Solidium tiukentaa otettaan omistusyhtiöistään – "Ei kannanotto suomalaiseen hallitusosaamiseen"

Toimitusjohtaja Mäkinen ehdolla Metson, Sammon ja Stora Enson hallituksiin

Tuomas SavonenHelsinki

Valtion sijoitusyhtiö Solidium tiukentaa otettaan omistusyhtiöistään lisäämällä hallituspaikkojaan yhtiöiden hallituksissa.

Solidiumin hallituksella on jo edustaja Outotecin, Tiedon ja Valmetin hallituksissa, mutta niiden lisäksi toimitusjohtaja Antti Mäkinen on alkavana keväänä ehdolla Metson, Sammon ja Stora Enson hallituksiin.

Solidiumin viime syksynä tarkennetun strategian mukaan pidemmän aikavälin tavoitteena on, että sillä olisi hallituspaikka jokaisen omistusyhtiönsä hallituksessa.

Solidiumissa viime vuonna aloittanut Mäkinen kiistää, että yhtiön lisääntynyt hallitusaktiivisuus olisi valtio-omistajan kannanotto siihen suuntaan, että hallitusosaaminen suomalaisissa suuryhtiöissä jättää toivomisen varaa.

Hänen mukaansa Solidium haluaa olla jatkossa lähempänä päätöksentekoa.

–  Haluamme kantaa paremmin vastuuta, ei vain odottaa hyvää tulosta, vaan olla siellä missä siihen voidaan vaikuttaakin, Mäkinen sanoi STT:lle.

Hän myöntää, että yhtäaikainen jäsenyys Metson, Sammon ja Stora Enson hallituksissa on "aikamoinen homma".

–  Kolme hallitusjäsenyyttä on ihan siinä ylärekisterissä, mihin pystyy täysipainoisesti paneutumaan, kun samanaikaisesti täytyy hoitaa myös Solidiumia. Paljon on työtä ja oppimista edessä.

"Hyvää aikaa pörssisijoittajalle"

Solidium kertoi maanantaina viime vuoden tuloslukemistaan. Osakeomistukset tuottivat viime vuoden heinä-joulukuussa 4,0 prosenttia. Mäkisen mukaan viime vuoden osakemarkkinoiden nousu taittui hieman heinä-joulukuussa ja sillä oli vaikutusta myös Solidiumin omistusyhtiöihin.

Tästä huolimatta osakeomistusten arvo kasvoi katsauskaudella 8,2 miljardista eurosta 8,5 miljardiin.

Mäkisen mukaan katsauskauden ilonaiheena oli hyvän kurssikehityksen jatkuminen Outotecissa, Stora Ensossa ja SSAB:ssa.

Outotec tuotti katsauskaudella 18 prosenttia, Stora Enso 16 prosenttia ja SSAB 14 prosenttia.

Koko viime vuotta tarkasteltaessa Solidiumin osakeomistukset tuottivat 12,9 prosenttia. Outotec tuotti viime vuonna peräti 42 prosenttia ja Stora Enso 32 prosenttia.

–  Tämä on ollut aika hyvää aikaa pörssisijoittajalle, niin myös meille. Tässä on ollut helppo olla, Mäkinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Turbulenssi huolestuttaa

Solidium sai osakkeistaan viime vuonna osinkoja 307 miljoonaa euroa, mikä summa jaettiin yhtiön toimiohjeen mukaisesti edelleen valtiolle.

Tänä vuonna Solidium odottaa saavansa osinkotuottoja noin 350 miljoonaa euroa.

Mäkinen sanoo seuranneensa huolestuneena viime aikojen turbulenssia osakemarkkinoilla, vaikka maailmantalous ja kansantaloudet näyttävätkin olevan hyvässä vireessä ja korot alhaalla.

–  Perusfundamentit ovat edelleen suotuisia. Toinen puoli on se, että kurssit ovat nousseet seitsemän vuotta melkein yhtä mittaa ja alkavat olla aika korkeita. On luontainen pelko, etteivät ne voi ikuisesti nousta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös