Viihde

Levy-yhtiöpomo Epe Helenius: "Hän oli avoin, rehti porilaispoika"

Suomirockin pitkän linjan bändipomo Olli Lindholm kuoli sairauskohtaukseen tiistain vastaisena yönä.

Kiuru Arto
Porissa vuonna 1981 perustettu yhtye pyrkii joka kerta lyömään laudalta edellisen illan konsertin, kertoi aikanaan haastattelussa Olli Lindholm yhtyeen asenteesta.

Porissa vuonna 1981 perustettu yhtye pyrkii joka kerta lyömään laudalta edellisen illan konsertin, kertoi aikanaan haastattelussa Olli Lindholm yhtyeen asenteesta.

JUKKA ANNALA, TUOMAS SAVONEN, STT

– Ollilla oli tinkimätön usko omaan tekemiseensä ja kova työmoraali.

Näin muistelee eläköitynyt levy-yhtiöpomo Kari "Epe" Helenius Yö-yhtyeen edesmennyttä keulahahmoa ja perustajajäsentä Olli Lindholmia.

– Hän oli avoin, suruton, rehti porilaispoika, Helenius luonnehtii nuorta Lindholmia.

Lindholm kuoli 54-vuotiaana sairauskohtaukseen maanantain ja tiistain välisenä yönä. Yhtye kertoi asiasta Facebookissa .

Lindholm teki pitkän päivätyön Yön pomona, ja taival johti ensimenestyksen jälkeen pohjakosketusten kautta 2000-luvun kestosuosioon.

Bändin tunnetuimmista kappaleista on tullut osa kotimaan suurta laulukirjaa. Nekin jotka eivät yhtyeestä perusta, tuntevat jo ensisävelistä hitit Rakkaus on lumivalkoinen, Likaiset legendat ja Joutsenlaulu. Suuret tunteet ja riipaisevat sävelkulut lomittuvat, ja sanoitukset liikkuvat kaiken ylittävän rakkauden sfääreissä.

Syksyllä 1983 Lindholm yhtyeineen ampaisi suosioon heti Varietee-ensialbumillaan. Levy myi timanttia hittikappaleiden Likaisten legendojen ja Särkyneen enkelin myötä. Se oli lähtölaukaus Porirock-buumille, jota Dingo jatkoi.

"Ei ego-ongelmia"

Kotimaisen rockin tuottajaveteraani Mika Sundqvist tiesi Lindholmin jo ennen Yö-aikoja, kun tämä toimi porilaisessa Appendix-punkbändissä 1980-luvun alussa.

– Hän oli silloin rankka punkmies, Sundqvist kertoo.

Sundqvist kertoo Lindholmilla olleen paitsi temperamenttia myös tarmoa, aina kun sitä tarvittiin. Tämä näkyi esimerkiksi 1980-luvun puolivälin menestyksen jälkeen, kun Yöllä oli vaikeita vuosia.

– Silloin kun Yö-yhtye oli alamaissa, Olli otti bändin uuden levyn kainaloonsa, hyppäsi autoon ja kiersi paikallisradiot ympäri Suomen, "päivää, mää olen Lindholmin Olli Yö-yhtyeestä, ja tässä on meidän uusi levy". Ja sillä tavalla hän rakensi bändille uutta nousua. Pakko nostaa hattua, tarmokas mies.

Epe Helenius tähdentää, että Yön keikoilla kävi yleisöä silloinkin, kun levymyynti notkahti.

– Koko bändillä ja Ollilla erityisesti oli vilpitön duunarimentaliteetti. Ei tullut ego-ongelmia siitä, ettei ollut enää Suosikin kannessa, Helenius sanoo.

"Mitä iskelmä oikeastaan on"

2000-luvun taitteessa yhtyeelle koitti uuden nousun aika, kun Legenda-kokoelma julkaistiin. Noihin aikoihin Lindholm päätti myös lopettaa alkoholin käytön kokonaan.

Heleniuksen mukaan Lindholm sysäsi vanhat riidat mielestään ja soitti 15 vuoden takaiselle bändikaverilleen, Yö-biisintekijä Jussi Hakuliselle ja pyysi tätä tekemään uutta musiikkia Yölle. Hakulisen kynästä syntynyt Rakkaus on lumivalkoinen -hitti (2003) ja samanniminen albumi kirittivät yhtyeen jälleen kuumimpien bändisuosikkien joukkoon.

Alkujaan rockista ponnistanut Yö liitettiin uudella vuosituhannella osaksi iskelmämusiikin laajempaa kontekstia. Aikoinaan sanaa iskelmä käytettiin lyömäaseena Yötä vastaan.

– Nykyään Cheek on ehdolla palkittavaksi iskelmäkategoriassa. Joten niiden, jotka aikoinaan lällättivät Iskelmä-Ollista, kannattaisi miettiä, mitä iskelmä oikeastaan on, Lindholm sanoi 50-vuotishaastattelussaan STT:lle.

Viime vuosina Lindholm toimi muun muassa The Voice of Finland -tv-laulukilpailun tuomarina.

Lue myös:

Hän oli suomalainen – The Voice of Finland!

"Olli oli elämänsä kunnossa" - Yö-yhtyeen akustisemmin -kiertue olisi alkanut perjantaina

Muusikot järkyttyivät Olli Lindholmin kuolemasta: "Järkyttävä uutinen kauniiseen talvipäivään" – Suvi Teräsniska julkaisi yhteiskuvan Ylläkseltä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös