Suomi 100

Sarvilakissa esiintynyt Outi Pieski: "Suomi on ollut aina monikulttuurinen"

Anssi Jokiranta
Sarvilakissa esiintynyt Outi Pieski: "Suomi on ollut aina monikulttuurinen"

Outi Pieski haluaa asullaan kunnioittaa vanhaa saamelaista päähinettä sarvilakkia.

Johanna Sarriola

Kuvataiteilija Outi Pieski on ilahtunut, että tänä vuonna Linnassa on näkynyt paljon nuoria näyttämässä suuntaa Suomen seuraavalle sadalle vuodelle.

Pieski sai syksyllä Suomen kuvataideakatemian palkinnon ja sen myötä yksityisnäyttelyn Espoon modernin taiteen museoon Emmaan.

–Näyttely on ensi syksynä, joten aikataulu on tosi tiukka, Pieski kuvailee.

Parhaillaan häntä työllistää saamelaisten esiäitien sarvilakki-projekti, jossa tieteen ja taiteen keinoin tutkitaan 1800-luvun lopulle asti yleisessä käytössä ollutta päähinettä.

Pieski on ollut Linnan juhlissa kerran aiemmin, vuonna 2012. Itsenäisyys merkitsee hänelle paljon. Sillä hän tarkoittaa sekä Suomen että Saamen kansan itsenäisyyttä.

–On etuoikeus asua näin vakaassa ja vauraassa maassa, jonka puolesta myös monet saamelaiset veteraanit ovat aikanaan taistelleet.

Pieski korostaa, että jokaisella kansalla on oma kertomuksensa.

–Pitäisi muistaa, että Suomi on ollut alkujaan monikulttuurinen, sillä valtakunta on perustettu suomalaisten ja saamelaisten maa-alueille.

Pieski toivookin, että suomalaisen historiankirjoituksen rinnalla muistetaan myös saamelaisten historia.

–Koska Suomen valtio on alistanut saamelaisia ja itsemääräämisoikeutta on rajoitettu, monella saamelaisella voi olla ristiriitainen suhde itsenäisyyteen.

Pieski muistuttaa, että tänä vuonna on kulunut sata vuotta myös ensimmäisestä pohjoismaisesta saamelaiskokouksesta, joka pidettiin Norjan Trondheimissa.

–Jo tuolloin ja myös nykyään saamelaiset ovat kansainvälisesti aktiivisia, sillä sitä kautta vaikutusmahdollisuuksia on enemmän.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Naapuri

    Hieno kokonaisuus!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös