jälkeen, kun takoille, kamiinoille ja muille kuin saunan kiukaille tulevat voimaan sitovat EU-päästörajat. Sen jälkeen puuta polttavien laitteiden valmistajat voivat myydä vain päästörajoihin pääseviä polttolaitteita.

Raja-arvoissakin kiristämistä

Asumisen ja liikenteen pienhiukkaspäästöt ovat ilmansaasteista merkittävin ennenaikaisten kuolemien syy. Niiden lasketaan aiheuttavan Euroopassa noin 400 000 ennenaikaista hengitystie-, sydän- ja verisuonitauteihin liittyvää kuolemaa

Suomen ympäristökeskus teki yhdessä THL:n kanssa tutkimuksen viime vuonna. Sen mukaan Suomessa ilmansaasteiden arvioidaan aiheuttavan vuosittain noin 1 600 ennenaikaista kuolemantapausta, joista noin puolet aiheutuu Suomen rajojen ulkopuolelta kulkeutuvista pienhiukkasista.

–Suomessa puun polton osuus pienhiukkasten kokonaispäästöistä on noin 40 prosenttia, ja siitä arvioidaan aiheutuvan 200-250 ennenaikaista kuolemaa vuodessa, sanoo Salonen.

Hän on ollut toiminut ilmansaasteiden terveyshaittojen tutkijana ja asiantuntijana sekä kotimaassa että Maailman terveysjärjestössä WHO:ssa yli 25 vuotta.

Pahimpien eli PM2,5 hiukkasten raja-arvo EU:ssa ja Suomessa on 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa. Maailman terveysjärjestön WHO:n suosittelema raja on paljon tiukempi, 10 mikrogrammaa kuutiossa.

–Sydän- ja hengityselinsairauksissa yksilöllisen herkkyyden kirjo on laaja. Haitat voivat alkaa hyvin pienistä pitoisuuksista, sanoo Salonen.

Useimmissa Suomen kaupungeissa ja teollisuuspaikkakunnilla päästään vuosikeskiarvoilla mitattuna WHO:n ohjearvon allekin, mutta tutkimuksissa todettuja terveyshaittoja ilmenee sekä huonoina saastepäivinä että pitkäaikaisissa altistumisessa.

Siksi THL:n ylilääkäri Raimo Salonen kannattaa kaikkia sellaisia toimia, joilla saadaan vähennettyä kotitalouksien puun polton, liikenteen pakokaasujen ja katupölyn päästöjä.

Näin poltat puuta oikein

Polttopuiden on oltava kuivia. Sellaisen tunnistaa kilahtavasta äänestä, kun kahta kalikkaa napauttaa vastakkain.

Lado puut vaakasuoraan asentoon tulipesään. Muodosta muutamista puista väljä kekomainen rakennelma niiden päälle ja asettele päällimmäiseksi kaksi puuta rinnakkain parin sentin päähän toisistaan.

Laita puiden päälle tähän rakoseen sytyke, joka sytyttää polttopuut keon huipulta. Liekeillä on mahdollisuus edetä ylhäältä alaspäin ja toisaalta suora veto alhaalta ylöspäin estyy. Lämmön vaikutuksesta vapautuvat kaasut kohtaavat tarvittavan määrän happea sopivassa lämpötilassa, palavat puhtaasti ja energiatehokkaasti.

Puun poltto on itse asiassa orgaanisten kaasujen polttoa. Puusta vapautuu lämmön vaikutuksesta palavia kaasuja. Kun nämä pyrolyysikaasut kohtaavat hapen sopivassa lämpötilassa, syntyy kaunis keltainen liekki. Se on oikean palamisen merkki.

Puun polton terveyshaitoista lisää täältä:

https://www.thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ilmansaasteet/puunpoltto


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Muutamat ihmiset ovat todella herkkiä, kun kaveri näki taulun joka esitti tupakoivaa naista tuumasi että ompas aidonoloinen maalaus haisee tupakka selvästi. Paheksuntaa huomion hakuisesti ja monopolisointia yhtiöiden hyväksi koko hiukkashysterian luominen. Yksi lomamatka maapallon toiselle puolelle yhden henkilön osalta tuottaa pienhiukkasia ilmakehään enemmän kuin koko omakotilon puulla lämmitys koko vuoden ajalta. Tuon voi laskea yksinkertaisesti mutta lähtötietoja ei kannata ottaa lentokoneen valmistajan tai Finnairin sivulta, ne osoittavat ilmakehän puhdistuvan kun lentoja on mahdollisimman paljon.

  • Nimetön

    Jo useita vuosia sytytelty päältä sekä takka- että saunanpesä. Nuohooja kehuu piipun olevan yllättävän puhdas. Käy kerran vuodessa nuohoamassa. Kyseessä 1948 valmistunut hirsitalo!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös