Kolumnit

Nyt heti barrikadeille, poijaat ja tytöt!

Nyt heti barrikadeille, poijaat ja tytöt!
Juho Mäkelä

Porvari nukkuu huonosti. Näin sanottiin 1970-luvulla, kun Suomessa rakennettiin hyvinvointivaltiota vasemmistopuolueiden ja maalaisliitto-keskustan johdolla. Kokoomus oli oppositiossa.

Hyvinvointivaltion malli rakennettiin Suomeen 1960-luvulta lähtien pitkälti Ruotsin esimerkin mukaisesti. Suomeen luotiin peruskoulu, sosiaaliset palvelut, kattava kirjastolaitos, maakunnat saivat yliopistot ja Pohjois-Suomea teollistettiin. Pohjoismainen hyvinvointivaltio yhdisti sosialismin ja kapitalismin parhaat puolet. Tavoitteena oli alueellisesti ja sosiaalisesti eheä Suomi.

Kun vasemmisto vyörytti 1970-luvulla, tapahtui myös pahoja ylilyöntejä. Radikaalit räksyttivät sotaveteraaneille: miksi menitte rintamalle talvisodassa? Neuvostoliittoa kumarrettiin toisinaan liian syvään. Koulusta yritettiin tehdä lasten aivopesulaitosta, jossa opetetaan neuvostososialismin ilosanomaa.

Silloin oli hyvä, että Veikko Vennamon, Kullervo Rainion ja Tuure Junnilan tyyppiset poliitikot jurnuttivat vastaan. Kokoomus ja Elinkeinoelämän keskusliitto patosivat pahinta vyörytystä. Voimalla on aina hyvä olla vastavoima.

Nyt porvari nukkuu levollisesti, mutta työttömillä ja muilla vähäväkisillä on syytä valvoa. Hegemonia on vahvasti oikeistolla, joka toimillaan purkaa pala kerrallaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion. Yksityiset terveysyritykset kuorivat kerman sote-uudistuksessa ja tuottavat valtionyhtiöt myydään ja pannaan lihoiksi.

Suomen talous kasvaa yli kolmen prosentin vauhtia, mutta ei meillä ole vieläkään jakovaraa tulonsiirtoihin. Rikkaiden veronkevennyksiin on kyllä varaa ja ne maksatetaan vielä kalliisti pienituloisilla, kun seuraava laskukausi koittaa.

Työttömiä rangaistaan aktiivimallilla siitä, että kaikille ei riitä töitä kovasta yrityksestä huolimatta. No saavathan he jatkossa lohduksi nelosolutta lähikaupasta.

Tavalliset työntekijät ja pienituloiset suomalaiset ovat toimineet laman laskun maksajina. Pääministeri Juha Sipilä pyysi varakkaita ja elinkeinoelämän johtoa mukaan lamatalkoisiin. Sipilän vetoomus taisi jäädä hurskaaksi toiveeksi. Totta kai osakkeenomistajat haluavat saada sijoitetulle pääomalle mahdollisimman ison tuoton. Rahalla ei ole isänmaata, ja siksi kansanvallan on laitettava sille suitsia.

Nyt on herättävä viimeistään puolustustaisteluun pohjoismaisen hyvinvointimallin puolesta. Muuten ne jyrää meitin, poijaat ja tytöt!

Globaalilla kapitalismilla ei ole tällä hetkellä uskottavaa vastavoimaa koko Euroopassa, kun vasemmisto ja ammattiliitot ovat kanveesissa. Tuulen kääntyminen vaatii globaalia muutosta työn ja pääoman välisissä suhteissa. Siihen asti kysymys on hyvinvointivaltion elonjäämiskamppailusta.


Kommentit (5)

  • Etelän mies...huitoo tai ei.

    Täysin järjenvastainen koko juttu. Ehkä kirjoitus uppoaa jollekin, joka ei ajattele omilla aivoillaan, mutta ajattelevalle tuosta ei mene läpi mikään. Kovimman veron maksaa paremmin ansaitseva ja vieläpä rajusti. Työssäkäyvä ja hyvin tienaavan olisi syytä ryhtyä kapinaan, kun loiset vievät suuren osan ansiosta, jonka omalla työllään on tehnyt. Kumma että 9v työttömänä ollut saa sympatiaa ja kehuja, mutta koko elämänsä työssä käyvää kuritetaan kovilla veroilla…jotta joku voi oleskella Helsingissä (missä töitä on, jos vain kelpaa) vapaamatkustajana.

  • Nimetön

    Laitetaan väyrynen pressaksi .se ainakin olis köyhien puolella.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös