Jätevesitutkimus antaa tietoa huumeiden käytöstä Suomessa: Amfetamiinia käytetään ennätyksellisen paljon

Kokaiinin käyttö on myös edelleen lisääntynyt, erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa

Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa. Kuvituskuva Tampereelta.

Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa. Kuvituskuva Tampereelta.

Taneli Koponen

Amfetamiinin käyttömäärät kasvoivat Suomessa vuonna 2018 ennätyslukemiin. Tieto käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n jätevesitutkimuksen tuloksista.

– Amfetamiini on keskeinen huumausaine koko Suomessa. Vuoden 2018 käyttömäärät ovat suurimmat, mitä on koskaan jätevesitutkimuksessa kansallisesti mitattu, kertoo oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar THL:stä.

Kokaiinin käyttö on myös edelleen lisääntynyt, erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa. Vuodesta 2012 vuoteen 2018 kokaiinin käyttö on moninkertaistunut.

Läntisen tai keskisen Euroopan maihin tai muihin Pohjoismaihin verrattuna kokaiinin käytön suhteellinen osuus huumeiden kokonaiskäytöstä on Suomessa edelleen melko pieni.

Pidemmällä aikavälillä stimulanttihuumeiden yhteenlasketuissa käyttömäärissä on merkittävää kasvua.

THL:n tekemä jätevesitutkimus tuottaa tietoa huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja siinä tapahtuvista muutoksista. Huumeiden käyttöä mitataan suurimpien kaupunkien jätevedestä. Vuonna 2018 tutkimukseen osallistui 23 kaupunkia lähialueineen. Näistä yhdeksän oli mukana ensimmäistä kertaa.

Tutkimuksen väestöpohja on noin 55 prosenttia koko Suomen väestöstä. THL vastaa Suomen osuudesta Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen (EMCDDA) vuosittain julkaisemassa kansainvälisessä jätevesitutkimuksessa.

Tilaa Lapin Kansan uutiskirje tästä .


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös