Onko muovituotteiden kieltolista turha, koska kieltoja voi kiertää? – pullopantit ja muovikassisopimus vähentäisivät tehokkaammin jätemuovin määrää

EU:n Alueiden komitean suomalaisjäsenen mielestä muoviteollisuudellisuudella on aina omat keinonsa kiertää kieltolistoja. Komitea hyväksyi keskiviikkona suomalaisjäsenen kirjoittaman lausunnon toisesta lähestymistavasta.

CLEMENS BILAN
EU tarjoaa muoviroskan vähentämiseksi kieltolistoja, jotka eivät saa Alueiden komitean tukea. Kieltolistojen tilalle ehdotetaan panttijärjestelmää.

EU tarjoaa muoviroskan vähentämiseksi kieltolistoja, jotka eivät saa Alueiden komitean tukea. Kieltolistojen tilalle ehdotetaan panttijärjestelmää.

Pekka Mauno

EU:n toimielinten välille on muodostunut erimielisyys muoviroskan vähentämisestä. Alueiden komitea ei ole tyytyväinen EU-komission kertakäyttömuovin käyttöä koskevaan direktiiviehdotukseen.

– Komissio haluaa muovituotteiden kieltolistan, kun pitäisi vähentää hylätyn muovijätteen määrää. Kieltojen kiertäminen on helppoa ja muoviteollisuudella riittää kekseliäisyyttä, sanoo alueiden komitean suomalaisjäsen Sirpa Hertell.

Hertell on asiassa temppelin harjalla, sillä hänen käsialaansa oli Alueiden komitean keskiviikkona Brysselissä hyväksymä lausunto.

Se hyväksyttiin pääasiassa sellaisena kuin esittelijänä toiminut, EPP-ryhmään kuuluva Hertell oli sen kirjoittanut. Yksittäisistä asioista äänestettiin, mutta esityksen pääsisältö säilyi.

Suurin osa muovista on mahdollista kierrättää

Komissio haluaisi, että kymmenkunta eniten meriin päätyvää kertakäyttöistä muovituotetta kiellettäisiin. Alueiden komitea valitsi aiheeseen kieltolistan sijaan toisen lähestymistavan.

– Kieltojen tie on loputon. Jos kielletään muovilusikka, sille keksitään toinen nimi, ja muovi raaka-aineena säilyy.

– Muoviroskan määrään voidaan vaikuttaa kierrättämällä muovia, minimoimalla hylätyn muovijätteen määrä ja korvaamalla muovi tuotteessa muulla materiaalilla, Hertell sanoo.

Mallia Suomen panttijärjestelmästä

Hertell kertoo esitelleensä komissiolle pariakin Suomessa käytössä olevaa esimerkkiä: muovipullojen panttijärjestelmää ja kaupan vapaaehtoista muovikassisopimusta.

Ne eivät komissiota innostaneet.

Sen sijaan komissio kirjoitti direktiiviehdotukseen, että kertakäyttöiset muovipullot pitäisi jatkossa varustaa sellaisella korkilla, joka ei irtoa.

Hertell ei ymmärrä, miten se vaikuttaisi muovin määrään. Muutenkin hän vierastaa ajatusta kertakäyttöisestä muovista.

– Suurin osa muovista on mahdollista kierrättää. Panttijärjestelmä on tästä hyvä esimerkki. Sen ansiosta muovipulloista kierrätetään Suomessa 90 prosenttia.

Muovia on kaikissa vesistöissä, ei vain merissä

Muovi on noussut ympäristöongelmien joukossa kuumaksi asiaksi, koska se roskaa meriä. Sitä päätyy mikromuovina lintujen ja kalojen ruuansulatukseen. Muovinsiruja on löytynyt jopa merenpohjan eliöistä.

– Komissio puhuu vain merten muoviroskasta, mutta yhtä lailla sitä on kaikissa vesistöissä. Erityisen vahingollista muovi on arktisessa ympäristössä, jossa hajoaa hitaasti, sanoo Hertell.

Muoviehdotus on komissiolle tärkeä. Se on kiirehtinyt muiden EU:n toimielinten lausuntoja, että valmista saataisiin ennen ensi kevään Euroopan parlamentin vaaleja.

Viesti EU-kansalaisille tärkeä

EU-kansalaisille olisi hyvä osoittaa, että komissio saa aikaan tekoja muoviroskan vähentämisessä.

– Vähän vaikuttaa siltä, että komissiolla on populistinen lähtökohta. Halutaan saada säännökset nopeasti läpi miettimättä, kuinka paljon niillä voidaan vähentää muoviroskaa, Sirpa Hertell sanoo.

Alueiden komitea on asiassa vain lausunnonantajan roolissa eikä voi määrätä, että direktiiviehdotusta muokataan.

Parhaassa tapauksessa se voi saada muutoksia komission ehdotukseen, todennäköisemmin ei mitään.

Komissio joutuu pyytämään ehdotuksistaan lausuntoja Euroopan parlamentilta, ja silloin kun niillä on vaikutuksia kuntien ja kuntalaisten elämään, myös alueiden komitealta.

Lausuntojen jälkeen ehdotus menee Euroopan unionin neuvostoon, jossa EU-maiden ministerit hyväksyvät muoviroskan vähentämissäännöt.

– Ennakkoarvio on, että komissio ei luovu kieltolistasta. Alueiden komitean lausunto tuo kuitenkin keskusteluun toisen, kunnianhimoisemman näkökulman, Sirpa Hertell sanoo.

Eri näkökulma

EU-komissio ehdotti toukokuussa, että kymmenkunta yleisintä muovista kertakäyttötuotetta kiellettäisiin.

Kiellettyjen listalla ovat muoviset vanupuikot, ruokailuvälineet ja lautaset, pillit, juomien sekoitustikut ja ilmapallojen varret.

Komission laskelmien mukaan nämä tuotteet ja kalastusvälineet aiheuttavat 70 prosenttia merten roskaantumisesta.

Kertakäyttöisten muovipullojen käytön komission sallisi, mikäli niissä korkit pysyvät kiinni.

EU:n Alueiden komitea näkökulma lähtee siitä, että kieltolistat voidaan kiertää. Siiksi kieltojen tielle ei kannata lähteä.

Muoviroskan määrään voidaan vaikuttaa kierrättämällä muovia, minimoimalla hylätyn muovijätteen määrä ja korvaamalla muovi tuotteessa muulla materiaalilla.

Esimerkkinä toimii muovipullojen panttijärjestelmä, joka on käytössä yhdeksässä EU-maassa.

Suomessa Kaupan liitto teki vuonna 2016 sopimuksen ympäristöministeriön kanssa muovikassien käytön vähentämisestä.

Suositusluonteiseen sopimukseen saatiin puolessatoista vuodessa mukaan 95 prosenttia vähittäiskaupasta.


Kommentit (2)

 • Mie

  Euvostoliiton Komitea teki virheen alkaessa miettimään kielletäänkö kertakäyttöiset ilmapallojen varret vai vanupuikkoset vai punavaikkoset.
  Olisi pitänyt päättää kieltää kertakäyttöiset muovipakkaukset ja kaikki kertakäyttöiset muovituotteet.
  Silloin asia olisi herättänyt valmistajat ja sellaisella päätöksellä olisi merkitystä.
  Toinen tapa olis määrätä 10 Euron panttimaksu kertakäyttöisestä muovipakkauksesta ja määrätä pakkausvalmistaja ottamaan käytetty tuote vastaan ja hyvittämään asiakkaan maksama pantti.
  Muutamassa kuukaudessa luonnosta olisi kerätty jokaikinen muovipakkaus ja viety pakkausmuovitehtaalle ja puolenvuoden kuluttua pakkausmuovitehtaat olisvat lopettaneet tuotantonsa.
  Koska pakkauksia kuitenkin tarvitaan, paperi- ja kartonkipakkaukset olisivat kehittyneet muovin korvaajiksi.
  Mutta ei Euvostoliitto näin järkevästi toimi, eikä toiminut Neuvostoliittokaan.

 • AS

  Etelä-Euroopan ja Aasian maat tulisi saada kuriin kaatopaikkojensa kanssa. Vieläkin on maita, joissa kumotaan jätekuormia suoraan mereen. Viranomaiset ovat siellä asialle piittaamattomia. Suurin ongelma on siellä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös