Oikeuskulut nujersivat metsänomistajat: Eivät vie puukartellijupakkaa hoviin

Liki 500 metsänomistajaa luopui vaatimasta korvauksia metsäyhtiöiltä

Tuuli OikarinenHelsinki

Puukartellijupakan yksi haara päättyi perjantaina, kun yksityiset metsänomistajat päättivät, etteivät vie metsäyhtiöitä hovioikeuteen.

Liki 500 yksityistä metsänomistajaa vaati käräjäoikeudessa miljoonakorvauksia Metsäliitto Osuuskunnalta, Stora Ensolta ja UPM-Kymmeneltä. Metsänomistajat katsoivat, että kartelli nosti raakapuun hintaa ja metsänomistajat menettivät suuria summia.

Käräjäoikeuden mukaan kiellettyä tietojenvaihtoa yhtiöiden välillä tapahtui, mutta näyttöä vaikutuksesta raakapuun hintaan ei löytynyt. Korvausvaateet hylättiin ja metsänomistajat määrättiin maksamaan yhtiöiden oikeudenkäyntikulut.

Metsänomistajien 486 hengen Suuri Savotta -ryhmä aikoi viedä jutun hovioikeuteen, mutta päätyi perjantaina ottamaan vastaan metsäyhtiöiden sovintotarjouksen. Sovinnon mukaan yhtiöt eivät vaadi kulujen korvaamista, jos juttua ei viedä hoviin.

–  Metsänomistajat tulivat siihen tulokseen, että he eivät tule ottamaan niin suurta taloudellista riskiä. Hovioikeuteen valittaminen on Suomessa kallista, se olisi neljän miljoonan euron kuluriski, kertoo metsänomistajien edustaja Reijo Lahtonen.

Lahtosen mukaan vielä perjantaiaamuna ennen päätöstä 13 metsänomistajaa harkitsi jatkavansa hoviin, mutta perääntyi lopulta.

Mistä puukartellijupakassa on kyse?

Puukartellijupakka alkoi, kun markkinaoikeus katsoi, että Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsäliitto olivat pitäneet raakapuun ostokartellia vuosina 1997–2004. Sittemmin yhtiöiltä on vaadittu korvauksia kolmella rintamalla, toistaiseksi tuloksetta. Metsäyhtiöiden lisäksi korvauksia ovat vaatineet omissa oikeusjutuissaan Metsähallitus ja kunnat. Käräjäoikeus torppasi molemmat vaateet viime vuonna. Kunnilla on aikaa valittaa hovioikeuteen helmikuun loppuun asti ja Metsähallituksen juttua käsitellään hovissa tammikuun loppuun.

Lahtosen mukaan metsänomistajien Suuri Savotta yritti saada jatkoaikaa valitukselleen. He olisivat halunneet tietää, miten Metsähallitus menestyy omassa jutussaan metsäyhtiöitä vastaan. Valitusaikaa ei kuitenkaan pidennetty.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös