Suomi ja Romania samassa veneessä: täystyöttömien lapsiperheiden määrä kasvussa

Työttömyys kasautuu suomalaisissa lapsiperheissä entistä useammin molemmille vanhemmille.

Lennart Holmberg
Suomi ja Romania samassa veneessä: täystyöttömien lapsiperheiden määrä kasvussa

–Vähävaraisuus vaikuttaa lapsen itsetuntoon ja käsitykseen omasta tulevaisuudestaan, sanoo huono-osaisuutta tutkinut Johanna Kallio Turun yliopistosta.

Sari Miettunen

Suomessa on nyt 62 000 lasta – 6,2 prosenttia kaikista lapsista – jotka eivät koskaan näe kotitaloutensa aikuisen lähtevän töihin.

Eurostatin tilastojen mukaan heidän määränsä on kasvanut vuoden aikana liki prosentilla eli noin 10 000 lapsella. Yhtä suurta suhteellista kasvua on EU-maista vain Romaniassa.

Huono-osaisen identiteetti

–Jos vanhemmat ovat pitkään pois palkkatyöstä, perheen lapsille seuraa muutakin kuin talousvaikeuksia ja köyhyyttä, sanoo sosiaalitieteiden yliopisto-opettaja Johanna Kallio Turun yliopistosta.

Kallio kuuluu huono-osaisuuden yleisyyttä ja sen periytymistä selvittäneeseen tutkimusryhmään.

–Lapselle voi tulla huono-osaisen identiteetti jo pienenä. Kun perheessä on toimeentulon ongelmia, esimerkiksi lapsen kouluttautuminen ei ole päällimmäinen mietittävä asia, hän sanoo.

"Kesätyöt jäävät saamatta"

Huono-osaisessa perheessä lapset jäävät ilman aikuisen rohkaisua ja vinkkejä.

–Esimerkiksi harjoittelu- tai kesätyöpaikat saattavat jäädä saamatta. Koulutusta ei useinkaan pidetä suuressa arvossa, Johanna Kallio sanoo.

Joka kuudennelta nuorelta aikuiselta puuttuu peruskoulun jälkeinen koulutus.

–Työttömien lapsista tulee todennäköisemmin työttömiä riippumatta siitä, onko heillä toisen asteen tutkinto.

EU-maissa köyhyyttä mitataan mitataan puutteella, jota perhe kokee esimerkiksi syömisessä, asumisessa ja laskujenmaksussa. Mittariston nimi on AROPE (At Risk of Poverty or Social Exclusion).

Yli 50 000 suomalaista lapsiperhettä ilmoittaa selviytyvänsä arjen menoista vaikeasti tai erittäin vaikeasti.


Kommentit (1)

  • taisitei

    1. Kaikki työttömät ei ole köyhiä.
    2. Se on mahdollisuus olla läsnä kunhan päihteet ei tule kuvaan.
    3. Materia ei ole ainoa mittari.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös