Meri-Lappi saa aurinkopaneeleita – S-ryhmä asentaa Prismojen, S-marketien ja ABC-asemien katoille aurinkopaneeleja

Toni Länkinen
Meri-Lappi saa aurinkopaneeleita – S-ryhmä asentaa Prismojen, S-marketien ja ABC-asemien katoille aurinkopaneeleja

S-ryhmä asentaa aurinkopaneeleita yhteen yksikköön Lapin alueella. Tarkempi paikka ei ole vielä selvinnyt, mutta se voi olla esimerkiksi kuvassa näkyvä Tornion Prisma.

STT, Vesa-Pekka Hiltunen

S-ryhmä asentaa noin 40 toimipisteensä katolle aurinkopaneelit vuoden sisällä. S-ryhmän mukaan yhtiöstä tulee hankkeensa myötä Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja.

S-ryhmä asentaa yhteensä noin 37 000 aurinkopaneelia muun muassa Prismojen, S-marketien ja ABC-asemien katoille ympäri Suomen. Paneelit tuottavat sähköä toimipisteiden omaan käyttöön.

– Arviomme mukaan vuonna 2025 jopa 80 prosenttia S-ryhmän kuluttamasta sähköstä on tuotettu meidän omalla uusiutuvalla energiallamme. Tällä hetkellä uusiutuvan osuus on noin 60 prosenttia käyttämästämme sähköstä, SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä kertoo tiedotteessa.

– Myymälämme kuluttavat sähköä eniten kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Aurinkoisina kesätunteina parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi tulla auringosta. Vuositasolla aurinkosähkön osuus on noin 10 prosenttia kiinteistöjen käyttämästä sähköstä, Heikkilä jatkaa.

S-ryhmän sähkölasku pienenee aurinkosähköjärjestelmän myötä vuositasolla noin puoli miljoonaa euroa.

Aurinkopaneelit S-ryhmälle toimittaa Fortum. Valtio tukee noin kahdeksan miljoonan euron hanketta 20 prosentin osuudella.

Lappiin on suunnitteilla aurinkopaneeleita Meri-Lappiin. S-Voiman toimitusjohtaja Mikko Halonen kertoo, että paikka ei ole vielä varmistunut. Yhtiö tutkii nyt alueen rakennusten kattorakenteita.

Muualle Lappiin S-ryhmä ei näillä näkymin suunnittele aurinkopaneeleja.

–Lapin lumikauden pituus on meille haaste. Se ei olisi kannattavaa, Halonen kertoo.

Päivitetty 16.4. kello 12.35 Täydennetty Lappia koskevilla tiedoilla.


Kommentit (2)

  • Että säästöä?

    Näillä aurinkopaneeleilla tuotettava sähkö tulee loppupeleissä vain nostamaan muun sähkön hintaa; kun sähköä ostetaan vähemmän, siitä maksettava hinta tulee nousemaan sähköyhtiöiden kannattavuuden ja asetettujen tuottotavoitteiden saavuttamiseksi.

    – Käytä vähemmän sähköä seinästä ja maksa siitä entinen (tai korotettu) raha. Onneksi olkoon.

    Ne nämä verkkoyhtiöt nimittäin saavat rahastaa ilman kilpailutusta, ja taustalta yleensä löytyy se sama sähköyhtiö. Parhaat toki ovat jo ulkomaisessa omistuksessa, sijoitusyhtiöiden käsissä.

  • Tornion mies

    Missä valtio on silloin kun yksittäinen kansalainen asentaa talonsa katolle aurinkopanelit? Olisin itsekin milelläni vastaanottanut 20 prosentin avustuksen asentaessani ne rintamamiestaloni katolle. Kumpikohan tuota avustusta enemmän tarvii, eläkeläinen vai S-ryhmä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös