"No voi helvetin kuustoista, että poliisi piti" – Toimittajan kotiin tehty kotietsintä oli sattumien summa?

Olli-pekka paajanen

–  Kellarikerros, saattaa olla tulipalo ... palokunta mielellään mahdollisimman pian tarkistamaan ... siel saattaa palaa ... tietokoneen akku räjähti, alkaa Helsingin Sanomien toimittajan soittama joulukuinen hätäpuhelu.

Helsingin Sanomien toimittaja vasaroi tietokonettaan asuintalonsa kellarissa vain päivä sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli julkaissut osittain salaisiin asiakirjoihin perustuvan Viestikoekeskusuutisen. Kone alkoi savuta ja toimittaja soitti hätäkeskukseen. Hän kertoo puhelussa poistuneensa kellaritiloista talon pihalle, sillä läppäri alkoi savuta sankasti. Kun hätäkeskuspäivystäjä kysyi palon syytä, toimittaja kertoi, että kone meni vasarasta oikosulkuun.

–  Mäpä taustotan sen verran, että jos oot lukenu tässä viikonlopun uutisia tollasesta tietovuodosta, kuulostaako tutulta ... mä oon toinen niistä kirjottajista, toimittaja kertoi.

Pian tämän jälkeen päivystäjä kertoi, että paikalle lähetetään palokunta ja poliisi.

–  No voi helvetin kuustoista, että poliisi piti, toimittaja sanoi.

Paikalle tullut poliisipartio kertoikin tietonsa eteenpäin Helsingin poliisin komisariolle, joka soitti KRP:n tutkinnanjohtaja Janne Järviselle. Toimittajaa ja tämän kollegaa epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta Viestikoekeskus-artikkelin takia.

Järvisen mukaan koneen tuhoaminen yhdistettynä artikkelissa olleeseen toimittajan nimeen ja rikosepäilyyn herättivät epäilyksen todisteiden tuhoamisesta. Niinpä Järvinen määräsi paikalla olleen partion takavarikoimaan tuhotun tietokoneen ja määräsi toimittajan tiloihin kotietsinnän. Poliisi vei toimittajalta muun muassa tietokoneen, iPadin, muistitikkuja ja muita toimittajan työvälineitä.

Etsinnän laillisuutta puitiin tiistaina käräjillä

Helsingin Sanomien toimittaja riitautti kotiinsa tehdyn etsinnän ja takavarikot käräjillä. Asiaa käsiteltiin tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa. Toimittajan puolustus ja poliisi ovat erimielisiä siitä, oliko erityiselle kotietsinnälle ylipäätään perusteita, olisiko etsinnälle pitänyt olla ennakkoon tuomioistuimen lupa ja olisiko poliisin pitänyt tuoda takavarikko käräjäoikeuden ratkaistavaksi kolmen päivän kuluessa siitä vai ei. Oikeudessa väiteltiin jopa siitä, mikä on lakikirjan ajantasainen muotoilu.

Toimittajan mukaan tietokoneella ei ole kyseiseen uutisointiin liittyvää materiaalia, vaan hän tuhosi tietokonettaan turvatakseen muihin projekteihinsa liittyvän lähdesuojan.

–  Kotietsinnän yhteydessä suoritettu takavarikko on kokonaisuudessaan laiton. Kyse on nimenomaisesti toimittajan lähdesuojaan kuuluvista asioista, toimittajan asianajaja Kai Kotiranta sanoi oikeudessa.

Poliisin mukaan etsinnälle oli perusteet, eikä lähdesuojaa ole vaarannettu.

Käräjäoikeus antaa päätöksensä kotietsinnän laillisuudesta viimeistään 27. päivä helmikuuta.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanomaan, joka on STT:n suurin omistaja.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös