Maaliskuusta saattaa tulla tavallista kylmempi: Kylmää säätä saattaa kestää jopa useita viikkoja helmikuun lopulta alkaen

Tomi Vuokola
Maaliskuusta saattaa tulla tavallista kylmempi: Kylmää säätä saattaa kestää jopa useita viikkoja helmikuun lopulta alkaen

Kylmä maaliskuu tarkoittaa lähinnä sitä, että sää jatkuu talvisena pidempään.

STT

Maaliskuusta saattaa tulla tavallista kylmempi, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Kylmää säätä saattaa kestää jopa useita viikkoja helmikuun lopulta alkaen.

Taustalla ovat muutokset yläilmakehässä pohjoisella napa-alueella. Ne voivat johtaa siihen, että alempana ilmakehässä Suomeen ei tule lauhaa ilmaa lännestä, vaan kylmää ilmaa idästä ja pohjoisesta.

Sitä, miten kovia pakkasia maaliskuulle on odotettavissa, ei Ilmatieteen laitoksella vielä lähdetä arvioimaan. Lämpötilaan vaikuttaa muun muassa se, onko kirkasta vai pilvistä. Kylmä maaliskuu tarkoittaa lähinnä sitä, että sää jatkuu talvisena pidempään.

Ylhäällä lämpenee, alempana kylmenee

Ilmatieteen laitos kertoi tiistaina Twitterissä, että polaaripyörteen jakaantuminen ja sitä seurannut stratosfäärin äkillinen lämpeneminen enteilee Suomeen tavanomaista kylmempää jaksoa.

Meteorologi Paavo Korpela aloittaa asian selittämisen kertomalla, että polaaripyörre muodostuu pohjoiselle napa-alueelle joka talvi. Se tarkoittaa, että kylmä ilma kiertää vastapäivään laajalla alueella noin 10–80 kilometrin korkeudessa.

– Joskus pyörre hajoaa useaan osaan, yleensä kahteen. Silloin stratosfääri eli ilmakehän yläosa voi alkaa lämmetä, sanoo Korpela.

Lämpeneminen yläilmoissa taas vaikuttaa ilmavirtausten suuntaan lähempänä maan pintaa. Suomessa voi käydä niin, että lauhan länsivirtauksen sijasta saadaan kylmä ilmavirta idästä ja pohjoisesta. Kuten pitkän aikavälin sääennusteet yleensäkin, tämäkin ennuste on kuitenkin epävarma.

– Polaaripyörteen hajoaminen ei aina aiheuta kylmää jaksoa. Puhutaan noin 60 prosentin todennäköisyydestä, kertoo Korpela.

Viimeksi vuonna 2013

Polaaripyörre jakautui sunnuntain-maanantain paikkeilla. Vaikutusten arvioidaan Korpelan mukaan tuntuvan parin viikon kuluttua.

Viimeksi vuonna 2013 Suomessa koettiin epätavallisen kylmä maaliskuu, jonka taustalla oli polaaripyörteen hajoaminen. Kuukauden keskilämpötila oli eteläisessä Suomessa kuuden ja kahdeksan pakkasasteen paikkeilla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös