Mikä sekoitti nuorten miesten vuorokausirytmin? Netin aiheuttamat ongelmat lisääntyvät koko ajan

Maikkola Tapio
Mikä sekoitti nuorten miesten vuorokausirytmin? Netin aiheuttamat ongelmat lisääntyvät koko ajan
Silja Aitoaho

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen tuloksista ilmenee, että netin käyttö vaikuttaa alle 35-vuotiaiden, perustutkintoa suorittavien miesten vuorokausirytmiin.

Millaisia vaikutukset ovat, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n yhteisöterveyden ylilääkäri Noora Seilo?

–Yhä useammin kohtaa miehiä, joiden vuorokausirytmi on siirtynyt pelaamisen vuoksi. Tämä taas tuottaa hankaluuksia opintoihin. Liian pitkät pelisessiot aiheuttavat myös tuki- ja liikuntaelinvaivoja, erityisesti niska- ja hartiavaivoja.

Kuinka paljon miehet käyttävät aikaa nettipelaamiseen?

–Miehet käyttävät viikossa selvästi enemmän aikaa nettipelaamiseen ja sosiaalisen mediaan kuin naiset. Puolet miehistä käyttää nettiä muuhun kuin työhön ja opiskeluun viikossa 20 tuntia tai enemmän, naisista kolmannes.

Onko netin käyttö jo ongelma?

–Viime vuonna tehdyssä kyselyssä joka kolmas mies kertoi, että netin käytöstä aiheutui ongelmia vuorokausirytmiin. Edellisen kerran tätä kysyttiin vuonna 2012 ja silloin ongelmia oli vähemmän, joka neljännellä miehistä.

–Opiskeluun liittyviä ongelmia netin käyttö oli aiheuttanut 27 prosentille miehistä.

–Netin käyttö aiheuttaa ongelmia myös naisille, mutta miehiä vähemmän. Naiset kokevat ongelmien liittyvän enemmän opiskeluun kuin vuorokausirytmiin.

Onko netistä mitään hyötyä?

–Toki netin käytöllä voi olla myös positiivisia vaikutuksia. Moni yksinäinen on vastaanotolla kertonut löytäneensä sosiaalisen yhteisön verkosta, esimerkiksi peliyhteisöistä.


Kommentit (1)

  • Evoluutio korjaa

    Eipä tästä nyt niin huolissaan tarvitse olla. Yhteiskunnassa on aina jäseniä jotka eivät pärjää. Jos jollakulla on elämänhallinta niin huonolla tolalla ettei osaa pelikoneelta irrottautua, lienee parempi että hän jää peliensä pariin ja jättää yhteiskunnan tärkeät tehtävä ja työnteon muiden käsiin. Toki tällainen ihminen kärsii suuria tulonmenetyksiä elämänsä aikana, mutta toisaalta eipä sillä rahallakaan paljoa tee mitään kun vain pelailee. Onneksi pelaaminen oheisoireineen toimii tehokkaana ehkäisyvälineenä, ettei tämä olematon itsekuri pääse jatkumaan seuravaan sukupolveen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös