KHO linjasi: Virkamiesten väliset sähköpostit eivät olleet julkisia asiakirjoja

Maria RosvallHelsinki

Kaivosyhtiö Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä sai torstaina näpeilleen asiakirjajulkisuutta koskevassa kiistassa. Korkein hallinto-oikeus linjasi, etteivät virkamiesten keskinäiset sähköpostit ole julkisia asiakirjoja.

Perä asianajajineen teki vuonna 2015 ely-keskukselle asiakirjapyynnön, jossa pyydettiin kaikkea keskuksen ja ympäristöministeriön välistä kirjeenvaihtoa koskien Talvivaara Sotkamon ja Talvivaara Kaivososakeyhtiön toimintaa ja valvontaa vuosina 2011–2015.

Ely-keskus luovutti arkistoidun aineiston, mutta ei kirjaamattomia sähköposteja, koska se katsoi, että ne jäävät julkisuuslain soveltamisalan ulkopuolelle.

Perä valitti Pohjois-Suomeen hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen. Perä vei jutun korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ennen mielipiteenvaihdosta ei jäänyt mustaa valkoisella

KHO:n ratkaistavana oli, voitiinko eri viranomaisissa toimivien virkamiesten välisen viestinnän tuloksena syntyneitä asiakirjoja pitää julkisuuslaissa tarkoitettuina sisäisen työskentelyn asiakirjoina, joita julkisuuslaki ei koske.

KHO tutustui Perän vaatimiin sähköposteihin ja totesi, että ne olivat enemminkin yksittäisten virkamiesten kuin viranomaisten välistä viestienvaihtoa.

KHO:n mukaan viesteissä lähinnä vaihdettiin tietoa ja mielipiteitä. Oikeus vetosi julkisuuslain 5 pykälän 4 momenttiin, jonka tarkoituksena on turvata viranomaisissa toimiville ihmisille mahdollisuus mielipiteen vaihtoon ja muuhun kommunikointiin.

Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että sähköpostiviestintä oli viranomaisten ja virkamiesten välisessä yhteydenpidossa huomattavasti keskeisemmässä asemassa kuin julkisuuslain tullessa voimaan vuonna 1999.

–  Lain tullessa voimaan mielipiteidenvaihto tapahtui useimmiten puhelimitse, jolloin keskustelusta ei synny asiakirjaa, oikeus totesi ratkaisussaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös