Soini kohautti taas aborttilausunnolla ja emojit lentelivät

Keskusta ja kokoomus ilmaisivat jälleen paheksuntansa

Anssi Rulamo, mika-matti taskinenHelsinki

Hallituskumppaneilta keskustalta ja kokoomukselta on tullut kritiikkiä ulkoministeri Timo Soinille (sin.) tämän abortinvastaisesta blogikirjoituksesta.

Soini iloitsi blogissaan siitä, että Argentiinan senaatti hylkäsi eilen lain, joka olisi laillistanut abortin maassa. Ulkoministeri aloitti kirjoituksensa muistelemalla lämpimästi maaliskuista virkamatkaansa Argentiinaan.

–  Hieno maa Argentiina. Paavi on argentiinalainen, jota kuunnellaan ja arvostetaan laajasti. Sana painaa, Soini kirjoitti.

Sitten hän sanoi, että maaliskuisen matkan valokuvista huokui elämä.

–  Eläköön elämä! Vahvempi kuin kuolema. Mitäkö olen mieltä sikäläisen Senaatin viimeöisestä päätöksestä? Soini jatkoi ja lisäsi perään "pusuemojin", joka ilmentää iloista tunnetta.

Virolainen: Ei hallituksen kanta

Keskustan ja kokoomuksen ministerit reagoivat kirjoitukseen nopeasti.

–  Suomi edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia kaikkialla maailmassa. Argentiina tekee omat päätöksensä, mutta kokoomus ei iloitse takaiskuista naisten aseman parantamisessa. Soinin aborttivastainen kanta ei ole myöskään hallituksen kanta, tviittasi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.).

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ilmaisi olevansa täysin samaa mieltä Virolaisen kanssa.

–  Naisten ja tyttöjen oikeudet ovat ihmisoikeuksia ja niiden edistäminen on Suomen ulkopolitiikan ydintä, Orpo kirjoitti.

Hetkeä myöhemmin Orpo kuitenkin poisti kirjoituksensa ja muotoili viestinsä uudelleen.

–  Suomi ja hallitus edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia kaikkialla maailmassa.

Vielä myöhemmin Orpo tviittasi, että seisoo molempien kirjoitustensa sisällön takana. Orpon mukaan käytännön virheen vuoksi hänen Twitter-tililtään lähti kaksi viestiä, joista toisen hänen avustajansa oli poistanut.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmaisi olevansa Soinin kirjoituksesta harmissaan. Hän lähti Soinin tavoin viestinnässään emojilinjalle.

–  Emojini Soinin lausunnosta, Saarikko aloitti tviittinsä ja lisäsi perään kieltävää elettä sekä vihaista naamaa esittävät emojit.

–  Mitä haastavammaksi kansainväliset olosuhteet lisääntymis- ja seksuaaliterveyden edistämiseksi käyvät, sitä sitkeämpi ja johdonmukaisempi Suomen tulee olla, Saarikko siteerasi omaa tiedotettaan toukokuulta.

Soini kohauttanut aiemminkin

Myös toukokuussa Soinin aborttikanta sai aikaiseksi somekohun ja pakotti ministerit kommentoimaan. Tuolloin hän ilmaisi blogissa pettymyksensä Irlannin kansanäänestykseen, jossa päätettiin abortin laillistamisesta.

Soini myös osallistui toukokuussa Kanadassa abortinvastaiseen tilaisuuteen. Hän perusteli tehneensä sen työmatkan vapaa-ajalla yksityishenkilönä. Monien poliitikkojen mielestä matkalla oleva ulkoministeri ei voi kuitenkaan ilmaista mielipiteitään täysin samalla tavalla kuin yksityishenkilö. Tätä mieltä oli myös presidentti Sauli Niinistö.

–  Ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun, Niinistö sanoi kesäkuun alussa Talouselämälle.

Soini on vedonnut mielipiteen vapauteen, kun häneltä on kysytty aborttilausunnoista.

Ulkoministeri Soinin erilaiset roolit nousivat esiin jo vuonna 2016 Soinin Britannian-vierailulla. Pian brexit-äänestyksen jälkeen Soini matkusti Britanniaan omien sanojensa mukaan perussuomalaisten puheenjohtajana, mutta esimerkiksi Sky News -kanavan haastattelussa hänet esiteltiin ulkoministerinä.

Tuolloin Orpo toivoi Soinin edustavan hallituksen linjaa ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoi Soinin välttävän EU-kriittisten iskulauseiden toistamista.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös