"Maailman turvallisin maa mutta Euroopan vaarallisimmat perheet" – Perheväkivalta ja seksuaalinen ahdistelu muuten rauhallisen Suomen tahrana

SEPPO KÄRKI
"Maailman turvallisin maa mutta Euroopan vaarallisimmat perheet" – Perheväkivalta ja seksuaalinen ahdistelu muuten rauhallisen Suomen tahrana
Pertti MattilaHelsinki

Suomi on tuoreen poliisibarometrin tulosten valossa varsin turvallinen maa, mutta kokonaiskuvaa rumentavat kotiväkivalta ja seksuaalinen ahdistelu.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) arvioi, että nyky-Suomi on maailman turvallisin maa – mutta varauksin.

–  Koetun turvallisuuden tunteen osalta trendi on paraneva. Meillä on kuitenkin maailman turvallisimmassa maassa Euroopan vaarallisimmat perheet. Perheväkivallan ja seksuaalisen väkivallan osalta tilanne on huolestuttava.

Ministerin mukaan on myös saatava aikaan muutos siihen, että osa seksuaalista ahdistelua tai kotiväkivaltaa kokeneista ei usko, että asiasta kannattaa kertoa poliisille.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen muistuttaa, että rikosten määrä on ollut Suomessa jo pitkään laskussa.

–  Poliisien määrän vähennyttyä olemme joutuneet tinkimään rikosten ennaltaehkäisystä. Nyt meillä on kotiläksynä kotiväkivallan ja seksuaalisen ahdistelun huono kehityssuunta. Onneksi poliisien määrän vähentäminen on saatu loppumaan.

Korruptio kummittelee

Nyt valmistuneen kyselytutkimuksen perusteella voi katsoa, että poliisi on suomalaisten mielestä onnistunut useimmissa tärkeimmissä tehtävissään. Poliisilta odotetaan ennen muuta kiireellisiin hälytyksiin vastaamista, väkivaltarikosten selvittämistä ja torjuntaa, terrorismin torjuntaa sekä kotiväkivaltaan puuttumista.

Poliisi sai toisaalta myös moitteita. Lähes joka viides barometriin vastannut katsoi, että poliisi on tehnyt selviä virheitä.

Avopalautteiden perusteella poliisi on tehnyt virheitä esimerkiksi liikennerikkomusten arvioinnin yhteydessä ja tilanteisiin nähden liiallisella voimankäytöllä. Moitetta tuli myös epäoikeudenmukaisista ratkaisuista, joiden kohteena ovat olleet vähempiosaiset ja esimerkiksi maahanmuuttajataustan omaavat.

–  Näissä (etniseen taustaan liittyvissä) kysymyksissä poliisin on oltava tarkkana. Millekään ryhmälle ei saa päästä syntymään ulkopuolisuuden tunnetta, Mykkänen alleviivaa.

Samoin arviot poliisin sisäisestä korruptiosta näyttävät viime vuosina vakiintuneen uudelle, aiempaa huonommalle tasolle. Nyt noin 40 prosenttia vastaajista piti joko melko tai erittäin todennäköisenä, että poliisin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa.

–  On huono asia, että suomalaisten arvio poliisin korruptiosta ei ole laskenut siltä korkeammalta tasolta, jolle se nousi Aarnio-tapauksen myötä jokunen vuosi sitten, sisäministeri myöntää.

Valtaosa turvallisin mielin

Haastatelluilta kysyttiin nyt myös rikoslajeittain, ovatko he itse joutuneet rikoksen uhriksi tai kohteeksi. Rikoksista yleisimpiä ovat nyt saatujen tulosten perusteella omaisuuden varastaminen, sen vahingoittaminen sekä pahoinpitely. Omaisuusrikoksista myös ilmoitetaan aiempaa useammin.

Silti kokonaiskuvaa voi pitää hyvänä: neljä viidesosaa vastanneista suomalaisista katsoi, ettei rikollisuustilanne ole kovin vakava tai juuri lainkaan vakava heidän lähiympäristössään.

Se, että poliisiin luotetaan joistakin soraäänistä huolimatta Suomessa erittäin laajasti, on poliisiylijohtaja Kolehmaiselle ratkaisevaa.

–  Sanotaanko niin, että nöyräksi vetää.

Poliisibarometriin haastateltiin runsas tuhat 15–79-vuotiasta mannersuomalaista vuodenvaihteen molemmin puolin.


Kommentit (1)

  • Simppeliä mutta

    Tämähän ei ole totta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös