Oulun insestioikeudenkäynti kuvattiin salaa – laki ei sano selvästi, mitä tekijälle seuraa

Sallmén Eljas
Oulun insestioikeudenkäynti kuvattiin salaa – laki ei sano selvästi, mitä tekijälle seuraa

Paljon huomiota saanut insestioikeudenkäynti käsiteltiin Oulun käräjäoikeudessa poikkeuksellisesti avoimin ovin.

Henripekka Kallio

Maahanmuuttovastainen aktivisti Junes Lokka on kuvannut salaa Oulussa tällä viikolla käydyn insestioikeudenkäynnin ja julkistanut luvatta tekemänsä tallenteet netissä. Videoilla ei varsinaisesti näy oikeussalin tapahtumia, mutta oikeudessa käytyjä keskusteluja on kuultavissa tallenteilta.

Lokka on toiminut luvatta, sillä oikeuden puheenjohtaja salli kuvaamisen oikeussalissa vain oikeuden istunnon aluksi. Oulun käräjäoikeuden laamannin Antti Savelan mukaan oikeus selvittää nyt tapahtunutta.

- Tämä ei ole millään tavalla hyväksyttävää. Kohdalleni ei ole aikaisemmin tullut vastaan tilannetta, että oikeuden puheenjohtajan antamia ohjeita ei olisi noudatettu.

Vaikka oikeudenkäynti olisi julkinen, laki lähtee Savelan mukaan siitä, että oikeussalin tapahtumia saa tallentaa vain oikeuden puheenjohtajan luvalla. Se ei ole kuitenkaan selvää, mitä luvattomasta tallentamisesta seuraa.

- Lainsäädännössä ei ole ihan selviä säännöksiä, joilla olisi varauduttu tällaiseen, eli oikeustila seuraamusten suhteen on epäselvä.

Savelan mielestä lainsäädäntöä pitäisi tältä osin tarkentaa.

- Tilanne pitäisi pystyä ottamaan hallintaan lainsäädännöllisestikin, ettei tämäntyyppinen yleistyisi.

Julkisessakin oikeudenkäynnissä voi tulla esille asioita, joiden levitteleminen netissä on omiaan vahingoittamaan oikeudenkäynnin osapuolia. Vastuullinen media käyttää siksi aina journalistista harkintaa oikeusuutisoinnissa.

Jos luvaton tallentaminen oikeussaleissa yleistyisi, se saattaisi vaikuttaa oikeudenkäyntien sisältöön niin, että oikeuden toteutuminen vaarantuisi.

Jos ratkaisuksi otettaisiin oikeudenkäyntien julkisuudesta tinkiminen, oikeudenkäytön avoimuus ja läpinäkyvyys vähenisi, eikä suuri yleisö pystyisi enää seuraamaan oikeudenkäyttöä tiedotusvälineidenkään kautta yhtä hyvin kuin nykyään.

- Tämä on minusta aika iso kysymys. Kun julkisuuslainsäädäntöä tehtiin 10–15 vuotta sitten, tämäntyyppinen asia ei tullut esille. Tekniikka on sen jälkeen kehittynyt, joten mahdollisuudet tällaiseen kiellon vastaiseen toimintaan ovat parantuneet, Savela pohtii.

Oulun käräjäoikeus selvittää nyt kahta eri asiaa, eli sitä, onko Lokka tallentanut myös oikeudenkäynnin salassapidettäviä osuuksia, sekä sitä, miten aineiston julkaisuun netissä pitäisi suhtautua.

- Eihän kaikkea julkista tietoa saa julkistaa ja levittää netissä, ne ovat kaksi eri asiaa, Savela huomauttaa.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Petri

    ”Eihän kaikkea julkista tietoa saa julkistaa”

    Haäh? Mitä tuo lause tarkoittaa?

  • ZeiZei

    Se on se eliitti, joka tietää kenen tarvitsee tietää ja mitä. Julkisuudesta viis. Ja on se hyvä, että voin luottaa Henripekka Kallion ajatuksiin, että hän kyllä tietää mitä minä haluan tietää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös