Paavo Väyrysen puheenjohtajahalu hämmentää ja turhauttaa keskustavaikuttajia: "Ovesta ollaan saranan puolelta tulossa"

Mauri Ratilainen
Paavo Väyrysen puheenjohtajahalu hämmentää ja turhauttaa keskustavaikuttajia: "Ovesta ollaan saranan puolelta tulossa"

Paavo Väyrysen aikeet hakeutua keskustan johtoon herättävät hämmennystä kentällä.

Mimma Lehtovaara

Ensin tuli suuri hämmästys ja sen jälkeen reaktio, että enää ei ylläty mistään.

Näin kuvaa keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen Pekka Pelttari ajatuksiaan, kun hän kuuli Paavo Väyrysen aikeesta asettua keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi. Myös toinen pitkäaikainen keskustavaikuttaja, professori Kari Hokkanen on samoilla linjoilla.

–  Tietysti hämmästyin, ja enpä nyt erityisemmin ilahtunut.

Keskustan puoluekokous järjestetään Sotkamossa kesäkuussa. Sen oli määrä olla puheenjohtaja Juha Sipilän uudelleenvalinnalle enemmän tai vähemmän läpihuutojuttu. Kunnes presidentinvaalitappiosta nopeasti toipunut Väyrynen iski; mies lähtee taas hämmentämään keskustan sisäistä tilannetta.

–  Se on selvää, että kilpailijat ilakoivat tällä, ja medialle tämä on herkkupala, kun saadaan keskustaa arvostelevia otsikoita, tokaisee Hokkanen.

Yksi puolue ei riitä

Pelttarin mielestä Väyrynen yrittää keskustan johtoon "saranan puolelta". Väyrynen on jo perustanut kilpailevan kansalaispuolueen, mutta haluaa silti keskustan johtoon. Pelttari luonnehtii Väyrysen ja keskustan suhdetta jäätyneeksi konfliktiksi ja torjuu tiukasti Väyrysen puheenjohtaja-aikeet.

–  Tällä ratkaisulla hän jollakin tavalla haluaa pitää vanhaa puoluetta panttivankinaan muutaman kuukauden.

–  Eihän tämä millään tavalla ole politiikan pöytätapojen mukaista, ei lähelläkään sitä.

Lappilainen kansanedustaja ja puoluehallituksen jäsen Markus Lohi ihmettelee niin ikään Väyrysen vetoa.

–  Minun on vaikea ajatella, että keskustan puheenjohtajaksi pyrkii toisen puolueen jäsen.

Voitonmahdollisuus arvioidaan olemattomaksi

Sekä Pelttari että Hokkanen pitävät Väyrysen mahdollisuuksia tulla valituksi keskustan johtoon käytännössä nollana.

–  En missään nimessä jaksa uskoa, että se (Väyrysen kannatus) enemmistöön riittää. Ei Sipilän asema tällä ratkaisulla ole mielestäni uhattuna, uskoo Pelttari.

Sipilä saa kiitosta, että on yhdistänyt puoluetta ja saanut sen katsomaan samaan suuntaan, kun taas Väyrysen motiiveja lyödä kiilaa tähän yhtenäisyyteen hämmästellään.

Hokkasen mielestä Väyrysestä "ei tietenkään" tule puolueen puheenjohtajaa. Hänen mukaansa ei ole tästä maailmasta kuvitella, että Väyrynen valittaisiin.

–  Onhan se hankalaa jos puolueen kunniapuheenjohtaja lähtee kiertämään maata sanomalla, joka pakostakin sisältää etupäässä kritiikkiä siitä, mitä puolue on tehnyt.

Markus Lohikaan ei usko, että Väyrysellä olisi saumaa Sipilää vastaan.

–  Jos näin käy, että nämä kaksi henkilöä kisaavat, en usko, että siitä oikein kunnon kisaa tulee. On selvää, että ei se Paavo pärjää siinä.

Luvattu tuki suli nopeasti

Hokkanen muistuttaa, että Väyrynen on aiemmin luvannut tukensa Sipilälle. Tuki näyttää nyt sulaneen kuin loska auringossa.

–  Väyrynen katsoo, että kyse on asioista ja linjoista, mutta kyse ei ole ensisijassa siitä, vaan siitä, että hän tahtoisi palata valtaan.

Keskustan piirit, paikallisyhdistykset, puoluenaiset, nuoret, opiskelijaliitto sekä kunnallisjärjestöt valitsevat talven ja kevään mittaan puoluekokousedustajat Sotkamoon.

Puoluehallitus päättää keväällä, järjestääkö se kokouksen alla neuvoa-antavan jäsenäänestyksen puheenjohtajasta. Puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoi perjantaina STT:lle, että hän ei sitä aio ehdottaa.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Tutkain

    Täällä keskisessä suomessa vaalitilaisuudessa keskustan teltalle tuli henkilö joka sanoi, että laittakaa se Paavo pihalle jatkaen, että Paavo karkaa vaikka haudankaivajalta, jos saa tietää, että vaalit ovat tulossa.

  • Nimetön

    Paavo kaataa Sipilän!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös