Keskusta valmis keventämään pieni- ja keskituloisten verotusta

"Emme kannata sellaista perustuloa, joka kannustaisi passiivisuuteen"

Susanna Jääskeläinen, Olli KuivaniemiHelsinki

Keskusta on valmis keventämään pieni- ja keskituloisten verotusta loppukesän budjettiriihessä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan tässä vaiheessa on silti vielä mahdotonta sanoa, minkä verran varaa keventämiseen voisi löytyä.

–  Meillä on ollut hyvin selkeä linjaus siitä, että verotusta ei kiristetä, ja se on toiminut tässä tilanteessa hyvin. Ja että työn verotusta kevennetään ja painottaen sitä pieni- ja keskituloisiin, se on ollut se linja, ja varmaan tällä linjalla jatketaan myöskin budjettiriihessä, Sipilä sanoi STT:n haastattelussa keskiviikkona.

Sipilän mukaan menopuolella ei ole väljyyttä, vaikka talous nyt vetääkin mukavasti.

–  Oikeastaan kehysriihessä tehtiin ne linjaukset. Siellä tuli perusturvan varassa oleville ihmisille pienimpiin päivärahoihin korotuksia ja takuueläkkeeseen ja niin edespäin. Ja edelleen tänäkin vuonna vähän otetaan velkaa ja nyt eletään noususuhdanteessa kovassa kasvussa, jolloin periaatteessa pitäisi jo ylijäämää tulla.

Sipilän mukaan myös ensi vaalikauden ratkaisuissa pitää korostaa ylisukupolvisuutta ja kasvun jatkumisen edellytyksiä pidemmällä aikavälillä. Yksi keskeinen uudistus on sosiaaliturvan remontti, johon puolueet ovat jo kiihtyvään tahtiin esitelleet omia linjauksiaan.

Keskustan puoluekokous teki pari viikkoa sitten selkeän linjauksen, jonka mukaan puolueen pidemmän aikavälin tavoite on perustulo. Sipilä taas sanoi linjapuheessaan, että on löydettävä sosiaaliturvassa malli, joka kannustaa ja velvoittaakin pienenkin työn vastaanottamiseen.

–  Mehän olemme perusturvapuolue ja itse näen tämän niin, että meillä voisi olla myös kombinaatio, jossa ansiot muodostuisivat esimerkiksi osatyökykyisellä osin sosiaaliturvasta ja osin osa-aikaisesta työstä tai ei ihan täydellä tehokkuudella tehdystä työstä. Minusta meillä pitäisi Suomessa olla parempia malleja siihen, että kaikki pääsisivät antamaan panoksensa yhteiskunnan kehittämiseen.

Julkisessa keskustelussa sosiaaliturvasta käytetyt eri termit ovat iloinen sekasotku. Perustuloehdotuksia on nähty vaikka millaisia, mutta puhtaan perustulon idea on nimenomaan vastikkeettomuus.

Vastikkeellisuuselementit sotivat väistämättä puhdasta perustuloa vastaan.

Sipilän mukaan puolue ei kannata sellaista perustuloa, joka kannustaisi passiivisuuteen.

–  Miksi sitä sitten kutsuu, me olemme kutsuneet perustuloksi sitä. Mutta minusta siinä nyt ei niin hirveästi tarvitse nimiin hirttäytyä. Kunhan se idea siinä on, että se kannustaa työn tekemiseen ja yksinkertaistaa tätä järjestelmää.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös