Moni on pettynyt uutisointiin maahanmuutosta – koetaan sekä ongelmien vähättelyä että suurentelua

Petri Huhtinen
Moni on pettynyt uutisointiin maahanmuutosta – koetaan sekä ongelmien vähättelyä että suurentelua

Suomalaisella medialla on monen mielestä parantamisen varaa maahanmuuttokysymysten uutisoinnissa. Arkistokuva turvapaikanhakijoista.

Ossi Rajala

41 prosenttia vastaajista piti valtamedian uutisointia maahanmuuttokysymyksistä erittäin tai melko huonona, kun Medialiiton teettämässä kyselyssä kartoitettiin suomalaisten tuntoja valeuutisista ja median luotettavuudesta. Kolmetoista prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että media on onnistunut erittäin huonosti ja 28 prosenttia vastasi onnistumisen olleen melko huonoa.

Vastaajista 5 prosenttia piti median uutisointia maahanmuutosta erittäin hyvänä ja 45 prosenttia melko hyvänä.

Huonon onnistumisen kannalla olleilta kysyttiin myös syitä vastaukseen. Vastaajista 64 prosentin mielestä uutisointi on ollut maahanmuuton ongelmia vähättelevää ja 21 prosenttia piti uutisointia maahanmuuton ongelmia suurentelevana.

Perussuomalaisten kannattajat ovat maahanmuuttokysymyksen suhteen selvästi tyytymättömämpiä kotimaisen median toimintaan muihin verrattuna. Luottamus kotimaiseen mediaan on yleisesti heikompi perussuomalaisia kannattavien joukossa.

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 18 vuotta täyttäneet mannersuomalaiset. Tietoykkönen Oy:n teettämässä kyselyssä kerättiin aineistoa internetin välityksellä tuhannelta suomalaiselta. Tutkimuksen virhemarginaali on maksimissaan 3,1 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

Tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista uskoo, että verkossa leviävillä valeuutisilla on vaikutusta kansalaisten käsityksiin ajankohtaisten asioiden ja tapahtumien perusfaktoista.

Kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi, että valeuutiset vaikuttavat suomalaisten käsityksiin melko paljon tai erittäin paljon. Neljäsosa arvioi vaikutuksen melko vähäiseksi.

Valheellisia uutisia tuottavat vastaajien mukaan eniten poliittiset, aatteelliset tai ideologiset ryhmittymät sekä MV-lehden kaltaiset verkkojulkaisut, jotka eivät ole sitoutuneet Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin ja Journalistin ohjeisiin. Uutisia keksivät myös yksittäiset ihmiset ja vieraan vallan edustajat tai avustajat.

Vähiten valheellisia uutisia tuottavat kotimaiset mediat, kuten sanomalehdet, aikakauslehdet, tv ja radio. Silti lähes puolet vastaajista arvioi, että nekin tuottavat valheellisia uutisia ainakin jonkin verran.


Kommentit (3)

 • Nimetön

  Nämä on niitä ongelmien tänne tuojia,miksei niihin saa mitenkään puuttua?

 • Vihakommentit pilaavat sen mitä media esittää

  Erityinen piirre nykysuomalaisessa on auktoriteettivastaisuus ( No joo – olihan sitä jo Seitsemässä veljeksessä, sorry). Sodanjälkeinen sukupolvi joutui rakentamaan tämän maan uudelleen ja silloin vallitsi näkemys, että samassa veneessä ollaan ja halutaan parempaa työn avulla, ja sitä riitti. Nyt on ideologisesti työhaluttomien, palkanmaksuhaluttomien ja ideologisesti rakentavaan ajatteluun haluttomien sukupolvet entistä sometietoisimpina joka paikassa.
  Osasyy koululaitoksen muutos, jossa naisopettajilla on todellakin vähemmän auktoriteettia kuin ennen. Päänaukojat saavat sairasta huomiotaan kun peräpenkin poikien menestyskaava toteutuu USA:ssakin, jossa pahin koulukiusaaja on päässyt tärkeään virkaan.
  Kun argumenttien laadulla eikä faktoilla ole mitään merkitystä, joutuu pieni ihminen muodostamaan käsityksensä maailmanmenosta niillä vähillä tiedoilla, joita hän on seuraavinaan puolivahingossa ja usein laiskasta näkökulmasta, sellaisesta, jossa kannan ilmaiseminen ei edellytä mitään tekoja sen lausumisen seurauksena.
  Sanapari “ei käy” vaimentaa useimmat tavarantyrkyttäjät, se myös vaimentaa omaatuntoa, koska ihmiset ovat oppineet, että näin pääsee vastuusta asioista, joita en tunne, ja antaa hyvän syyn olla ottamatta asioista sen enempää selvää. “Joo, tottakai kaikki on hyvin kun sisäasianministeri mainitsee sanan oikeusvaltio, kaikki siis Ookoo, turhaan länkyttävät laittomien ihmisten pakkopalautuksista…” Tässä on sitten ajatuskuvio järkkymättömälle mielipiteelle, joka säilyy pienen ihmisen päässä aina elämän tappiin saakka, ellei elämä tuo sellaista yllätystä, että on henkilökohtaisesti keskellä draamaa, joka pakottaa tarkistamaan näitä kantoja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös