Pitkä ajomatka edessä? Näin automatka sujuu ilman selkäkipuja

Veli-Jukka Mustajärvi
Pitkä ajomatka edessä? Näin automatka sujuu ilman selkäkipuja

Hyvä ajoasento ehkäisee selkäkipuja pitkällä matkalla.

Anna-Reetta Kytölahti

Autossa pitkään paikallaan istuminen voi käydä selän päälle. Ajon aikana varsinkin kuljettaja joutuu istumaan pitkään samassa asennossa ja altistuu tärinälle. Lisäksi liikkumaton asento heikentää selän aineenvaihduntaa.

Selkäliitto vinkkaa, kuinka pitkä ajomatka sujuu ilman selkäkipuja.

Huomioi ajoasento

Istu kunnolla penkin perälle, jotta selkä saa hyvän tuen selkänojasta. Mikäli istuin ei tue selkää riittävästi, voi siihen hankkia irrallisen tuen. Myös rullattu pyyheliina tai tyyny auttaa estämään alaselän liiallista pyöristymistä.

Pidä niska-hartiaseudun lihakset rentona ajon aikana, jotta et aja hartiat korvissa. Istuimen niskatuen käyttö rentouttaa niska-hartiaseutua. Vaihtele käsien asentoa ratissa ajon aikana ja varo puristamasta rattia liian tiukasti.

Muista taukojumppa

Pidä lepotaukoja riittävän usein, vähintään kahden tunnin välein.

Tee taukojumppaa ja jaloittele pysäköintipaikalla. Liikkeiden tulisi olla vetreyttäviä ja venyttäviä. Voit esimerkiksi pyörittää hartioita ja pumpata niitä ylös-alas. Myös selän korostettu taivutus taaksepäin on toimiva liike, sillä se on hyvä vastaliike ajoasennolle.

Pienetkin liikuntahetket auttavat parantamaan kehon aineenvaihduntaa, aktiivisuustasoa ja energiankulutusta.

Myös taukokahvit kannattaa nauttia seisten.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Aja Volvolla niin ei puudu paikat!!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös