Hannamari Ahonen

Keinoälyä voidaan todennäköisesti jo ensi vuonna käyttää Suomessa apuna pikkukeskosten eli alle 1500 gramman painoisten vastasyntyneiden verenmyrkytysten nykyistä varhaisemmassa diagnosoinnissa. Missään muualla maailmassa keinoälyä ei ole vielä käytetty keskoshoidossa.

Tulevaisuudessa keinoälyn käyttäminen laajemminkin terveydenhoidossa tulee yleistymään. Se taas tietää toivottua tehokkuutta ja säästöjä terveydenhuollon menoihin eli on olennainen osa sote-uudistusta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin vastasyntyneiden teho-osastolla on ollut kevään koekäytössä IBM:n kehittämä keinoälyjärjestelmä Watson, joka soveltaa aiempaa pikkukeskosista kerättyä tietoa. Watson havaitsee, jos hoidettavana olevan pikkukeskosen tiedoissa on verenmyrkytykseen viittaavia oireita. Kone tekee päätelmän vuosina 1999–2013 pikkukeskosista kerätyn ison datan perusteella.

Järjestelmässä on tiedot esimerkiksi pulssista, hapetusarvoista, verenpaineesta, laboratorioarvoista, lämmöstä, virtsamäärästä, lääkärin määräyksistä ja hoitajien merkinnöistä, kertoo vastasyntyneiden teho-osaston osastonylilääkäri Sture Andersson.

Tietomäärä on niin valtava, että vain kone pystyy käymään sen läpi. Keinoälystä on kyse silloin, kun tietokoneet pystyvät yhdistelemään tietoa ja tekemään johtopäätöksiä. Kun kone havaitsee uudessa vauvapotilaassa samoja oireita, jotka ovat aiemmin vastasyntyneillä johtaneet verenmyrkytyksen, se osaa laskea verenmyrkytyksen todennäköisyyden.

Tähän mennessä keinoäly on tutkinut vanhaa materiaalia.

–Koneeseen syötettiin 2000 pikkukeskosen tietoja, joita se sai purra. 170 keskosista sai infektion. Keinoäly on pystynyt määrittelemään 88-prosentin todennäköisyydellä verenmyrkytyksen vuorokautta aikaisemmin.

–Kone pystyi 94-prosentin todennäköisyydellä sanomaan myös, että verenmyrkytyksen riskiä ei ollut, Andersson kertoo.

Maaliskuusta alkaen kone on kerännyt tietoa suoraan hoidettavana olevista pikkukeskosista. Loppuvuodesta katsotaan, miten hyvin kone osasi tunnistaa verenmyrkytykset. Jos se onnistui yhtä hyvin kuin vanhasta materiaalista, keinoäly otetaan tosikäyttöön ensi vuonna.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös