Päivi Nerg: Laittomasti maahan jäävät iso turvallisuusriski, jota Suomessa ei ennen ole ollut

Sisäministeriön kansliapäällikkönä vuodenvaihteeseen asti olleen Nergin mukaan arvio on, että 5000 turvapaikanhakijaa saa lopullisen kielteisen päätöksen.

Mauri Ratilainen
Päivi Nerg: Laittomasti maahan jäävät iso turvallisuusriski, jota Suomessa ei ennen ole ollut

Päivi Nerg kuvaa syyskuuta 2015 kiperimpänä aikana vuonna 2012 alkaneella työjaksollaan sisäministeriön kansliapäällikkönä.

Hannamari Ahonen

Syyskuussa 2015 Tornioon alkoi tulla bussilasteittain turvapaikanhakijoita. Etenkin Oulun ja Helsingin poliisiasemilta oli jo tullut viestejä kasvavasta virrasta. Kesäkuusta alkaen sisäministeriössä oli seurattu tarkasti myös Ruotsia.

–Hienoista aavistusta alkoi olla, mutta emme uskoneet, että koko eurooppalainen järjestelmä pettää, niin että ihmiset eivät jääkään ensimmäiseen maahan vaan vaeltavat koko Euroopan halki Suomeen saakka, sisäministeriön kansliapäällikkönä historiallisessa tilanteessa ollut Päivi Nerg kertoo.

Nergistä tuli poikkeustilanteessa maan tunnetuin virkamies. Se rauhallisen oloinen nainen, joka vastasi toimittajien puheluihin ja kertoi iltauutisissa mitä tapahtuu.

Nergin työ sisäministeriössä päättyi vuoden lopussa. Nyt hän on jo aloittanut valtiovarainministeriön alivaltiosihteerinä.

Noin 15 000 turvapaikanhakijaa on syksyn 2015 jälkeen saanut Suomesta oleskeluluvan. Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä vajaat 10 000 kielteisestä päätöksestä valittanutta. Kaikki lopulliset päätökset saadaan lokakuuhun mennessä.

–Olemme arvioineet, että noin 5 000 saa lopullisen kielteisen päätöksen, Nerg kertoo.

Suomi on korottanut vapaaehtoisen paluun avustusta, ja matkat ja kuljetukset maksetaan kotikylään saakka. Jos ei lähde, joutuu poliisin pakkopalautusjonoon.

–Jos ihmistä ei löydetä, paperittomasta voi tulla turvallisuusuhka.

Helsingin valtuusto päätti joulukuussa tiukan äänestyksen jälkeen myöntää paperittomille terveydenhuollon. Nerg korostaa, että viranomaiskanta on se, että Suomeen ei saa luoda "välimaastoporukkaa".

–Näemme sen isona turvallisuusriskinä, jota Suomessa ei ennen ole ollut.

Hätämajoitus ja lääkkeet pitää Nergin mukaan antaa. Heti kun akuutti hätä on ohi, laittomasti maassa olevat pitää ohjata kotimaahansa. Oikeusministeriössä on valmisteilla lakiesitys, jonka mukaan maahan laittomasti jääneet voidaan jopa viedä vankilaan.

Suomi on tämän hallituskauden aikana kiristänyt turvapaikkapolitiikkaa. Onko se Nergin mielestä oikein?

–Hallitus edellytti meiltä viranomaisilta, että Suomen EU-direktiivien soveltaminen tarkastetaan suhteessa Ruotsiin, Saksaan ja Euroopan isoihin maihin.

Suomi oli ainoa EU-maa, jossa oli enää mahdollista saada oleskelulupa humanitaarisen syyn perusteella. Se oli Nergin mielestä isoin asia, joka poistettiin lainsäädännöstä. Silloin kun maahan tuli vuosittain keskimäärin vain 3 000 turvapaikanhakijaa, 200 heistä sai oleskeluluvan humanitaarisin perustein.

–On arvioitu, että jos humanitaarinen syy olisi jätetty lainsäädäntöön, olisi levinnyt huhu, että menkää kaikki Suomeen.


Kommentit (2)

 • Kaarina Heiskanen

  Virallinen Suomi viranomaisineen ei seuraa pakkopalautettujen kohtaloita palautuksen jälkeen. Heidän ystävänsä seuraavat. Heitä on myyty ihmiskaupan uhreina orjatyöhön suolakaivokseen ja hakattu koomaan, heiltä on kiskottu irti kynsiä ja kidutettu muutoinkin.
  Suurin osa pakkopalautetuista afgaaneista on ne mahdolliset 2 viikkoa turvatalossa Kabulissa. He lähtevät uudelle vaaralliselle pakomatkalle heti, kun se on mahdollista. Yhden pakkopalautus oli talebanien tiedossa, ja talebanit raiskasivat hänen sisarensa ja tappoivat siskon miehen, jotta palautettava tietäisi, mikä häntä odottaa.

  Maahanmuuttovirasto tulkitsee turvapaikanhakijoiden tilanteet tiukimman mukaan ja hutiloi työssään. Viime kesänä Asianajajaliitto esitti huolensa siitä, että turvapaikanhakijoiden oikeusturva ei toteudu.
  Hämmästelen, että Päivi Nerg saa kritiikittä uhkapuheensa julkisuuteen, turvapaikanhakijoiden kokemaa uhkaa ei oteta vakavissaan.

  https://www.talouselama.fi/uutiset/maahanmuuttoasianajaja-migrin-laintulkinta-holtitonta-kottikarryjen-paikka-estanyt-perheiden-yhdistamisen/d009b76f-2d89-399f-9496-f1e2c7becef0

 • Taisto S

  Ja sitten kunnat maksavat toimeentulotukea henkilöille joilla on kielteinen, lainvoimainen päätös turvapaikasta. Kun tällainen henkilö tulee tukea hakemaan, pitäisi tehdä ilmoitus poliisille joka ottaa kiinni ja päästää irti vasta kotimaan lentokentällä.

  Alkaisi turvallisuustilanne täällä paranemaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös