Itsenäisyyspäivänä osoitetaan taas mieltä Helsingissä – uusnatsit ja heidän vastustajansa aloittivat kulkueet

Samat kulkueet ja mielenosoitukset olivat liikkeellä myös vuosi sitten. Arkistokuva Helsinki ilman natseja-mielenosoituksesta.

Samat kulkueet ja mielenosoitukset olivat liikkeellä myös vuosi sitten. Arkistokuva Helsinki ilman natseja-mielenosoituksesta.

Ossi Rajala

Helsingissä järjestetään useita mielenosoituksia ja kulkueita itsenäisyyspäivänä.

Ensimmäisenä lähti liikkeelle uusnatsien Pohjoismainen vastarintaliike, jonka marssi lähti Helsingin Kaisaniemenrannasta kello 15:n aikaan. Marssi kulkee Kallion kaupunginosan kautta Töölöön.

Vastarintaliikkeen lakkauttamispäätös ei ole vielä lainvoimainen. Näin poliisi sallii uusnatsien kulkueen.

Uusnatsien tapahtumailmoituksessa sanotaan, etteivät he halua Suomen muuttuvan monikulttuuriseksi poliisivaltioksi.

Kalliossa järjestetään myös vastamielenosoitus Kallio ilman natseja -nimellä. Helsingin Sanomien mukaan tälle vastamielenosoitukselle ei ollisi haettu lupaa poliisilta.

Vastamielenosoituksen järjestäjät kehottavat takku.net-sivustolla alueella asuvia ripustamaan ikkunoihinsa esimerkiksi sateenkaarilippuja ja olemaan paikalla Hakaniemessä pitämässä uusnatseja vastustavaa meteliä.

Natsien vastainen ilmaus iltapäivällä

Kello 16 aikoihin Helsingin Narinkkatorilla käynnistyi Helsinki ilman natseja -mielenosoitus, jossa vastustetaan rasismia ja fasismia. Natseja vastustava mielenosoitus järjestetään itsenäisyyspäivänä nyt kolmatta kertaa ja se on poliisin tiedossa. Marssi kulkee Narinkkatorilta Töölöön siten, ettei kulkue kohtaa uusnatseja reitillään.

Mielenosoituksen järjestäjiin kuuluvat ainakin Helsingin vasemmistonuoret, Varisverkosto, A-ryhmä ja Suomi-Rojava.

Järjestäjät kertovat, että he vastustavat myös alkuillasta kokoontuvaa 612-soihtukulkuetta, jota he kuvaavat äärioikeistoa yhdistäväksi tapahtumaksi.

Soihtukulkueen järjestäjät puolestaan korostavat kulkueen olevan poliittisesti sitoutumaton ja isänmaallinen tapahtuma, jonka toivotaan yhdistävän kansaa.

Ainakin Pohjoismainen vastarintaliike on järjestänyt tapahtumansa niin, että sen jäsenet ehtivät 612-kulkueeseen ja ryhmä myös vinkkaa soihtukulkueesta verkkosivuillaan.

Ei poliittisia tunnuksia soihtukulkueessa

Kello 18:30 alkava 612-soihtukulkue kulkee Töölöstä Hietaniemen hautausmaalle. 612-soihtukulkue järjestäjät korostavat, että kulkueessa ei saa näyttää mitään poliittisia tunnuksia.

– Poliittisten merkkien ja tunnusten esillä pitäminen ja käyttäminen tapahtumassa on edelleen kielletty. Kulkueen kärjessä liikkuva yhdistyksen asettama lippuairueen saattama Suomen lippu on ainoa lippu, tapahtuman esittelyssä kerrotaan.

Soihtukulkue haluaa järjestäjiensä mukaan olla kansaa yhdistävä tapahtuma.

Lisäksi pääkaupunkiseudun opiskelijat juhlivat Suomen itsenäisyyttä opiskelijoiden itsenäisyyspäivän perinteisessä juhlakulkueessa, joka lähtee kello 17 Hietaniemen hautausmaalta ja etenee Senaatintorille.


Kommentit (1)

 • Nimetön

  Voisiko Lapin Kansa (Almamedia) lopettaa tämän äärivasemmistolaisten ja kommunistien narratiivin levittämisen?

  Itsenäisyyspäivänä Hietaniemeen EIVÄT marssi natsit vaan marssi on puoluepoliittisesti sitoutumattoman 612-yhdistyksen järjestemä. Marssin osallistujilta on kielletty kaikenlaiset poliittiset mielenilmaisut ja ainoa sallittu ilmaisun väline on Suomen lippu.

  Se, että äärivasemmistolaiset, anarkistit, kommunistit ja varis-verkostolaiset (=terroristeja) järjestävät nykyään “Ei natseille” marssia mukamas vastuktaakseen jotakin mitä ei ole olemassakaan, on taitavaa keskustelunohjausta ja narratiivia. Vastustetaan jotain itse keksittyä. Tässä tapauksessa siis “natseja”, vaikka 612-kulkueessa on kaikenlaisia ihmisiä. Varmasti natsejakin – kukapa sen voisi estää tai tietää – mutta pääosa aivan muita ihmisiä kuin jotain natseja. Ja vielä kerran: kyseessä ei ole mikään natsikulkue eikä siitä mitenkään sellaista tule, vaikka joukkoon olisi yksi tunnukseton natsikin päässyt livahtamaan.

  Jos Almamedian/Lapin Kansan mielestä oikeasti monen ihmisen tuhannen kulkue muuttuu natsiksi, että siellä saattaa olla yksi natsi joukossa, niin sitten natseilla on tehokas ase käytössään: ensi vappuna natsit vaan marssimaan työläisten kulkueisiin. Riittää, että yksi natsi on livahtanut punaisten kulkueeseen, sehän on tällä nykylogiikalla sitten “natsikulkue”, eikös vain?

  Ymmärrätte varmasti itsekin nyt kuinka idioottimaista on leimata jotain natsiksi vähäisin perustein.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös