Perussuomalaisten suuri kohtalonkysymys: Jyrkempi Terho vai täysin äkkijyrkkä Halla-aho?

Analyysi: Puolue päättää jäädä seuraavaksi kaudeksi oppositioon, jos se ottaa Fixit-kansanäänestyksen eduskuntavaalien teemaksi.

Lauri Nurmi
Perussuomalaisten suuri kohtalonkysymys: Jyrkempi Terho vai täysin äkkijyrkkä Halla-aho?

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi pyrkivä Sampo Terho julkisti ohjelmansa perjantaina eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Aki Taponen

Perussuomalaisten puheenjohtajavaalista näyttää tulevan linjavaali yhteistyökykyisen mutta nykyistä tiukemman ja täysin äkkijyrkän linjan väliltä.

Oman vaaliohjelmansa perjantaina julkistanut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ei lukinnut omaa kantaansa siihen, pitäisikö puolueen ottaa kansanäänestyksen vaatiminen Suomen EU-jäsenyydestä seuraavien eduskuntavaalien teemaksi. Kynnyskysymys merkitsisi sitä, ettei yhteistyökumppaneita vaalien jälkeen todennäköisesti löydy.

Käytännössä puolue päättäisi silloin jäädä seuraavaksi kaudeksi oppositioon jo ennen vaaleja tekemällään linjauksella.

Kansanäänestykseen suhtautumisesta pitää Terhon mukaan päättää puolueessa demokraattisesti vuoden 2019 alussa. Ylimääräinen puoluekokous toisi vaalien alla sopivasti tarvittavaa julkisuutta kannatustaan paljon menettäneelle hallituspuolueelle.

Siinä missä Terho väläyttää Fixit-kansanäänestyksen ottamista eduskuntavaaliteemaksi, Terhon kilpailija, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on liputtanut selkeästi EU-eron puolesta. Puoluekokous joutuukin Jyväskylässä kesäkuussa tekemään linjavalinnan siitä, jatketaanko yhteistyökykyisellä linjalla, jota voidaan tiukentaa eduskuntavaalien alla, vai vedetäänkö liinat kiinni heti.

Jussi Halla-ahon linja veisi perussuomalaiset ilmeisesti mitä pikimmin oppositioon. Sampo Terhollekaan hallituksessa pysyminen ei ole hänen omien sanojensa mukaan itseisarvo, vaan väline puolueen tavoitteiden saavuttamiseksi. Hän on ”avoin” kansanäänestyksen ottamiselle vaaliteemaksi eli pitää sitä täysin mahdollisena.

Sampo Terho korosti vaaliohjelmansa julkistamistilaisuudessa, että hänen johtamansa puolue olisi monikärkinen eli antaisi vastauksia kaikkien politiikan alojen ongelmiin. Se on tulkittavissa piikiksi Halla-aholle, jonka valinnan on pelätty tekevän perussuomalaisista vain yhden asian liikkeen, jonka ainoana teemana on maahanmuuttovastaisuus.

Perussuomalaisten on Sampo Terhon mukaan luotava puolueelleen uusi alku. Hän lupasi, että jäsenistöä kuullaan uusilla digiajan välineillä ja organisaatiota uusitaan. Jäsenistön kannat asiakysymyksiin selvitettäisiin säännöllisesti järjestettävillä kyselyillä.

Vennamolaiseen tapaan Terho julisti, että puolue uskoo ihmiseen eikä rahavaltaan tai hallintokoneistoihin. Se voi kelvata tänäkin päivänä puolueen ideologiseksi lähtökohdaksi, mutta kompromissien haalistaman puolueen kannattajat kaipaavat selkeämpiä kannanottoja ja enemmän tuloksia hallitusvastuusta.

Pettyneet radikalisoituvat helposti, minkä Halla-aho tietää niin islamisteista kuin oman puolueensa kannattajista – ja tulee varmasti käyttämään sitä hyväkseen.


Kommentit (1)

  • Noustenmaa

    Taas vääriä argumentteja. Perussuomalaiset eivät , ei edes Halla-aho, ole maahanmuuttovastaisia.
    Puolue toivottaa kaikki tänne töihin tulevat tervetulleiksi rakentamaan maata ja liittymään suomalaiseen yhteiskuntaan.
    Oikea termi on ja on koko ajan ollut maahanmuuttokriittinen, nuiva jos niin halutaan.
    Kyse ei siis ole maahanmuuton vastustamisesta vaan maahanmuuton sääntöjen kritisoinnista. Ihan kaikkia ei tarvitse päästää rajan yli tänne elätettäväksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös