Joka neljäs kokenut seksuaalista häirintää töissä - kokemuksia pelätään ilmoittaa eteenpäin

Pekka Rautiainen/arkisto
Joka neljäs kokenut seksuaalista häirintää töissä - kokemuksia pelätään ilmoittaa eteenpäin

Seksuaalisesta häirinnästä ilmoitetaan vähän. Yleisin syy on pelko siitä, että asiaa ei otettaisi vakavasti.

Kirsi Turkki

Seksuaalinen häirintä työelämässä on yllättävän yleistä. Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan lähes joka neljäs työikäisistä suomalaisista on joskus työssään kokenut seksuaalista häirintää.

Viimeisten kahden vuoden aikana seksuaalista häirintää ilmoittaa kokeneensa seitsemän prosenttia työikäisistä. Naisista häirintää on kokenut 12 prosenttia ja miehistä kaksi prosenttia. Naisten tuoreet häirintätapaukset ovat vahvasti yhteydessä henkilön ikään. Alle 25-vuotiaista naisista häirintää on kahden viime vuoden aikana kokenut joka neljäs, kun yli 60-vuotiailla naisilla luku on vain kuusi prosenttia.

Häiritsijä on usein asiakas

Kunnissa ja kolmannella sektorilla työskentelevät kokevat jonkin verran enemmän seksuaalista häirintää kuin valtiolla ja yksityisellä sektorilla työskentelevät. Häiritsijä on useimmiten asiakas, työkaverit ja esimiehet syyllistyvät häirintään selvästi harvemmin.

Häirinnästä ilmoitetaan vähän. 58 prosenttia viimeisten kahden vuoden aikana häirintää kokeneista ei ole ilmoittanut asiasta lainkaan. Yleisin syy on pelko siitä, että asiaa ei otettaisi vakavasti. Toiseksi yleisin syy ilmoittamatta jättämiseen on pelko mahdollisten hankaluuksien aiheutumisesta itselle. Työnantajalle häirinnästä ilmoitettiin vain neljäsosassa tapauksista.

EK:n toimeksiannosta tehtyyn tutkimukseen vastasi 2128 työikäiseen väestöön kuuluvaa (18-64-vuotiaat) tammikuussa. Virhemarginaali on 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös