Noki likaa edelleen arktisia jäätiköitä vaikka päästöjä on vähän jo alennettukin – musta hiili esillä Rovaniemen kokouksessa lokakuussa

Suurvaltajännitteet eivät ole näkyneet Arktisen neuvoston työssä Suomen puheenjohtajakauden aikana.

VW Pics
Noki likaa edelleen arktisia jäätiköitä vaikka päästöjä on vähän jo alennettukin – musta hiili esillä Rovaniemen kokouksessa lokakuussa

Kun arktisen alueen jäätiköt sulavat, ne nopeuttavat ilmastonmuutosta, mutta myös heikentävät jääpeitteestä riippuvaisten lajien elinympäristöä.

Pekka Mauno

Arktisilta mailta tarvitaan vielä lisätoimia, jos ne aikovat päästä tavoitteeseen leikata mustan hiilen päästöjä 25–33 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

–Suunta on oikea, mutta tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan vielä toimenpiteitä, sanoo Arktisen neuvoston musta hiili -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Mikael Hildén.

Suositusluontoisesta tavoitteesta päätettiin vuonna 2017. Sen noudattaminen nousee esille, kun Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenmaan ympäristöministerit, alkuperäiskansojen edustajat ja tarkkailijajäsenet kokoontuvat lokakuussa Rovaniemellä.

Kokouksessa käsitellään tuoreimpia arvioita mustan hiilen päästöistä. Arvio perustuu valtioiden toimenpiteisiin, joilla päästöjä vähennetään.

–Suurin kysymys on, mitä Venäjällä tapahtuu. Emme ole saaneet sieltä tuoreita tietoja. Satelliittikuvat viittaavat siihen, että esimerkiksi soihdutus ei ole merkittävästi vähentynyt, sanoo Hildén.

Soihdutus tarkoittaa kaasun- ja öljynporauksessa tapahtuvaa tarpeettoman maakaasun polttamista.

Musta hiili eli noki on noussut ilmastokeskustelussa tärkeään rooliin. Liikenteestä, lämmityksestä ja epätäydellisestä palamisesta ilmaan pääsevät pienhiukkaset leijuvat arktisen alueen jäätiköille ja sulattavat niitä.

Jotkut tutkijat ovat väittäneet, että noki on arktisen alueen lämpenemisessä suurempi tekijä kuin kasvihuonekaasut yhteensä. Nokipäästöihin puuttumalla ilmastoon voidaan vaikuttaa myös nopeammin kuin kasvihuonekaasuja vähentämällä.

–Jäsenmaat ja tarkkailijajäsenet on tarkoitus saada keskustelemaan, millaisia lisäponnistuksia vielä tarvitaan, että mustan hiilen päästöjä voitaisiin edelleen leikata, sanoo neuvotteleva virkamies Henna Haapala ympäristöministeriöstä.

Neuvoston tarkkailijajäseniin kuuluu monia nokipäästöjen aiheuttajia kuten esimerkiksi Kiina, Intia ja Puola.

Suomi toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana kevääseen 2019. Suurvaltojen kiristyneet suhteet eivät ole näkyneet neuvoston työssä.

–Neuvosto on tarjonnut foorumin, jossa voidaan keskustella, vaikka muualla välit olisivat tulehtuneet, sanoo johtava asiantuntija Renè Söderman ulkoministeriöstä.

Esimerkiksi virkamieskomitean kokouksissa on ollut edustus kaikista neuvoston jäsenmaista, alkuperäiskansojen edustajat ja myös tarkkailijajäseniä.

–Osanottajamäärät ovat olleet 150 ja enemmänkin. En ole havainnut poissa oloja, sanoo Söderman.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat neuvoston varsinaisia jäseniä. Kiina on tarkkailijajäsen. Virkamieskomitea on puolestaan ministerikokousten välillä tärkein neuvoston toimielin.

Suomen toivoma arktinen huippukokous, mikä tarkoittaisi Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamista arktisten kysymysten äärellä, ei ole edennyt.

–Se on edelleen tavoitteena, eikä kukaan ole sitä torpannut, sanoo Söderman.

Arktisen neuvoston valmisteleva työ tehdään suurelta osin kuudessa pysyvässä työryhmässä ja lukuisissa erityistyöryhmissä. Ne koostuvat paitsi virkamiehistä, myös eri alojen asiantuntijoista.

–Oletus oli, että Yhdysvaltain ilmastotoimet olisivat vähentäneet panostusta arktisen neuvoston työhön. Niin ei ole kuitenkaan käynyt, sanoo Henna Haapala.

Osasyy on todennäköisesti se, että arktinen neuvosto ei tee jäsenmaita sitovia sopimuksia vaan suosituksia. Siksi valmistelussa mukana olo on helppoa silloinkin kun suositukset eivät miellytä.

Nokipäästöt uhkana

Musta hiili eli noki on ilmassa leijuva pienhiukkanen. Sitä syntyy epätäydellisessä poltossa, kun esimerkiksi öljy, kaasu, dieselpolttoaine tai kotitalouksien puu palaa huonosti. Mitä mustempi savu, sitä enemmän nokihiukkasia se sisältää.

Ilmastovaikutukset:

1. Ilmassa leijuvat pienen pienet nokipartikkelit imevät auringonvaloa ja lämmittävät ilmakehää.

2. Nokihiukkaset vaikuttavat pilvien ominaisuuksiin ja sitä kautta ilmastoon.

3. Lumen ja jään päälle laskeutunut noki aikaistaa ja nopeuttaa sulamista.

Arktisen neuvoston jäsenmaat sopivat vuonna 2016 suosituksesta, että mustan hiilen päästöjä vähennetään 25–33 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Kaikki arktiset öljyntuottajamaat sitoutuivat Maailmanpankin aloitteeseen lopettaa soihdutus vuoteen 2030 mennessä.


Kommentit (1)

  • Pasi Lehmuspelto

    Onkohan nokipäästöjen kokonaismäärästä ja määrän jakaantumisesta eri lähteiden välille minkäänlaista tietoa? Napajäätiköiden ympärillä on joka puolella runsaasti tulivuoritoimintaa, joka hyvinkin saattaa tuottaa ihmistoimintaa enemmän niin nokea, muita pienhiukkasia kuin hiilidioksidiakin. Öljyteollisuuden kiusaaminen taitaakin olla tärkein perustelu koko hankkeelle, kun ympäristöväenkään usko ei taida sentään aivan riittää tulppien vaatimiseen tulivuoriin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös